vineri

29 martie, 2024

30 iunie, 2019

Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă prezentarea trunchiată și lipsită de precizie istorică făcută de Ambasada Federației Ruse în România pe pagina sa oficială de Facebook privind ultimatumul sovietic din 1940 și evenimentele care i-au urmat, arată un comunicat MAE.

Reacția diplomației române vine după ce, vineri, Ambasada Rusiei a postat un material intitulat „Anul 1940 în Basarabia: astfel a fost în realitate…” în care este prezentată varianta Moscovei despre ocuparea Basarabiei, o variantă ce susține, printre altele, că „trupele sovietice au fost întâmpinate de populația locală cu bucurie și chiar exultare”.


Continuarea promovării de către misiunea Federației Ruse a “episoadelor istorice” este una neconstructivă, care nu ajută la construirea unei relații pragmatice bazată pe respect reciproc, spune MAE.

„Reiterăm și pe această cale poziția MAE conform căreia trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații și opinii nefundamentate. În acest sens, reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța Comisiei comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria relațiilor dintre România și Federația Rusă. Continuarea lucrărilor acestei Comisii ar putea ajuta Ambasada Federației Ruse să-și actualizeze cunoștințele istorice și să aibă intervenții constructive”, se mai spune în comunicatul MAE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: