vineri

14 iunie, 2024

31 octombrie, 2019

Grupul petrolier rus Lukoil va livra petrol grupului maghiar MOL, în virtutea unui contract de 10 miliarde dolari, a declarat miercuri președintele executiv al  Lukoil, Vagit Alekperov.

Contractul prevede vânzarea a circa 4 milioane tone de petrol pe an în următorii cinci ani, potrivit oficialului Lukoil, citat de Reuters.

Pe de altă parte, Rusia şi Ungaria au semnat un prim acord de compensare pentru livrările de petrol contaminat cu produşi organici ai clorului, prin oleoductul Drujba care alimentează Europa.


Moscova promite că şi va încheia acorduzri şi cu celelalte ţări afectate, printre care se numără Cehia, Polonia şi Germania.

Nikolai Tokarev, directorul Transneft, care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anunţat că firma rusească a plătit în totalitate Ungariei despăgubiri pentru petrolul rusesc contaminat.

Oficialul rus a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe preşedintele Vladimir Putin în vizita la Budapesta.

Rusia a oprit exporturile de petrol prin conducta Drujba, în aprilie, cantitatea de petrol contaminată fiind estimată la 5 milioane de tone.


Produsele de clor sunt folosite pentru creşterea producţiei de petrol, dar trebuie separate de ţiţei înainte de livrare, pentru că deteriorează echipamentele de rafinare.

Lukoil şi MOL sunt doi dintre cei mai mari furnizori de produse petroliere din România, prin 300, respectiv peste 200 de staţii de distribuţie. Lukoil România deţine rafinăria Petrotel din Ploieşti.

Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: