vineri

19 aprilie, 2024

30 august, 2021

România are capacitatea de a primi refugiați afgani în risc de iminent sau „colaboratori ai structurilor române” care au acționat în Afganistan, dar numai dacă verificarea acestora va fi efectuată de structurile de securitate ale statului român, a declarat luni ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Avem două centre de custodie unde avem peste 200 locuri cu un grad de ocupare de sub 60%. Vorbim de centre în regim închis.

Avem șase centre de azil care au capacitate normală de funcționare de 1.100 de locuri, din care acum sunt libere 751. În două centre se fac lucrări.


Suntem pregătiți să primim în aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, persoane aflate în risc iminent – jurnaliști, magistrați – studenți care beneficiază de burse în România și în general persoane aflate într-un pericol iminent în Afganistan, cu o singură condiție: verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului român, facem aceste analize pe tot ce înseamnă componentă națională. România are capacitate de a primi migranți, dar condiționat”, a declarat Lucian Bode, la Digi24.

Declarația este răspunsul ministrului Bode la criticile aduse statului român care nu a oferit până acum protecție decât pentru cinci dintre colaboratorii ambasadei României în Afganistan sau ai trupelor române și ai serviciilor secrete, în condițiile în care, din anul 2002, România a avut în Afganistan peste 32.000 de militari români.

SUA și partenerii coaliției au evacuat aproximativ 100.100 de persoane începând cu 14 august, cu o zi înainte ca talibanii să intre în Kabul, a anunțat, joi, Casa Albă.

Potrivit ministrului de Interne, în România au încercat să intre anul acesta aproape 47.000 de migranți, dintre care 10.000 au fost depistați în interiorul granițelor și 37.000 au fost întorși la frontieră.


Evoluțiile din Afganistan, unde talibanii au preluat puterea și reintroduc normele medievale de tipul Sharia, ar putea declanșa un val masiv de migrație, similar celui generat de Siria în anii 2015 – 2016. Spre deosebire de acel interval, România s-ar putea afla acum pe una din principalele rute de deplasare a celor care încearcă să scape de represaliile noului regim.

Conform ministrului german de interne, Horst Seehofer, preluarea puterii de către talibani în Afganistan ar putea determina între 300.000 şi cinci milioane de afgani să îşi părăsească ţara. Alte estimări arată că cel puțin 500.000 de persoane ar putea părăsi diferite provincii în căutare de adăpost, până la sfârșitul acestui an. O parte din aceștia vor încerca să ajungă, cu orice preț, în UE.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: