sâmbătă

10 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2023

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a pierdut un al doilea proces intentat Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, care a stabilit că și-a plagiat teza de doctorat, anunță HotNews.

În acest dosar, el ceruse suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a decis că teza sa este plagiată, potrivit jurnalistei Emilia Șercan, cea de la care au pornit acuzațiile de doctorat.

Dosarul s-a judecat la Tribunalul București după ce Lucian Bode și-a schimbat domiciliul în acte din Zalău în București.

Cum încearcă Bode în continuare să blocheze procedura de verificare a tezei sale de doctorat

  • În 10 mai, Tribunalul București se va pronunța asupra unui al doilea capăt de cerere din acest dosar, cel referitor la anularea deciziei prin care UBB a stabilit că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este plagiată.
  • În 12 mai, Curtea de Apel București se va pronunța pe cererea de suspendare a autosesizării Consiliului Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării. La termenele anterioare, Consiliul Național de Etică nu a fost reprezentat juridic în acest dosar pentru că Ministerul Cercetării nu i-a semnat juristului instituției delegație de reprezentare în instanță, spune jurnalista Emilia Șercan.
  • În 19 mai este termen la Tribunalul Sălaj într-un alt dosar în care Lucian Bode cere anularea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi (pe prof. Bjola, de la Oxford, și pe prof. Fumurescu, de la Huston). În primul, cel pierdut în ianuarie, Bode cerea doar suspendarea.

Comisia de etică de la Babeș-Bolyai: „Teza este profund viciată”

În luna ianuarie, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

(Citește și: ”Klaus Iohannis: Trebuie luată o decizie în cazul Lucian Bode până la rotația premierilor”)

Comisia de Etică i-a cerut lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.


„Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode.

Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.

În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se preciza într-un comunicat al Comisiei de Etică a UBB.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: