Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu magistrații Curții Constituționale, la solicitarea lui Augustin Zegrean și „cu prilejul” încheierii a mandatelor a trei judecători CCR, anunță un comunicat al Administrației prezidențiale.
La respectiva întâlnire “s-a subliniat importanța asigurării independenței justiției constituționale, ca una dintre principalele garanții ale statului de drept”, iar președintele „a evidențiat rolul CCR în promovarea cooperării loiale dintre instituțiile statului”, se spune în comunicatul de la Cotroceni.
Întâlnirea are loc într-un moment important pentru CCR – înlocuirea a trei dintre cei nouă magistrați ai Curții, madatele de nouă ani ale acestora urmând să expire luna viitoare.
Cei trei trebuie desemnați de Senat, Camera Deputaților și Președinție (unul din partea fiecărei instituții) și există temerea că alegerea unor personaje cu puternice legături politice ar putea afecta echilibrul la care ajunsese instituția.
Deputatul Marian Enache, judecător CCR
Marți, Senatul l-a votat pe Marian Enache (foto), deputat independent (fost UNPR), pentru a ocupa unul dintre posturile de judecător la CCR.
El a fost ales cu 80 de voturi pentru și 37 împotrivă.
Inițial, Comisia juridică a refuzat audierea acestuia, pentru că nu avea recomandarea unui grup parlamentar din Senat.
Biroul permanent al Senatului, a decis însă că respingerea candidaturii lui MarianEnache a fost abuzivă și a cerut organizarea unei noi ședințe a Comisiei, tot marți, pentru audierea acestuia.
“Am primit din partea deputatului Marian Enache o sesizare cu privire la faptul că, deşi dumnealui a fost prezent acolo cu dosar complet depus de ieri, preşedintele comisiei a refuzat printr-un abuz să-l audieze şi să-l treacă pe buletinul de vot. Am ascultat toate părţile, am verificat, constatând cu părere de rău am spus că a fost o interpretare greşită a colegilor din comisie”, a explicat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru.
După audierea din Comisie, Marian Enache a primit marți seara votul Senatului și astfel îl va înlocui pe Valentin Puskás la CCR.
El a terminat Facultatea de Drept în 1977, iar între 1990 și 1992 a fost deputat și vicepreședinte FSN (strămoșul actualului PSD).
A mai fost deputat, între 1996 și 2000. În 2012 a fost ales ca deputat UNPR.
Marian Enache a fost și consilier al președintelui Ion Iliescu, fiind considerat la vremea respectivă un apropiat al acestuia, iar între 1993 și 1996 a ocupat postul de ambasador în Republica Moldova.