vineri

19 aprilie, 2024

14 iunie, 2012

Actuala conducere a PDL, în frunte cu Emil Boc, rămâne la șefia partidului și va organiza un congres extraordinar pentru alegerea noii echipe, au decis, joi, liderii PDL, în Colegiul Director, după șase ore de discuții tensionate, în care nu au lipsit amenințările cu demisia, scindarea partidului, și în care s-a jucat cu mandatele pe masă.

Emil Boc a anunțat că a demisionat împreună cu întregul Birou Permanent Național, iar el nu va mai candida la pentru un nou mandat, însă actuala echipă demisionară conduce partidul mai departe interimar.

”Nu mai candidez pentru un mandat la preşedinţia PDL, mă voi ocupa în primul rând de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Este o mare onoare şi cinste să fii primar al unui asemenea municipiu”, a spus Boc.


Și Vasile Blaga a anunțat că nu va mai candida pentru președinția PDL.

Duminică, liderii PDL se reunesc din nou în Colegiul Director, pentru a stabili data alegerilor interne – îaninte sau după alegerile parlamentare.

Lideri centrali ai PDL au discutat, joi, cu mandatele pe masă pentru ca partidul să fie condus de o echipă interimară până la alegerile parlamentare, tot cu Emil Boc în frunte, însă decizia a căzut la vot, în condițiile în care Vasile Blaga și tabăra lui s-au opus oricărei variante cu Boc la cârma partidului.

Colegiul Național Director al PDL a analizat, joi, două variante de salvare a partidului după eșecul general de la alegerile locale:


schimbarea conducerii într-o convenție extraordinară sau demisii pe loc la șefia centrală a partidului, cu învestirea unei echipe de conducere interimare până la alegerile generale.

”Eu am propus o conducere interimară, iar toată lumea să-şi dea demisia. Se face o analiză şi, probabil, se va supune la vot. Conducerea interimară se alege. CNC-ul este cel care alege o conducere interimară”, declara, înainte de ședință, Gheorghe Ştefan, vicepreședinte al PDL.

Inițial, liderul PDL Emil Boc a emis pretenții de a conduce în continuare echipa interimară din fruntea partidului, în condițiile în care el a câștigat Primăria Cluj-Napoca, al doilea oraș al țării.

Niciuna dintre variante nu a trecut, însă de vot, în condițiile în care șeful Senatului, Vasile Blaga, și președintele în exercițiu al PDL, Emil Boc, s-au luptat pentru conducerea partidului, într-o formă sau alta.

Imediat după vot, liderii PDL au luat o pauză, refuzând să facă declarații oficiale, pe motiv că se mai discută – semn care confirmă informațiile neoficiale potrivit cărora în urma tensiunilor grupul de liseri încolonat în spatele lui Vasile Blaga amenință cu scindarea partidului, dacă Boc va conduce parridul la alegerile parlamentare din noiembrie.

Depuneri de mandate: Udrea, Pinalty, Florea, Flutur, Oltean

În urma eșecului de la alegerile locale din 10 iunie, s-au anunțatși primele demisii de las conducerea PDL, și din rândul celor care au pierdut alegerile la nivelul organizațiilor pe care le conducea, dar și dintre cei, puțini, care au câștigat scrutinul local.

După ore întregi de discuții, nimeni nu și-a mai dat demisia din BPN, însă liderii PDL au discutat cu mandatele pe masă  – o strategie mai largă de regrupare a liderilor PDL în noua conducere interimară care să ducă partiodul la alegerile parlamentare.

„Nu şi-a dat nimeni demisia, încă se dezbate”, a anunțat șefa organizației de femei a PDL, Sulfina Barbu, dup o rundă de discuții aprinse în conducerea PDL.

Înainte de ședință, însă, lideri marcanți ai PDL ”fluturau” verbal  demisiile în fața jurnaliștilor:

  • Șeful PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, și-a păstrat funcția de lider al organizației locale a democrat-liberalilor, dar și-a depus mandatul de vicepreședinte central al PDL. Organizația Neamț a avut unul dintre puținele succese PDL-iste din alegerile locale – Pinalty câștigând Primăria Piatra-Neamț, iar alianța locală strânsă în jurul său – APEL (PDL-UNPR-PNȚCD) a dat și președintele Consiliului Județean Neamț – Culiță Tărâță (UNPR).
  • Și Dorin Florea, șeful PDL de Mureș, a demisionat din Biroul Permanent Național al partidului, deși el a câștigat încă un mandat de primar al municipiului Târgu Mureș.
  • Elena Udrea și-a anunțat încă de zilele trecute demisia din funcția de președintă a organizației de București, iar joi și-ar fi depus și mandatul de vicepreședintă a Biroului Permanent Național (BPN) al PDL. La București, PDL a pierdut tot, inclusiv cele două primării de sector pe care le avea de la alegerile din 2008 – sectorul 3 și sectorul 6 ale Capitalei. ”Nu au luat cuvântul toţi membrii BPN, dar o bună parte din cei care au intervenit şi-au anunţat demisia”, a povestit senatorul demnocrat-liberal Radu F. Alexandru.
  • Și secretarul general al PDL, Ioan Oltean, și-a depus mandatul, însă nu a demsiionat și de la PDL Bistrița-Năsăud, organizație care a pierdut și primăria Bistriței, și Consiliul Județean.
  • La rândul său, primvicepreședintele central al PDL, liderul democrat-liberal de la Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut ”depunerea mandatului BPN” al partidului. La Suceava, Gheorghe Flutur a pierdut președinția Consiliului Județean, însă organizația s-a impus la funcția de primar al municipiului.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: