vineri

19 aprilie, 2024

16 decembrie, 2020

Volumul de lucrări de construcții inginerești (un indiciu al evoluției economiei) a înregistrat o creștere de 23,6% în serie ajustată (+19,6% în serie brută), pe primele 10 luni ale anului 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Este cea mai mare creștere realizată de una dintre componentele sectorului de construcții clasificate după obiective.

Urmează creșterea construcțiilor de clădiri rezidențiale, cu 19,9% (+18,8 în serie brută) și cea a clădirilor nerezidențiale cu 19,6 (15,8%), potrivit raportului Institutului Național de Statistică (INS), publicat miercuri.


Analiza pe obiecte de construcții evidențiază majorarea componentei inginerești, susținută de creșterea cheltuielilor de capital ale statului cu 26,8% an/an”, remarcă Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconommică al Băncii Transilvania (BT).

Volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 19,9% în serie ajustată (în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) și cu 18% în serie brută, pe primele 10 luni.

În ierarhia creșterilor pe elemente de structură, cele dintâi sunt lucrările de reparaţii capitale, cu 50,9% în serie ajustată (+54,5%, serie brută), urmate de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 42,5% (+34,4%) şi construcţiile noi, cu 9,5% (+8,5%).

Semne de oboseală?


„Statisticile indică creșterea acestui sector intensiv în capital și forță de muncă cu un ritm anual ridicat în octombrie, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice. Cu toate acestea, construcțiile au evoluat la un ritm sub potențial pentru a patra lună la rând în octombrie, ceea ce exprimă atingerea fazei de maturitate”, scrie economistul Andrei Rădulescu.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1% în serie ajustată (3,4% serie brută) în octombrie faţă de septembrie 2020 şi cu 23,7% (19,5% serie brută) față de octombrie 2019.

Față de octombrie 2019, pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de reparaţii capitale de 51% (+42,9% serie brută), al lucrărilor de construcţii noi de 25,1% (+21,7% serie brută) şi al celor de întreţinere şi reparaţii curente de 11,4% (+6,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului clădirilor rezidenţiale (+20,9%), clădirilor nerezidenţiale (+19,7%) şi al lucrărilor de construcţii inginereşti (+19%).

Seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului clădirilor rezidenţiale (+27,1%), construcţiilor inginereşti (+24,0%) şi ale clădirilor nerezidenţiale (+20,7%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: