joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2014

Necesarul de finanțare al României este în scădere cu 10 miliarde de lei în 2014 față de 2013 și va scădea cu alte 14 miliarde de lei în 2015 față de 2014, a declarat marți ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la o conferință a Institutului Aspen la BNR, citat de Agerpres.

Această evoluție este datorată reducerii deficitului bugetar și costurilor mai scăzute cu datoria guvernamentală, a precizat ministrul Voinea.

În 2013, România a tras 700 de milioane de euro din împrumutul de la Banca Mondială, pentru finanțarea deficitului bugetar.


Voinea a precizat că MFP vrea sa îmbunătățească managementul datoriei publice printr-o serie de politici, printre care susținerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinanțarea certificatelor de trezorerie și titlurilor de stat în euro, folosirea derivativelor financiare și operațiuni pe piața secundară a titlurilor de stat, legislația urmând să fie modificată pentru a permite astfel de operațiuni.

Riscul de refinanțare a scăzut prin creșterea maturității medii a datoriei publice cu jumătate de an în ultimul an, de la 3,9 ani la 4,4 ani, ajungând la 5,5 ani pentru datoria externă.

Datoria scadentă în următoarele 12 luni s-a redus ca pondere în totalul datoriei de la 24% la 19%, iar autoritățile țintesc un nivel de 10% în anii următori, a afirmat Liviu Voinea.

Gradul de lichiditate a titlurilor de stat a crescut de la 26% la 59% în ultimul an, arătând încrederea în economia românească.


Liviu Voinea a mai spus că accesul României pe piețele internaționale de capital este facil, iar în 2013 România s-a împrumutat la randamente minime istorice atât în lei cât și în valută.

Spre exemplu, la împrumuturile pe un an randamentele au scăzut la 2,9% în decembrie 2013 față de 6,2% în decembrie 2012.

Potrivit ministrului Voinea, MFP va continua îmbunătățirea managementului datoriei publice, va fi continuat parteneriatul cu instituțiile financiare internaționale, iar investițiile publice vor fi finanțate prioritizat în funcție de eficiență și utilitate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: