miercuri

28 februarie, 2024

18 martie, 2021

Chiar dacă redresarea economiei va fi mai puternică decât este de așteptat în acest an, lumea va rămâne cu o „gaură” de circa 10 mii de miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus și a lockdown-urilor, estimează Conferința ONU pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD), într-un raport citat joi de dpa, preluat de Agerpres.

Astfel, potrivit UNCTAD, deși economia globală ar putea crește cu 4,7% în 2021, va înregistra totuși un minus de 10 mii de miliarde de dolari – aproximativ de două ori PIB-ul Japoniei – comparativ cu situația în care pandemia nu ar fi avut loc.

Anul trecut, economia globală a fost marcată de „cea mai drastică scădere anuală de la introducerea statisticilor privind activitatea economică agregată, la începutul anilor 1940”, se arată în raport.


UNCTAD avertizează că, în timp ce economiile dezvoltate au lansat ample planuri de redresare, cum este pachetul de stimulare a economiei al SUA, în valoare de 1,9 mii de miliarde de dolari, iar China a revenit la creștere la finele anului trecut, oamenii din țările mai mici și mai sărace continuă să se lupte cu dificultățile.

Țările în curs de dezvoltare duc greul recesiunii „din cauza spațiului fiscal limitat, a constrângerilor tot mai mari ale balanței de plăți și a lipsei sprijinului internațional adecvat”, ceea ce a dus la „unele din cele mai mari scăderi de venit individual raportat la PIB”.

„Chiar și o mică scădere a activității economice poate fi devastatoare”, a notat UNCTAD, evocând consecințe ale restricțiilor antipandemie „previzibil severe” în economii în curs de dezvoltare ca Filipine sau Malaezia.

Pe de altă parte, UNCTAD și-a îmbunătățit previziunile privind creșterea economică globală pe 2021 față de estimarea anterioară de 4,3%, având în vedere o posibilă „redresare mai puternică în Statele Unite”.


În ianuarie, Banca Mondială a estimat că economia globală ar putea crește cu 4% în anul în curs, în timp ce Fondul Monetar Internațional a optat pentru o viziune mai optimistă, de 5,5%, amintește dpa.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: