Lituania recomandă cetățenilor să nu cumpere telefoane chinezești
marți

26 octombrie, 2021

Lituania recomandă cetățenilor să arunce telefoanele chinezești – au încorporate funcții de detectare, trimit la terți date criptate

22 septembrie, 2021

Ministrul lituanian al apărării a recomandat populației să evite să mai cumpere telefoane mobile chinezești și i-a sfătuit pe cei care folosesc acest tip de telefoane să le arunce.

Guvernul lituanian a descoperit că telefoanele chinezești au încorporate funcții de detectare și cenzurare a conținutului, transmite The Guardian.

Telefoanele vândute în Europa de compania chinezească Xiaomi Corp au încorporate mecanisme de detectare și cenzurarea a unor termeni cum ar “free Tibet” (Eliberați Tibetul), “long live Taiwan independence” (Trăiască independența Taiwanului) sau “democracy movement” (mișcarea democrației), a anunțat marți autoritatea privind securitatea cibernetică din Lituania.


Funcțiile de detectare și cenzurare ale software-ului telefonului Mi 10T 5G au fost dezactivate pentru piața UE, dar pot fi activate oricând de la distanță, se precizează în raportul centrului pentru securitate cibernetică.

Raportul menționează că lista termenilor care ar putea fi cenzurați de aplicațiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browserul de internet, include în prezent 449 de termeni în limba chineză și este actualizată continuu. Raportul centrului cibernetic național mai precizează că telefonul Xiaomi trimitea date criptate de utilizare a telefonului către un server din Singapore.

Un defect de securitate a fost găsit și în telefonul P40 5G fabricat de Huawei.

„Acest lucru este important nu numai pentru Lituania, ci și pentru toate țările care utilizează echipamente Xiaomi”, se afirmă în raport.


“Recomandarea noastră este să NU mai cumpărați noi telefoane chinezești și să le aruncați pe cele pe care le-ați achiziționat deja cât de repede puteți”, a declarat reporterilor adjunctul ministrului de apărare Margiris Abukevicius.

(Citiți și:”Când priza te minte și becul te-nșală – Interviu cu Alex Bălan, șeful departamentului de cercetare în probleme de securitate cibernetică al Bitdefender”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Relațiile diplomatice dintre Lituania și China s-au înrăutățit recent, după ce Taiwanul a anunțat că misiunea sa în Lituania va fi numită Biroul de reprezentare al Taiwanului. China a cerut luna trecută Lituaniei să-și retragă ambasadorul la Beijing și a spus că își va rechema trimisul la Vilnius.

Misiunile taiwaneze în Europa și SUA folosesc numele orașului Taipei, evitând o referire la insula însăși, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr