Londra va cere Rusiei să extrădeze doi cetăţeni ruşi suspectaţi de atacul comis asupra fostului dublu agent rus Seghei Skripal (foto) şi a fiicei sale la Salisbury, localitate din sud-vestul Angliei, scrie The Guardian.
Publicația citează într-un articol separat o serie de analiști care afirmă că solicitarea are ”zero șanse de succes”.
The Guardian citează surse guvernamentale care afirmă că serviciile procurorului reginei (CPS) au pregătit cererea de extrădare pe care o vor trimite la Moscova. CPS a refuzat să comenteze informația, iar poliţia a anunţat că ancheta este „în continuare în curs”.
Poliţia şi agenţii de informaţii au reconstituit acţiunile celor doi suspecţi ruşi de la intrarea lor pe teritoriul britanic şi până la plecare, potrivit cotidianului.
Fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi pe 4 martie martie, la Salisbury, cu noviciok, un puternic agent neurotoxic provenind dintr-un program chimic sovietic. Otrăvirea a fost atribuită de către Londra Moscovei, care neagă orice implicare.
Trei luni mai târziu, un cuplu de britanici din regiune, Charlie Rowley şi Dawn Sturgess, a fost spitalizat în stare gravă după ce a fost victima aceleiaşi otrăvi, provenind dintr-un flacon de parfum luat de pe jos de Rowley. El a ieşit din spital după aproximativ trei săptămâni de îngrijiri, însă partenera sa nu a supravieţuit contactului cu neurotoxina.
Serghei Skripal, fiica sa Iulia şi un poliţist care s-a otrăvit după ce le-a sărit în ajutor au fost de asemenea externaţi de la spitalul din Salisbury. Iulia Skripal s-a aflat în comă 20 de zile şi a fost externată la cinci săptămâni după otrăvire. Tatăl său, fost colonel în cadrul serviciilor militare de spionaj SVR care a dezvăluit serviciilor britanice numele a zeci de agenţi, a fost externat pe 18 mai.
Agenţia britanică de presă Press Association (PA) a dezvăluit pe 19 iulie că poliţia a identificat doi ruşi suspectaţi că au comis aceste otrăviri.
Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra şi Moscova şi a antrenat un val de expulzări încrucişate de diplomaţi, implicând ţări aliate Regatului Unit.
Cazul le-a amintit britanicilor otrăvirea cu poloniu a opozantului Aleksandr Litvinenko, un fost membru al serviciilor secrete ruse, la Londra, în 2006, atribuită Moscovei de către un judecător britanic, în urma unei anchete şi care a declanşat, de asemenea, o criză diplomatică.
Autorităţile britanice au lansat la acea vreme o procedură de extrădare a fostului agent din cadrul serviciilor speciale ruse Andrei Lugovoi şi a lui Dmitri Kovtun, acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko. Această cerere a fost fără efect, Moscova refuzând să-i extrădeze pe cei doi.