duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 octombrie, 2015

ministerul afacerilor externeMinisterul de Externe român a reacționat la ultimele amenințări ale Rusiei, precizând că declarația făcută luni de directorul MAE rus Mihail Ulyanov referitor la amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu nu aduce elemente de noutate, iar temerile Moscovei sunt neîntemeiate.

“Cerem Statelor Unite și României să înțeleagă întreaga lor responsabilitate în evoluția acestor evenimente și să renunțe la aceste planuri (privind scutul antirachetă din România – n. red.) până nu este prea târziu”, a declarat luni Mihail Ulyanov, director al Departamentului de nonproliferare, dezarmare și control a armamentului, citat într-un comunicat postat pe site-ul MAE rus.

Ministerul român al Afacerilor Externe menționează marți, într-un comunicat referitor declarația directorului Ulyanov, că pozițiile părții române, a celei americane și a NATO în legătură cu dezvoltarea capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Federației Ruse, cât și publicului larg, cu diverse ocazii.


„Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene”, adaugă comunicatul menționat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, se mai spune în comunicatul MAE, interceptorii sistemului antirachetă sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.

„Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și al interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA și, deci, și baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română și de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic”, încheie MAE.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: