cursdeguvernare.ro organizează, joi, 10 martie, cu sprijinul Facultății de Relații economice internaționale a ASE, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice București, de la ora 10:00,
conferința ”Politica externă: România și schimbarea ordinii internaționale. Economie și geopolitică”.
Premisele discuțiilor :
Simplul fapt că suntem membri NATO și facem parte din Uniunea Europeană Nu ne garantează succesul în a ne valorifica avantajele comparative și a adjudec mizele momentului pe baza ”cărților” pe care le are în mână România.
E drept, ”reiterăm” , din când în când, această apartenență. Dar între timp, lucrurile s-au complicat aici, pe frontiera de est a Occidentului – noile conflicte se suprapun peste criză iar evenimentele din vecinătate catalizează schimbarea ordinii mondiale.
Ce-i de întreprins atunci când te afli pe o falie care înseamnă, de fapt, două frontiere: cea a Occidentului cu Rusia și cea a Uniunii Europene cu Rusia ? Cine ne sunt aliații din interiorul alianțelor ?
Cum să reușim să contăm atunci când vecinii noștri se organizează deja pentru a-și susține interesele cu o voce unitară și cum evităm periferia?
Cum putem influența deciziile despre noi înșine în complicatele negocieri din jur, când lumea arată altfel decât acum 2 ani (înainte de anexarea Crimeii), decât acum 7 ani (înainte de izbucnirea crizei), decât acum 9 ani (când am aderat la UE) ?
Ce urmează, cum mutăm, cum ne pliem pe noua situație și cum va arăta estul Europei peste 10-15 ani cu România în el ?
Și, mai ales: ce va însemna asta din punct de vedere economic, într-o economie mondială care caută încă ieșirea din criză? Și cum ne vom valorifica resursele și pontețialul energetic într-o lume conflinctuală în care resursele și energia se numără printre marile mize ?
Sunt întrebări ale căror răspunsuri ne pot ajuta să înțelegem cum am putea fructifica noi înșine atuurile pe care încă le mai avem.
AGENDA:
Keynotespeach : Prof. univ. dr. Roxana Sârbu – prorector al Academiei de Studii Economice București
Moderator: dr. Liviu Mureșan – director executiv al Fundației Eurisc
Paneliști:
- Cristian Diaconescu – fost ministru de Externe și consilier prezidențial
- Iulian Fota- fost consilier prezidențial, expert în probleme de securitate
- Armand Goșu – expert în problemele Rusia- spațiul estic
- Valentin Naumescu – expert în relații internaționale, fost secretar de stat MAE
Q&A
11:50 – 12:15 – Pauză de cafea
12:15 – 14:00 Panelul 2:
Acțiunea politică și consecința economică. Premisele și efectele economice ale noii ordini internaționale
- Daniel Dăianu – profesor SNSPA
- Răzvan Nicolescu – Deloitte – fost ministru al Energiei
Q&A