vineri

12 iulie, 2024

12 martie, 2018

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat luni că aşteaptă de la ministrul de Externe o analiză din care să rezulte ce avantaje a adus statului român fiecare şef de misiune sau ataşat comercial, adăugând că acest subiect va fi discutat în coaliţia de guvernare.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a calificat luni drept ”foarte utilă” această solicitare, menţionând, potrivit Agerpres, că sunt o serie de ambasadori care au un rol „mai mult decorativ”.

”Foarte utilă, observ şi eu că sunt unii ambasadori care au o prezenţă practic de care ne putem la limită chiar dispensa, adică nu au niciun rol, sunt acolo, aşa, mai mult decorativ. Ei trebuie să fie o prezenţă activă, să militeze pentru deschiderea relaţiilor, pentru întărirea, consolidarea relaţiilor bilaterale, pentru organizarea diferitelor reuniuni bilaterale. Deci, în plan bilateral, cei care sunt pe relaţii bilaterale au foarte mult de lucru, unii nu fac nimic şi sigur că trebuie evaluaţi şi sunt, din câte ştiu, o serie de capitale în care ambasadorii nu au fost numiţi şi trebuie, din partea Ministerului de Externe cu prim-ministrul, aceasta este procedura, nu e inclus Parlamentul în această fază, trebuie să stabilească priorităţile şi să facă numirile sau propunerile de numiri”, a precizat luni Călin Popescu Tăriceanu.


Șeful Senatului a adăugat că numirile ambasadorilor sunt semnate de preşedinte şi contrasemnate de prim-ministru, urmând ca cei care sunt nominalizaţi să vină la comisiile parlamentare de politică externă.

”În prealabil, cei care sunt nominalizaţi trebuie să vină la comisiile de politică externă, în Parlament, pentru a fi audiaţi. Şi cred că este o necesitate, adică nu ne putem permite într-o perioadă în care toate ţările se zbat să-şi extindă sau să-şi consolideze relaţiile politice, economice, de altă natură, culturale, noi nu putem să stăm aşa şi să lăsăm locuri libere în schemă din motive pe care nu pot să le comentez”, a susţinut președintele ALDE.

Întrebat dacă poate da exemplu o ambasadă care îl nemulţumeşte, preşedintele Senatului a spus că acest lucru îl va discuta cu ministrul de Externe. Călin Popescu Tăriceanu a mai fost întrebat dacă are nemulţumiri în această direcţie şi a răspuns: ”O, da, bineînţeles, consistente”.

Chestionat dacă ambasada de la Londra este una dintre cele la care s-a referit, Tăriceanu a spus că nu poate face nicio precizare, dar a adăugat: ”Din păcate, nu e vorba de capitale ale unor ţări mici, neimportante. Cu toate că n-aş putea spune că există vreo ţară neimportantă, dar trebuie sa ne uităm, sigur, într-o anumită ordine de priorităţi”.


Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că preşedintele Iohannis nu are ”ultimul cuvânt” în cazul schimbării unor ambasadori.

”Eu am făcut exerciţiul acesta cu un personaj care nu era dintre cele mai comode, cu preşedintele Băsescu. Da? Deci, dacă preşedintele nu ajunge la o înţelegere cu Guvernul, nu poate să desemneze el un ambasador şi sigur că este valabilă şi reciproca. Deci acest lucru se face pe baza propunerilor pe care le elaborează Ministerul de Externe, propuneri care sunt fundamentate, probabil pe baza experienţei celor care sunt candidaţi pentru aceste funcţii sau a altor calităţi pentru că există şi persoane care sunt la primul lor mandat şi atunci nu putem vorbi de o experienţă prealabilă, dar asta nu împiedică numirea lor în anumite funcţii. Şi cred că această chestiune va trebui sa fie, aşa cum e normal, apanajul Guvernului, împreună cu preşedintele”, a explicat preşedintele Senatului.

Întrebat dacă intenţionează să deschidă discuţiile implicându-l şi pe preşedintele Iohannis în această evaluare a ambasadorilor, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns negativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: