miercuri

27 martie, 2024

2 februarie, 2011

Ludovic Orban, vicepreședinte PNL. (Foto: Agerpres)

Dumneavoastră, Adriana Săftoiu, Tăriceanu, Vosganian aţi făcut opinie separată referitoare şi la alianţa cu Partidul Conservator. Cum e cu alianța cu PSD? Dacă o combateți aveți mai multe șanse decât ați avut cu PC?

În general, când îmi susţin punctele de vedere, nu mi le susţin întotdeauna pentru a câştiga. Spun ceea ce cred, indiferent dacă opinia mea e majoritară sau minoritară.

Argumentele dvs împotriva unei alianţe, aşa cum se configurează ea, la ora asta, anunţată pe de-o parte de Crin Antonescu, de cealaltă parte de Victor Ponta?

Nu există nici un motiv ca să faci această alianţă. În democraţii se formează alianţe atunci când există compatibilitate între electoratele formaţiunilor politice şi când formaţiunile care fac alianţe sunt prea slabe pentru a se lupta pe propriile picioare cu formaţiunea politică adversă.

De exemplu, Convenţia s-a făcut după ce era evident că PNŢ, PNL, PAC-ul şi alte partide luate individual aveau un scor foarte mic şi atunci s-a construit această mare opoziţie politico-civică care în 1992 n-a câştigat alegerile, le-a câştigat în 1996. Dar atunci FSN avea 60%, PNŢ – vreo 6%, PNL – 6-7% şi alte partide nu contau, deci a existat motivul pentru încheierea acestei alianţe. Dar electoratele formaţiunilor politice erau convergente, nu se respingeau.

La fel a fost alianţa Dreptate şi Adevăr (DA), în momentul respectiv PNL avea 15%, PD avea 9%, PDSR-ul lui Năstase avea 45-50%. Electoratele PNL şi PD nu erau incompatibile, ci dimpotrivă se adunau, nu se scădeau, şi era necesară unirea pentru a putea lupta de pe picior de egalitate cu PSD-ul lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu, care deţineau la momentul respectiv toate pârghiile în stat.

Și acum? Nu spuneți despre PDL că deține toate pârghiile?

Acum e altceva. Ce sens are acum să uneşti PSD, care are 35%, cu PNL, care are 25%, ca să lupte împotriva unui partid de 15% şi care şi-a pierdut în ultimul an 20% din alegătorii care l-au votat?

Dar poate că miza acestei alianțe nu e PDL. Poate că miza este Traian Băsescu.

Ca să-l dea jos pe Traian Băsescu nu trebuie să te uneşti. E o contradicţie în sine.

Ne adunăm pentru că Traian Băsecu nu pune prim-ministru de la noi. Dacă dăm jos Guvernul, nu pune prim-ministru de la noi, dar în acelaşi timp facem alianţa ca să-l dăm jos pe Traian Băsescu. Păi, dacă-l dăm jos pe Traian Băsescu, pune prim-ministru preşedintele Senatului, chiar şi-n perioada suspendării, se poate discuta simultan. E o defecţiune de logică, nu are absolut nici un fel de logică.

Adică nu există nici această logică a coalizării împotriva lui Băsescu?

Întrebarea e „De ce acum?”. În primul rând trebuie văzut.

Asocierea dintre două formaţiuni politice se face în mai multe feluri – poţi să faci pact de guvernare, pact de colaborare, de cooperare, de neagresiune. Și de susţinere în turul II. Poţi să faci o alianţă electorală.

Dar poţi să faci alianţă politică, care este legătura cea mai puternică dintre formele de colaborare care se instituie între două formaţiuni politice.

Și dumneavoastră cum vă explicați că au fost arse etapele de care vorbiți și s-a optat pentru cea mai puternică legătură?

Nu mă întrebaţi pe mine, întrebați-i pe ei. Eu urmăresc argumentele că Băsescu e un dictator şi că trebuie să ne unim ca să-l dăm jos pe Băsescu.

Acesta este argumentul care vi se spune în partid?

Nu. Care e susţinut public, mai ales declaraţii publice.

”Siguranță pentru Crin Antonescu că va fi președinte, și pentru Victor Ponta că va fi premier”

OK, dar dumneavoastră, care aveți funcție în partid, și o poziție din care probabil că încercați să influențați lucrurile într-un sens, cu siguranță că v-ați făcut o idee despre motivul real al alianței. De ce se forțează această alianță?

Bineînţeles că mi-am făcut o idee. E o chestiune care conferă mai multă siguranţă.

În primul rând siguranța lui Crin Antonescu că va fi preşedintele României şi siguranța lui Victor Ponta, că va fi premier. Alianța dă mai multă siguranţă actualilor preşedinţi de consilii judeţene PSD şi PNL, pentru că, făcându-se liste comune, şi practic sprijinind preşedinţii actuali, cei care sunt în funcţie devin foarte greu de învins şi o să-şi păstreze funcţiile.

Eu vă spun care este socoteala care îi determină pe foarte mulţi dintre colegii mei să susţină alianţa nenaturală, nefirească, împotriva firii, care este complet împotriva a ceea ce înseamnă democraţia, la urma urmei.

”În momentul în care ne-am dus spre PSD, viitorul de dreapta al partidului este compromis”

De ce ar fi nedemocratică alianța dacă e votată în partide cu majoritate? Și de ce nu vedeți și dumneavoatră avantajele pe care le văd ei în această alianță?

Ei sunt de acord pentru că fiecare se gândeşte în mare parte la interesul lui şi nu are capacitatea de a vedea în perspectivă.

Apoi: această alianţă cu PSD ne condamnă să fim parte din Polul de centru-stânga, vrei nu vrei, asta e.

În momentul în care noi ne-am dus în alianța cu PSD, practic viitorul de dreapta al partidului este compromis. De unde o să mai atragă voturi PNL? O să ia vreodată voturi de la PSD? Niciodată. În bazinul de stânga, centru stânga, PSD este number one, iar de bazinul de alegători din polul celălalt nu va putea să ia voturi. Pe termen mediu şi lung compromitem viitorul PNL şi îl fixăm în poziţia de partid-balanţă, balama, adică partid secundar, cum e UDMR de câţiva ani. Iar PC nu face altceva decât să obţină nişte parlamentari în urma unor servicii care nu sunt neapărat de natură politică. Alianța cu PSD e un non-sens.

Eu am făcut un exerciţiu – ce câştigă PNL din această alianţă. Câştigă preşedinţia României? Nu se ştie. Între 2012 şi 2014, când sunt alegerile prezidenţiale, se pot întâmpla foarte multe lucruri.

Apoi: dintre poziţiile strategice din stat, prim-ministru, preşedinte, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedinte numai trei se scot la mezat în 2012, nici una nu va aparţine PNL. Preşedinţia Camerei aparţine PSD, preşedinţia Senatului, lui Voiculescu, poziţia de prim-ministru, PSD-ului.

Și chiar în condiţiile în care, să zic, scoatem peste 50%, reprezentarea parlamentară a liberalilor va fi aproape aceeaşi pe care o avem astăzi, rezultată în urma alegerilor din 2008, de 21%. Unul, maxim două procente o să avem peste, deşi mă îndoiesc. Repet, între 2012 şi 2014 se pot întâmpla multe.

Să presupunem că alianța se va face, că va câștiga alegerile și că va trebui să guverneze. Cum vedeți funcționarea unui guvern PNL-PC-PSD?

Foarte greu. În general, amprenta Guvernului este dată de prim-ministru. În guvern nu e democraţie. Dacă există poziţii divergente între doi miniştri, cel care decide este primul ministru. Nu se votează cu mâna pe sus, primul ministru are ultimul cuvânt. Deci esenţială în structura de guvernare este ocuparea funcţiei de prim-ministru. Iar asta revine PSD-ului.

De ce neaparat greu? După ruptura de PDL, guvernul Tăriceanu a guvernat minoritar, cu PSD aliat în Parlament.

A fost vorba de sprijin parlamentar. Sprijin manifestat mai puţin în adoptarea legilor, pentru că nu am mai promovat legi extrem de importante.

Sprijinul s-a manifestat și prin faptul că nu au votat moţiuni de cenzură, deşi PSD în ansamblu a sprijinit moţiunea de cenzură a PD pentru europarlamentare, de la sfârşitul anului 2007.

E drept, nu au întrunit numărul de voturi, în momentul respectiv nu prea avea nimeni interesul să vină la guvernare. Şi PD şi PSD erau în opoziţie, unde le convenea, era o opoziţie fructuoasă, prosperă, în timp PD era într-o opoziţie cu putere, cu preşedinte, Dar, într-adevăr, am beneficiat de sprijin parlamentar din partea PSD, dar a fost sprijin mai mult ca să ţină guvernul la putere.

PNL a mai avut odată această decizie de a participa la guvernare alături de stânga, la începutul anilor 90.


Da, când a intrat Câmpeanu la guvernare, împotriva voinţei partidului, şi apoi n-am intrat în Parlament. Şi acum or să fie la guvernare, dar nu ştim ce se va întâmpla în 2016. La putere vor fi PSD şi cu PNL, iar în opoziţie va fi PD.

Dar de ce ziceţi mereu că va fi PSD la putere?

Pentru că ei vor avea prim-ministrul. Iar guvernul e condus de prim-ministru, nu există paritate, în sistemul de putere din România, prim-ministrul e cel care conduce Guvernul. Nu e cazul actual, că nu-l conduce Boc, ci Băsescu. Dar cu primul ministru la PSD paritatea nu înseamnă nimic.

Cum se va numi alianța dintre Alianța de Centru Dreapta cu PSD?


Alianţa de Centru-Stânga-Dreapta. Nu ştiu, n-au stabilit nici un nume, e greu să dai un nume unei astfel de alianțe, ce să spui, Alianţa Jos Băsescu?

Care e starea de spirit, așa cum o percepeți dumneavoastră, în PNL, față de alianța cu PSD?

Pe măsură ce cobori în baza partidului şi te duci spre alegători, nemulţumirea e mare. În teritoriu, în toată ţara.

Concepţia acestei alianţe este că la locale se merge pe liste proprii, numai la preşedinţia Consiliului Judeţean şi la primăria capitalei și la reşedinţe de judeţ nu. În rest, mergem fiecare pe liste separate. Să vezi ce bulversare o să fie: candidatul PNL la Drăgăneşti-Olt, să zicem, se bate cu candidatul PSD, iar votanţii celor doi candidaţi se presupune că or să voteze toţi lista consiliului judeţean şi preşedintele CJ. Cum poate funcționa așa ceva?

Credeţi că, odată configurată această alianţă, următorul pas va fi încercarea de suspendare a lui Băsescu?

Dacă n-ai majoritate parlamentară, degeaba. Păi, ai făcut alianţă, te dai mare că eşti puternic, solid, ai unit opoziţia şi apoi faci un demers care eşuează? E ca şi cum ai pierde meciul înainte de a se juca. Ar fi ca un boxer căruia i se face super-reclamă, că e cel mai bun şi când se duce pe ringul box la prima lovitură adversarul îi face o eschivă şi îl face knock-out sau îl trimite la podea. Ar fi un eşec, un demers eşuat de demitere a Guvernului sau de suspendare a lui Băsescu.

Am văzut că, cel puţin la PSD, e mare încredere într-o această…

Lor nu le pasă. Pentru că nu PSD vine spre PNL, ci PNL se duce spre PSD.

PSD n-are concurent pe zona de stânga, în zona alegătorilor care se declară de centru-stânga, n-are concurent şi PNL n-o să-l concureze niciodată, PSD stă foarte confortabil. Noi suntem cei care ne ducem de la dreapta spre stânga.

”Am crescut de la 19% la 25% şi tot ce-am crescut prin sacrificiul pe care l-a făcut fiecare a luat Voiculescu”

Nu există posibilitatea să pierdeţi nişte parlamentari, care să se ducă spre PDL, în felul acesta cu un bun pretext?

Parlamentarii care au plecat de la noi n-au plecat din convingeri politice, au plecat că aveau afaceri cu statul sau că şi-au promovat neamurile ca prefect, subprefect…

La alianţa cu PC, v-ați declarat împotrivă dumneavoastră, Adriana Săftoiu, Varujan Vosganian şi Călin Popescu-Tăriceanu. Nu sunteți cam puțini?

Noi am avut curajul să ne manifestăm. În realitate, au fost 14 voturi împotriva protocolului din 90 care erau în sală şi 8 abţineri, dar din delegaţia permanentă de 200 de oameni n-au venit decât 90 să voteze.

Cum să vină să voteze? Noi am crescut de la 19% la 25% şi tot ce-am crescut prin efortul nostru, prin sacrificiul pe care l-a făcut fiecare, că n-am fost la guvernare, şi tot ce am crescut a luat Voiculescu.

Adriana Săftoiu spunea că va face opoziţie în interiorul partidului. Asta ce înseamnă? Asta veţi face şi dvs?

Eu nu pot să spun aşa ceva. Sunt anumite lucruri cu care sunt de acord şi pe care le susţin şi altele cu care nu sunt de acord şi nici nu pot să le fac.

O să vă spun de acum că nu o să particip în nici o campanie electorală, pentru a sprijini un candidat PSD. În schimb voi face campanie electorală peste tot une e candidat la primărie, la Parlament, la preşedinţia consiliului judeţean un liberal, e forma mea de opoziţie.

Voci din PDL au declarat că, odată cu această alianţă a PNL cu PC în primul rând, se obturează orice posibilitate ca vreodată, într-un viitor apropiat sau mediu, să existe vreo colaborare politică între PDL şi PNL. Dvs aţi fi văzut fezabilă vreo astfel de colarorare, după alegerile din 2012?

Eu am fost împotriva alianţei cu PD în 2003, chiar în condiţiile în care atunci existau foarte multe argumente care duceau la concluzia că ar fi bine să se facă alianţă, ca să dăm jos PSD, dar şi atunci am fost împotrivă, pentru că am zis că PD e un partid hibrid, că nu trăieşte decât prin lider, nu are absolut nicio legătură.

Am zis că chiar dacă în 2004 nu bătem PSD, dar PNL va rămâne partidul de dreapta din România şi câştigăm alegerile din 2008. Nu a avut lumea răbdare. Şi am construit practica ca PD să vină pe zona de dreapta, adică practic noi ne-am potenţat concurentul politic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

23 de răspunsuri

  1. Ar avea ceva logica. Problema este ca din pacate conjuncturile nu sunt aceleasi. Imixtiunea presedintelui in justitie, incercarea de a-si adjudeca puteri neconstitutionale si apropierea spre dictatura sub umbrela „democratiei si a statutulu…i de presedinte jucator” sunt justificari subtiri ale unui om care a militat pntru daramarea molimii psd-iste si partizan inflacarat al aliante Dreptate si Adevar.
    Daca Basescu ar fi vrut sa fie „foarte jucator’ trebuia sa-l lase pe Stolojan presedinte si sa-si consolideze o pozitie de om politic capabil din postura de premier, sa gestioneze si cresterea economica din perioada 2004-2008 cat si situatia de criza actuala. Ce a facut in schimb? L-a sapat pe Stolojan si l-a „lucrat” pe atariceanu incercand sa faca doua lucruri atat de evidente pentru oricine; odata adjudecat postul de presedinte a incercat sa-si puna in practica planul de a deveni presedinte jucator si de a prelua din atributiile premierului. A mintit cu nerusinare si a ajuns prin masinatiuni sa mai ia un mandat de presedinte dar nu unul de patru ani ci unul de cinci ani. Se implica in continuare in toate domeniile consolidand rolul aparatului juridic sprijinit din urma de cel al serviciilor secrete si ajunge incet, incet acolo unde domnia sa doreste: sa controleze absolut tot si sa invie camarila portocalie pitita dupa scobitorile trimise la inaintare. Cum se numeste acest demers; DICTATURA.
    Nu cred ca lui Ludovic i-ar placea sa-l salte DNA-ul sau alt serviciu dintr-o sedinta pentru ca a facut putin looby pentru un amarat sau o cauza nobila neprotejata si sustinuta de legislatia ambigua, gest care poate fi usor interpretat la trafic de influienta si arestat preventiv ca un periculos infrctor.
    Alianta cu PSD este anomalie in oceanul de anomalii ale societatii noastre.
    A combina strutul cu camila nu este tocmai cea mai reuita incrucisare.
    Ca sa nu revenim la o dictatura este insa scuzabil si fundamentat acest demers.
    As vrea sa va mai spun ceva. Am foarte multi prieteni in PSD, oameni de calitate care au principii.Nu icape indoiala ca platforma liberal cu cea social democrata este incompatibila dar au scopuri pentru care membrii”mor”. Bineinteles ca sunt si in PNL si in PC si chiar in UDMR astfel de membri- marul discordiei si datatorul de majoritate in actuala guvernare si majoritate parlamentara.
    A fi patriot si a te dedica crezului tau politic inseamna consecventa, caracter, luciditate si a lupta pentru respectarea principiilor.
    Nu uitati ca Romania nu este o miza conjuncturala ci este produsul istoriei acestui neam foarte incercat dea lungul timpului.Vezi mai mult
    acum câteva secunde ·

  2. Căliman @

    eu cred că Orban vrea să spună altceva, fără să treacă cu vederea ceea ce spuneti Dvs. Orban spune că, de dragul încercării de a-l suspenda pe Băsescu (tentativă care nici măcar nu e sigur că va izbuti) se compromite viitorul de dreapta al partidului, lăsând această falie ideologică tocmai PDL-ului.

  3. nedormitul@
    e posibil: pune-te in pielea unui liberal combatant al carui loc de vicepresedinte la Camera este facut cadou chiar de PNL lui Adrian Nastase… 🙂

    dar pe de alta parte: nu putem sa nu observam ca Orban a vorbit raspicat impotriva acestor aliante imediat dupa alianta PNL-PC, adica inainte de-a fi „mazilit”, si riscand mazilirea.

    1. formal, orban a fost mazilit acum. de fapt, mazilirea lui a avut loc o dată cu alegerile din partid.
      am mai întîlnit ipoteza supapei. scopul acesteia ar fi să nu îndepărteze nucleul dur. mira-m-aș. orban, săftoiu, vosganian şi încă vreo doi candidează în cîteva colegii. ce va face un alegător din nucleul dur dacă se nimerește să locuiască în colegiul în care candidează felix? se mută în colegiul lui șică?

      1. asta e chiar problema liberalilor – daca au hotarat ca electoratul lor sa se mobilizeze sa-i mai asigure lui Voiculescu inca un mandat, sau chiar si niste ministere…

        cat despre supapa: daca aceste iesiri (Orban, Saftoiu, Vosganian etc) nu au alt rol decat de supapa, atunci PNL ar avea o problema mai mare decat se vede. strategia asta a „supapei” face bine problemei din pnl cam tot atat cat face ceaiul de musetel la sifilis.

  4. Comentariul făcut de un tip ca Orban care a fost penibil când a comis accidentul auto cu lovire de persoana şi a dispărut de la locul faptei,care acum dă sfaturi de onestitate şi cinste pare foarte dezaprobant.D-le Orban nu crezi că ai ajuns mai mare decât ţi-ai fi închipuit vreodată şi nu eşti în stare de nimic.Te-a făcut de râs şi ţi-a arătat valoarea pe care o ai, Elena Udrea.Oameni din aceştia creduli,care nu au simţul măsurii şi nu ştiu să se autoaprecieze nu sunt buni pentru ţară şi popor.Cu multă stimă,un om corect.

    1. Daca esti „unom matur” si cu scaun la cap zi-mi te rog cu ce a gresit Orban in interviu ? sau esti vreun portocaliu…
      Mie mi se par corecte opiniile lui Orban, il apreciez pentru ca spune lucrurilor pe nume

    1. @Gondolin, am citit articolul tau. Nu tine. Eu sunt simpatizant PNL de 20 de ani. NU VOI PUTEA MERGE LA VOT STIIND CA PE LISTELE RESPECTIVE SE AFLA PE LANGA PNL-ISTI SI UN ADRIAN NASTASE, VOICULESCU, ILIESCU, PONTA s.a. . Daca nu se intampla ceva PNL mai pierde un alegator. (pe mine) Si , in opinia mea, PNL se indreapta spre dezastru; La fel ca mine mai stiu multi care nu se vor prezenta la vot. NU pentru o alianta centru-stanga-dreapta, … asa ca….

      1. Dar ati votat alianta DA in 2004? …pe Basescu?
        …si daca faci o minima comparatie intre Iliescu si Basescu vezi ca Basescu e (vorba lui Nenea Iancu, ca tot suntem in anul lui…) mai comunist-totalitar decat Iliescu si mai securisto-camarilist decat Magureanu (nu degeaba a fost Basescu in epoca mineriadelor alaturi de Iliescu si nu degeaba acum este condus/conduce din umbra de/pe securistii lui Magureanu care au fost preluati in 2002 in PD)
        Lumea evolueaza, societatea romaneasca evolueaza, tehnologic am intrat intr-o alta era si daca din perspectiva politica ramanem cantonati in mentalitatea de acum 22 de ani (Iliescu era raul cel mare, el impmreuna cu FSN cu PDSR, cu PSD…), astazi raul cel mare este Basescu (el cu FSN, cu PD, cu PD+partidul securistilor Magureanu, PD+tradatori din PNL), nu doar ideologic-politic (cu asumarea peste noapte a dreptei neocone) ci, in primul rand, pragmatic—politic, prin catastrofala guvernare (parlament si guvern captivi camarilei hraparete, cu al lor tartor Zeusul Securisto-Comunist, TB, in vremuri de criza) …
        Daca cineva crede si actioneaza politic din principiul – „dreapta” este „calea cea dreapta” (fata de „stanga” este „calea cea stramba”) – asta este echivalent cu a spune ca „omul/barbatul este omul/animalul politic” si inseamna a fi in „preistoria politicului democratic”, adica in plin ev mediu intunecat, resuscitand o dreapta conservatoare (neocona) care ar trebui sa ramana la pubela istoriei…

  5. Uniunea: PNL + PSD + PC pare OK.
    Cazul e similar cu cel al Uniunii Europene.
    Uniunea e o constructie intre parti total diferite …
    Nu mai mult diferite decat diferentele intre PNL si PSD si PC.
    Dar au toate si toti un scop comun !

  6. @Freeman – e vorba de altceva. Nu exista nicaieri o asemanare intre Uniunea Europeana si Uniunea PNL+PSD+PC. Ma face sa rad. Stii cum se spune, una-i una si alta-i alta. Una-i uniune, alta-i adunatura.
    D-le Grosu :corecte aprecierile dvs din articolele din 14 ianuarie si din dec. 2009 ( aici si aici 🙂 ). Asa am simtit si eu.

  7. Discutam despre scopul comun al unei uniuni (politice sau administrative sau pentru alt scop) in care parti total diferite ca interese, orientari politice, etc se unesc pentru un scop comun.
    In acest caz, scopul comun e „jos dictatura PDL”.

  8. Freeman@
    e ok, am inteles acest scop, acest argument.
    dar daca aceasta miscare aduna electoratul de dreapta si-l trimite in jurul PDL? daca pretul pentru inlaturarea „dictaturii” devine de neplatit din punct de vedere politic?
    eu, de exemplu, ma gandesc la un caz concret: sa zicem ca sunt un dusman feroce al PDL si sunt in stare sa fac orice ca sa inlatur de la putere acest partid. ei: chiar orice? daca la mine in colegiu candideaza Voiculescu, am sa-l votez pe el in locul lui Voinescu? mai ales ca stiu cat il doare inima de tara pe liderul de facto al PC, si am si niste banuieli foarte ferme ce-i iese (cu totul altceva decat politic) din aceasta afacere cu partidul.

    e un exemplu, o nuanta. oare electoratul pnl cum gandeste?

  9. Nu insist in aceasta polemica. Fiecare are dreptul sa-si spuna parerile si opiniile. Sper ca nu am deranjat pe nimeni. Teama mea este ca in acest moment Crin Antonescu duce PNL-ul intr-o directie gresita. Nu e oportuna aceasta alianta nici ca moment nici ca forma. Si eu il vreau jos pe Basescu si schimbarea guvernului, insa nu pot accepta o solutie cu guvern de stanga (?!? brrr) si Antonescu lacheu pe aproape. Distrugem tot ce a castigat PNL-ul in ultimii ani.

  10. PDL a lovit (mai ales financiar) in:
    – pensionari
    – mamici
    – functionari publici
    – politisti
    Aproape in fiecare familie exista cel putin cate un membru lovit.
    E criza, oamenii au credite.
    Ma indoiesc ca cineva va mai vota PDL.
    Ma uit cu stupoare la jocul PDL in incercarea de a sparge coalitia, care daca se face, PDL nu mai are sanse chiar daca se adopta votul prin corespondenta pentru romanii din afara unde chiar daca se fure toate cele 5 milioane de voturi din afara nu inseamna decat cateva colegii !!!

    1. Pacat ca te gindesti numai pina la buzunar.
      Pensionari, 1 din 4 pensionari din Romania ori e iesit inainte de termen ori e invalid(unii la 40 de ani), militarii ieseau la 45 de ani. As vrea sa vad un recensamint cu citi oameni in Romania ultimilor 22 de ani au iesit la pensie la 65 de ani fix, ca-n Germania?
      Mamici: in Canada spre exemplu se da la o mama 1/2 din venitul pe ultimul an, peparcursul unui singur an, dar fara sa depaseasca suma de 1400dolari pe luna, chiar daca dama a avut 80000 pe an inainte.
      Functionari publici: poate mai multi ca la noi numai in Emirate si Arabia Saudita sint, dar ei dorm pe aur nu ca noi.
      Politisti? (fara cuvinte)
      E criza. Ai dreptate, in toata lumea e criza mai putin la sovietici si chinezi.
      Ori creditul crezi ca ti-l va plati Nastase, Hrebenciuc, Mitrea, Iliescu, Birladeanu, Ceausescu, Brejnev,Dej?
      Numai daca ai credit la Bankoop, Dacia Felix, Bancorex, Banca Religiilor, dar si atunci tu vei plati, iar ei vor incasa.

  11. Sica Orban supapa? Oricum suna mai bine decat organul. In opinia mea, faptul ca el, Saftoiu si Tariceanu sunt „dizidentii” nu e nici surprinzator si nici macar interesant.
    PNL e un partid cu un bazin electoral premium ce s-a arunvat prin promotii sa prinda piata de low-cost. Prin asta vor pierde mai mult decat isi imagineaza conducerea.
    In primul rand vor ajunge sa isi concureze aliatul PSD, isi vor sacrifica puncte sa isi tina remorca Felix si astfel se vor trezi din visul luptei cu dictatura basesciana pe un onorabil loc trei, daca il prin si pe acela.
    Nu pleci la lupta cu un sergent de intendenta pe post de strateg.
    Vorba aia, pasarea pe limba ei piere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

23 de răspunsuri

  1. Ar avea ceva logica. Problema este ca din pacate conjuncturile nu sunt aceleasi. Imixtiunea presedintelui in justitie, incercarea de a-si adjudeca puteri neconstitutionale si apropierea spre dictatura sub umbrela „democratiei si a statutulu…i de presedinte jucator” sunt justificari subtiri ale unui om care a militat pntru daramarea molimii psd-iste si partizan inflacarat al aliante Dreptate si Adevar.
    Daca Basescu ar fi vrut sa fie „foarte jucator’ trebuia sa-l lase pe Stolojan presedinte si sa-si consolideze o pozitie de om politic capabil din postura de premier, sa gestioneze si cresterea economica din perioada 2004-2008 cat si situatia de criza actuala. Ce a facut in schimb? L-a sapat pe Stolojan si l-a „lucrat” pe atariceanu incercand sa faca doua lucruri atat de evidente pentru oricine; odata adjudecat postul de presedinte a incercat sa-si puna in practica planul de a deveni presedinte jucator si de a prelua din atributiile premierului. A mintit cu nerusinare si a ajuns prin masinatiuni sa mai ia un mandat de presedinte dar nu unul de patru ani ci unul de cinci ani. Se implica in continuare in toate domeniile consolidand rolul aparatului juridic sprijinit din urma de cel al serviciilor secrete si ajunge incet, incet acolo unde domnia sa doreste: sa controleze absolut tot si sa invie camarila portocalie pitita dupa scobitorile trimise la inaintare. Cum se numeste acest demers; DICTATURA.
    Nu cred ca lui Ludovic i-ar placea sa-l salte DNA-ul sau alt serviciu dintr-o sedinta pentru ca a facut putin looby pentru un amarat sau o cauza nobila neprotejata si sustinuta de legislatia ambigua, gest care poate fi usor interpretat la trafic de influienta si arestat preventiv ca un periculos infrctor.
    Alianta cu PSD este anomalie in oceanul de anomalii ale societatii noastre.
    A combina strutul cu camila nu este tocmai cea mai reuita incrucisare.
    Ca sa nu revenim la o dictatura este insa scuzabil si fundamentat acest demers.
    As vrea sa va mai spun ceva. Am foarte multi prieteni in PSD, oameni de calitate care au principii.Nu icape indoiala ca platforma liberal cu cea social democrata este incompatibila dar au scopuri pentru care membrii”mor”. Bineinteles ca sunt si in PNL si in PC si chiar in UDMR astfel de membri- marul discordiei si datatorul de majoritate in actuala guvernare si majoritate parlamentara.
    A fi patriot si a te dedica crezului tau politic inseamna consecventa, caracter, luciditate si a lupta pentru respectarea principiilor.
    Nu uitati ca Romania nu este o miza conjuncturala ci este produsul istoriei acestui neam foarte incercat dea lungul timpului.Vezi mai mult
    acum câteva secunde ·

  2. Căliman @

    eu cred că Orban vrea să spună altceva, fără să treacă cu vederea ceea ce spuneti Dvs. Orban spune că, de dragul încercării de a-l suspenda pe Băsescu (tentativă care nici măcar nu e sigur că va izbuti) se compromite viitorul de dreapta al partidului, lăsând această falie ideologică tocmai PDL-ului.

  3. nedormitul@
    e posibil: pune-te in pielea unui liberal combatant al carui loc de vicepresedinte la Camera este facut cadou chiar de PNL lui Adrian Nastase… 🙂

    dar pe de alta parte: nu putem sa nu observam ca Orban a vorbit raspicat impotriva acestor aliante imediat dupa alianta PNL-PC, adica inainte de-a fi „mazilit”, si riscand mazilirea.

    1. formal, orban a fost mazilit acum. de fapt, mazilirea lui a avut loc o dată cu alegerile din partid.
      am mai întîlnit ipoteza supapei. scopul acesteia ar fi să nu îndepărteze nucleul dur. mira-m-aș. orban, săftoiu, vosganian şi încă vreo doi candidează în cîteva colegii. ce va face un alegător din nucleul dur dacă se nimerește să locuiască în colegiul în care candidează felix? se mută în colegiul lui șică?

      1. asta e chiar problema liberalilor – daca au hotarat ca electoratul lor sa se mobilizeze sa-i mai asigure lui Voiculescu inca un mandat, sau chiar si niste ministere…

        cat despre supapa: daca aceste iesiri (Orban, Saftoiu, Vosganian etc) nu au alt rol decat de supapa, atunci PNL ar avea o problema mai mare decat se vede. strategia asta a „supapei” face bine problemei din pnl cam tot atat cat face ceaiul de musetel la sifilis.

  4. Comentariul făcut de un tip ca Orban care a fost penibil când a comis accidentul auto cu lovire de persoana şi a dispărut de la locul faptei,care acum dă sfaturi de onestitate şi cinste pare foarte dezaprobant.D-le Orban nu crezi că ai ajuns mai mare decât ţi-ai fi închipuit vreodată şi nu eşti în stare de nimic.Te-a făcut de râs şi ţi-a arătat valoarea pe care o ai, Elena Udrea.Oameni din aceştia creduli,care nu au simţul măsurii şi nu ştiu să se autoaprecieze nu sunt buni pentru ţară şi popor.Cu multă stimă,un om corect.

    1. Daca esti „unom matur” si cu scaun la cap zi-mi te rog cu ce a gresit Orban in interviu ? sau esti vreun portocaliu…
      Mie mi se par corecte opiniile lui Orban, il apreciez pentru ca spune lucrurilor pe nume

    1. @Gondolin, am citit articolul tau. Nu tine. Eu sunt simpatizant PNL de 20 de ani. NU VOI PUTEA MERGE LA VOT STIIND CA PE LISTELE RESPECTIVE SE AFLA PE LANGA PNL-ISTI SI UN ADRIAN NASTASE, VOICULESCU, ILIESCU, PONTA s.a. . Daca nu se intampla ceva PNL mai pierde un alegator. (pe mine) Si , in opinia mea, PNL se indreapta spre dezastru; La fel ca mine mai stiu multi care nu se vor prezenta la vot. NU pentru o alianta centru-stanga-dreapta, … asa ca….

      1. Dar ati votat alianta DA in 2004? …pe Basescu?
        …si daca faci o minima comparatie intre Iliescu si Basescu vezi ca Basescu e (vorba lui Nenea Iancu, ca tot suntem in anul lui…) mai comunist-totalitar decat Iliescu si mai securisto-camarilist decat Magureanu (nu degeaba a fost Basescu in epoca mineriadelor alaturi de Iliescu si nu degeaba acum este condus/conduce din umbra de/pe securistii lui Magureanu care au fost preluati in 2002 in PD)
        Lumea evolueaza, societatea romaneasca evolueaza, tehnologic am intrat intr-o alta era si daca din perspectiva politica ramanem cantonati in mentalitatea de acum 22 de ani (Iliescu era raul cel mare, el impmreuna cu FSN cu PDSR, cu PSD…), astazi raul cel mare este Basescu (el cu FSN, cu PD, cu PD+partidul securistilor Magureanu, PD+tradatori din PNL), nu doar ideologic-politic (cu asumarea peste noapte a dreptei neocone) ci, in primul rand, pragmatic—politic, prin catastrofala guvernare (parlament si guvern captivi camarilei hraparete, cu al lor tartor Zeusul Securisto-Comunist, TB, in vremuri de criza) …
        Daca cineva crede si actioneaza politic din principiul – „dreapta” este „calea cea dreapta” (fata de „stanga” este „calea cea stramba”) – asta este echivalent cu a spune ca „omul/barbatul este omul/animalul politic” si inseamna a fi in „preistoria politicului democratic”, adica in plin ev mediu intunecat, resuscitand o dreapta conservatoare (neocona) care ar trebui sa ramana la pubela istoriei…

  5. Uniunea: PNL + PSD + PC pare OK.
    Cazul e similar cu cel al Uniunii Europene.
    Uniunea e o constructie intre parti total diferite …
    Nu mai mult diferite decat diferentele intre PNL si PSD si PC.
    Dar au toate si toti un scop comun !

  6. @Freeman – e vorba de altceva. Nu exista nicaieri o asemanare intre Uniunea Europeana si Uniunea PNL+PSD+PC. Ma face sa rad. Stii cum se spune, una-i una si alta-i alta. Una-i uniune, alta-i adunatura.
    D-le Grosu :corecte aprecierile dvs din articolele din 14 ianuarie si din dec. 2009 ( aici si aici 🙂 ). Asa am simtit si eu.

  7. Discutam despre scopul comun al unei uniuni (politice sau administrative sau pentru alt scop) in care parti total diferite ca interese, orientari politice, etc se unesc pentru un scop comun.
    In acest caz, scopul comun e „jos dictatura PDL”.

  8. Freeman@
    e ok, am inteles acest scop, acest argument.
    dar daca aceasta miscare aduna electoratul de dreapta si-l trimite in jurul PDL? daca pretul pentru inlaturarea „dictaturii” devine de neplatit din punct de vedere politic?
    eu, de exemplu, ma gandesc la un caz concret: sa zicem ca sunt un dusman feroce al PDL si sunt in stare sa fac orice ca sa inlatur de la putere acest partid. ei: chiar orice? daca la mine in colegiu candideaza Voiculescu, am sa-l votez pe el in locul lui Voinescu? mai ales ca stiu cat il doare inima de tara pe liderul de facto al PC, si am si niste banuieli foarte ferme ce-i iese (cu totul altceva decat politic) din aceasta afacere cu partidul.

    e un exemplu, o nuanta. oare electoratul pnl cum gandeste?

  9. Nu insist in aceasta polemica. Fiecare are dreptul sa-si spuna parerile si opiniile. Sper ca nu am deranjat pe nimeni. Teama mea este ca in acest moment Crin Antonescu duce PNL-ul intr-o directie gresita. Nu e oportuna aceasta alianta nici ca moment nici ca forma. Si eu il vreau jos pe Basescu si schimbarea guvernului, insa nu pot accepta o solutie cu guvern de stanga (?!? brrr) si Antonescu lacheu pe aproape. Distrugem tot ce a castigat PNL-ul in ultimii ani.

  10. PDL a lovit (mai ales financiar) in:
    – pensionari
    – mamici
    – functionari publici
    – politisti
    Aproape in fiecare familie exista cel putin cate un membru lovit.
    E criza, oamenii au credite.
    Ma indoiesc ca cineva va mai vota PDL.
    Ma uit cu stupoare la jocul PDL in incercarea de a sparge coalitia, care daca se face, PDL nu mai are sanse chiar daca se adopta votul prin corespondenta pentru romanii din afara unde chiar daca se fure toate cele 5 milioane de voturi din afara nu inseamna decat cateva colegii !!!

    1. Pacat ca te gindesti numai pina la buzunar.
      Pensionari, 1 din 4 pensionari din Romania ori e iesit inainte de termen ori e invalid(unii la 40 de ani), militarii ieseau la 45 de ani. As vrea sa vad un recensamint cu citi oameni in Romania ultimilor 22 de ani au iesit la pensie la 65 de ani fix, ca-n Germania?
      Mamici: in Canada spre exemplu se da la o mama 1/2 din venitul pe ultimul an, peparcursul unui singur an, dar fara sa depaseasca suma de 1400dolari pe luna, chiar daca dama a avut 80000 pe an inainte.
      Functionari publici: poate mai multi ca la noi numai in Emirate si Arabia Saudita sint, dar ei dorm pe aur nu ca noi.
      Politisti? (fara cuvinte)
      E criza. Ai dreptate, in toata lumea e criza mai putin la sovietici si chinezi.
      Ori creditul crezi ca ti-l va plati Nastase, Hrebenciuc, Mitrea, Iliescu, Birladeanu, Ceausescu, Brejnev,Dej?
      Numai daca ai credit la Bankoop, Dacia Felix, Bancorex, Banca Religiilor, dar si atunci tu vei plati, iar ei vor incasa.

  11. Sica Orban supapa? Oricum suna mai bine decat organul. In opinia mea, faptul ca el, Saftoiu si Tariceanu sunt „dizidentii” nu e nici surprinzator si nici macar interesant.
    PNL e un partid cu un bazin electoral premium ce s-a arunvat prin promotii sa prinda piata de low-cost. Prin asta vor pierde mai mult decat isi imagineaza conducerea.
    In primul rand vor ajunge sa isi concureze aliatul PSD, isi vor sacrifica puncte sa isi tina remorca Felix si astfel se vor trezi din visul luptei cu dictatura basesciana pe un onorabil loc trei, daca il prin si pe acela.
    Nu pleci la lupta cu un sergent de intendenta pe post de strateg.
    Vorba aia, pasarea pe limba ei piere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: