vineri

19 aprilie, 2024

2 august, 2012

Creşterea preţurilor la cereale, cauzată de seceta din acest an, se simte deja în întreaga lume, relatează cotidianul Washington Post.

Banca Mondială s-a oferit să ajute guvernele în acţiunile pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente, care ar putea afecta ţările cele mai sărace şi ar putea avea efecte negative pe termen lung. „Nu putem permite ca preţurile pe termen scurt la alimente să aibă efecte negative pe termen lung şi consecinţe grave pentru cele mai sărace şi vulnerabile ţări din lume”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jin Yong Kim.

Îngrijorări şi proteste

În Indonezia, de pildă, industria producătoare de tofu a ameninţat cu o grevă din cauza creşterii preţului la soia, în Mexic preţul pentru tortilla de porumb este în creştere, iar în Iran au avut loc proteste din cauza preţului la carnea de pui.

Dar efectele economice ale creşterii preţurilor mărfurilor agricole abia a început. O creştere cu 30-50% la porumbul, soia şi grâul standard aminteşte de criza alimentară globală din anii 2007-2008, când un număr extrem de mare de consumatori din Egipt şi Maroc până în Coreea de Sud şi Taiwan au trecut printr-o criză de inflaţie de hrană.


Marc Sadler, şeful departamentului de management al riscului de la Banca Mondială, spune: „Sigur că există îngrijorare tot mai mare în întreaga lume, în special în ţările în curs de dezvoltare, legată de ce va aduce această nouă criză pentru ele”.

Cel mai mare impact este de aşteptat să fie asupra ţărilor care sunt dependente de importurile agricole. Cum vom reacţiona la creşterea preţurilor va fi crucial, spun analiştii: Dacă, la fel ca în 2007, vor răspunde prin depozitare şi cumpărare din cauza panicii, aceste gesturi nu ar face decât să pună şi mai mult gaz pe foc.

Cele mai mari probleme le vor pune statele care au importuri masive de hrană, unele dintre cele mai sărace din lume, din Africa sub-sahariană, de pildă, spune şi economistul FMI, Thomas Helbling. Până acum există doar câteva semne de panică. Într-adevăr, unele ţării au amânat achiziţiile în speranţa că preţurile vor scădea, anunţă comercianţii. „Ei speră ca vor putea amâna achiziţiile în aşteptarea unei noi recolte”, spune Keith Flury, un analist al producţiei agricole de la Rabobank. Totuşi, această reticenţă înseamnă că ar putea fi obligaţi să plătească. Ţări precum Maroc, Iordania, Irak sau Coreea de Sud au intrat, totuşi, pe piaţă pentru a cumpăra, în ultimele săptămâni, precizează sursa citată.

„Trebuie să cumpere pentru a-şi acoperi nevoile pentru următoarele două luni”, spune un comerciant important de grâu. „La sfârşitul zilei, guvernele trebuie să asigure hrana oamenilor. Bineînţeles că acest lucru va avea efecte asupra finanţelor proprii”, adaugă el.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: