joi

30 mai, 2024

29 octombrie, 2013

Creşterea cerinţelor de reglementare a capitalului în sistemul bancar reface încrederea distrusă de criză, însă conduce şi la subestimarea riscurilor, bancherii pornind o luptă pentru ocolirea reglementărilor, prin inovaţie, a declarat Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR.

„O cerinţă crescută de reglementare a capitalului duce la subestimarea riscurilor, pe de altă parte este şi altă tendinţă: această creştere a cerinţelor de capital duce la refacerea încrederii şi la menţinerea ei, într-o criză încrederea se distruge”, a declarat Lucian Croitoru.

El apreciază că bancherii percep creşterea cerinţelor de reglementare a capitalului ca pe o îngrărire a libertăţii şi vor începe o „luptă” pentru ocolirea acestor prevederi.


„Cu cât faci o reglementare mai complicată, armata de reglementatori se întoarce cu spatele la viitor şi încearcă să reglementeze tot ce a fost greşit şi stau aşa 20-25 de ani. În acelaşi timp, este o armată de oameni de ştiinţă care înţeleg sistemul de reglementări şi inventează noi instituţii financiare, instrumente, tehnologii cu care să le poată ocoli. Şi peste 25 de ani vom avea inevitabil o altă criză, pentru că este în natura noastră, după care reglementatorii se vor întoarce iar şi vor repara ce a fost greşit. Acest lucru se numeşte distrugere creativă”, a spus oficialul BNR.

Lucian Croitoru crede că bancherii vor inventa noi instrumente financiare, dar aceasta nu înseamnă neapărat că cei care îşi asumă riscurile le pot gestiona.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: