marți

19 martie, 2024

24 mai, 2020

Guvernul va vedea care este motivaţia Curţii Constituţionale şi va reveni cu o modificare legislativă în ceea ce priveşte pensiile speciale, a precizat sâmbătă premierul Ludovic Orban. Prim-ministrul este de părere că judecătorii CCR ar fi trebuit să se recuze, doi dintre ei având ”dublă pensie specială”.

„Proiectul care a trecut de Parlament este un proiect iniţiat de parlamentarii Partidului Naţional Liberal şi a fost votat, până la urmă, aproape în unanimitate de Parlament. Din păcate, din nou, Curtea Constituţională a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituţională. Vom vedea cu atenţie motivaţia Curţii Constituţionale şi vom reveni cu o modificare legislativă, care să ţină cont de observaţiile Curţii Constituţionale, dar, în acelaşi timp, să readucă pensiile la un nivel cât mai apropiat de sistemul de calcul al pensiilor în baza principiului contributivităţii”, a declarat Orban, la România TV.

El a adăugat că, „în mod normal, ei ar fi trebuit să se recuze, fiind doi dintre ei care au dublă pensie specială”.


„În mod normal, ei ar fi trebuit să se recuze – nu poate cineva care este beneficiar al pensiei speciale, fie ca parlamentar, că sunt parlamentari care au pensie specială, fie oameni care au lucrat în justiţie şi care au pensie specială ca urmare a carierei în justiţie. Cred că sunt doi dintre ei care au dublă pensie specială. Aceştia sunt cei care au decis neconstituţionalitatea actului normativ”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă se ia în calcul impozitarea pensiilor speciale, Orban a răspuns:

„E şi asta o soluţie, deşi atunci când impozitezi, impozitezi un venit. Nu poţi să impozitezi un venit din pensie, dar să nu impozitezi venitul din dividende sau venitul din chirii, sau venitul din salariu. Poate fi… în ceea ce ne priveşte pe noi, noi suntem susţinătorii cotei unice de impozitare şi orice cedare la cota unică de impozitare poate să creeze consecinţe economice extrem de negative. Dacă vom vedea că nu există altă soluţie, cu siguranţă ne vom gândi şi la această soluţie de a putea echilibra pensiile printr-o impozitare suplimentară. Deşi noi, liberalii, când auzim de creşterea impozitelor, ne opunem din start”.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 28 ianuarie, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor magistraților. Legea a fost contestată la CCR de către Avocatul Poporului, dar și de instanța supremă, iar Curtea a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: