sâmbătă

27 aprilie, 2024

9 februarie, 2021

Operatorul bursier Intercontinental Exchange Inc. (ICE) îşi va muta piaţa contractelor derivate pe certificatele europene de emisii de gaze de seră, din Londra la filiala din Țările de Jos (ICE Endex), în trimestrul 2 din 2021, potrivit unui comunicat ICE.

Pe piața ICE Futures Europe se tranzacționează certificate verzi  de un miliard de euro pe zi, potrivit Bloomberg.

Transferul acestei piețe (de EU allowances, EUA) va spori pierderea City of London înregistrată deja în urma Brexit, prin migrarea spre Amsterdam și Paris a unor tranzacții cu acțiuni și derivative de peste 6 miliarde de euro zilnic, potrivit Reuters.


„Decizia de transfer a tranzacțiilor contractelor pe certificate de emisii UE în Țările de jos (Olanda) a fost luată după consultările din ultimele luni și îi va ajuta pe cei care se bazează pe această piață să-și îndeplinească obligațiile și să gestioneze riscul de preţ în cea mai eficientă manieră”, a declarat Stuart Williams, preşedintele ICE Futures Europe într-un comunicat al bursei.

Certificatele UE de emisii de carbon (EUA) sunt instrumentele folosite de sistemul UE de tranzacții a permiselor de emisii de gaze cu efect de seră, ca metodă cheie de combatere a schimbărilor climatice.

ICE spune că volumul contractelor futures şi opţiunilor tranzacţionate s-a dublat începând din 2015.

O consecință dramatică a Brexit

Consecinţele părăsirii UE „și-au făcut culcuș” în Marea Britanie, a declarat luna trecută Mairead McGuinness, comisarul european responsabil cu serviciile financiare, pentru Bloomberg.


Decizia ICE este o lovitură pentru Guvernului britanic, care a promis să facă din Regatul Unit „un lider mondial în utilizarea finanţării sustenabile”, potrivit unei declarații a ministrului britanic de Finanţe, Rishi Sunak.

Perioada de tranziţie conform Brexit s-a încheiat la 31 decembrie 2020, dar Bruxelles-ul a semnalat că nu se grăbeşte să ofere soluții de „echivalență” care să permită firmelor britanice din Londra să ofere servicii financiare pe piaţa UE, în ciuda continuării discuțiilor bilaterale.

Grupurile de lobby ale companiilor energetice avertizaseră Comisia Europeană, deja de la sfârșitul anului, că trebuie să ia decizii urgente. Altfel companiile va trebuie să aleagă „variante negre”, fie să plătească mai mult prin colaterale ca să afacă afaceri în Londra, fie să-și reducă activitatea.

Pentru a evita disfuncționalitățile piețelor, UE a permis derularea operațiunilor post-tranzacționare la Londra până în iunie 2022.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: