miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2021

Ministrul lituanian al apărării a recomandat populației să evite să mai cumpere telefoane mobile chinezești și i-a sfătuit pe cei care folosesc acest tip de telefoane să le arunce.

Guvernul lituanian a descoperit că telefoanele chinezești au încorporate funcții de detectare și cenzurare a conținutului, transmite The Guardian.

Telefoanele vândute în Europa de compania chinezească Xiaomi Corp au încorporate mecanisme de detectare și cenzurarea a unor termeni cum ar “free Tibet” (Eliberați Tibetul), “long live Taiwan independence” (Trăiască independența Taiwanului) sau “democracy movement” (mișcarea democrației), a anunțat marți autoritatea privind securitatea cibernetică din Lituania.


Funcțiile de detectare și cenzurare ale software-ului telefonului Mi 10T 5G au fost dezactivate pentru piața UE, dar pot fi activate oricând de la distanță, se precizează în raportul centrului pentru securitate cibernetică.

Raportul menționează că lista termenilor care ar putea fi cenzurați de aplicațiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browserul de internet, include în prezent 449 de termeni în limba chineză și este actualizată continuu. Raportul centrului cibernetic național mai precizează că telefonul Xiaomi trimitea date criptate de utilizare a telefonului către un server din Singapore.

Un defect de securitate a fost găsit și în telefonul P40 5G fabricat de Huawei.

„Acest lucru este important nu numai pentru Lituania, ci și pentru toate țările care utilizează echipamente Xiaomi”, se afirmă în raport.


“Recomandarea noastră este să NU mai cumpărați noi telefoane chinezești și să le aruncați pe cele pe care le-ați achiziționat deja cât de repede puteți”, a declarat reporterilor adjunctul ministrului de apărare Margiris Abukevicius.

(Citiți și:”Când priza te minte și becul te-nșală – Interviu cu Alex Bălan, șeful departamentului de cercetare în probleme de securitate cibernetică al Bitdefender”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Relațiile diplomatice dintre Lituania și China s-au înrăutățit recent, după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa în Lituania va fi numită Biroul de reprezentare al Taiwanului. China a cerut luna trecută Lituaniei să-și retragă ambasadorul la Beijing și a spus că își va rechema trimisul la Vilnius.

Misiunile taiwaneze în Europa și SUA folosesc numele orașului Taipei, evitând o referire la insula însăși, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: