UPDATE 12.35: Adunarea generală a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov a luat o decizie asemănătoare cu cea a magistraților de la Cluj, suspendarea activității, cu excepția urgențelor, toată săptămâna viitoare. Votul a fost unanim pentru această soluție.
UPDATE 13.30: Doi procurori de la Serviciul Teritorial DNA Constanța s-au alăturat celor de pe lângă Tribunal – Andrei Bodean, șeful interimar al DNA Constanța, și Sorin Constantinescu.
UPDATE 12.58: La Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis suspendarea activității timp de trei zile, cu excepția cazurilor urgente.
În Adunarea generală a existat un singur vot care nu a fost pentru, dar și acela a fost de abținere, nu împotrivă.
De asemenea, vineri vor protesta timp de jumătate de oră, de la 16:00 la 16:30, în fața sediului instituției, conform info-sud-est.ro.
***
Știrea inițială:
Protestele magistraților se extind, după ce zilele trecute au inaugurat seria acestor demonstrații procurori din Brașov, Covasna și Oradea. Judecătorii și procurorii din Capitală au anunțat ieșirea pe treptele Palatului de Justiție, vineri seara, la ora 18.00. Vineri, primii care au decis modul în care vor reacționa perioada următoare față de controversata OUG 7 /2019 au fost judecătorii de la Tribunalul Cluj.
Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis vineri suspendarea activității judiciare timp de o săptămână, ceea ce înseamnă că vor intra să judece doar dosarele urgente, de genul arestărilor preventive.
Prezentăm integral decizia magistraților de la Tribunalul Cluj, așa cum a fost prezentată, pe Facebook, de judecătorul Cristi Danileț:
- vom protesta în fața Palatului de Justiție vineri, 22 februarie 2019, ora 10, timp de 30 minute
- vom suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale)
- se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept „șobolani” în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM – a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior
- susținem contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ
- solicităm Președintelui CSM și Președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile
- solicităm Parlamentulului să dezbată în procedură de urgență adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispozițiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție
- solicităm Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale
- solicităm către Agenția Națională de Integritate de verificare a situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru; solicitarea verificării averii pentru ministrul justiției și Avocatul Poporului
- ne insușim declarația de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanțelor și parchetelor și mandatăm această organizație să ne reprezinte în discuțiile cu autoritățile
- vom informa autoritățile europene cu atribuții în materie de justiție cu privire la situația ivită în România și le vom solicita medierea cu instituțiile politice naționale.
Guvernul a aprobat marți o OUG, care nu a fost pusă în dezbatere publică, ce modifică mai multe prevederi referitoare la procurori cuprinse în legile Justiției (Statutul magistraților, Legea CSM și Legea privind organizarea sistemului judiciar).
Prin această ordonanță, Secția de investigare a magistraților dobândește un grad sporit de autonomie, iar politicul va putea controla mai ușor, în actualul context, numirea șefilor de parchete.
Ordonanța a fost publicată la aproximativ 30 de ore după aprobarea în guvern și a fost criticată de Parchetul General, DIICOT și DNA, precum și de toate asociațiile de magistrați din România. Toate acuză încălcarea unor principii constituționale și consideră că efectul ar putea fi unul ireparabil, dacă documentul nu va fi retras urgent.
Asociațiile profesionale ale magistraților au cerut ca președintele să sesizeze imediat Comisia de la Veneția, iar Avocatul Poporului să atace OUG 7 la CCR.