Cu două zile înainte de închiderea ofertei publice iniţiale pentru Electrica s-au înregistrat 13.700 de subscrieri, peste recordul de 12.000 de subscrieri înregistrat anul trecut cu ocazia ofertei publice inițiale de la Romgaz SA, a declarat pentru Bloomberg, Dana Ionescu, directorul general al Raiffeisen capital & Investment.
„Am beneficiat de un interes ridicat pentru această ofertă atât din partea investitorilor locali cât și internaționali din întreaga Europa și SUA”, a declarat Dana Ionescu, explicând suprasubscrierile înregistrate. „Acest IPO a reușit de asemenea să atragă noi investitori și acest lucru se vede din numărul de subscriitori”, a adăugat Dana Ionescu.
„Eeste prima ofertă publică inițială în urma căreia statul pierde pachetul majoritar și cred că poate servi ca un punct bun de pornire pentru alte companii de stat în viitor”, a declarat Dana Ionescu pentru Bloomberg şi preluată de AGERPRES.
Aceasta a explicat că, după ce acțiunile Electrica vor începe să fie tranzacționate, este posibil ca România să îndeplinească criteriile necesare pentru a dobândi statutul de piață emergentă de către MSCI Inc.
România vrea să obțină cel puțin 1,95 miliarde de lei de pe urma vânzării unui pachet majoritar la distribuitorul de energie electrică. Statul român oferă 177 milioane noi acțiuni Electrica urmând ca după vânzare participația statului să se reducă la aproximativ 48,8%.
La începutul acestei luni, într-un interviu acordat Bloomberg, premierul Victor Ponta a declarat că anul viitor ar putea fi vândute noi acțiuni în companiile de stat, fiind posibilă chiar reducerea participațiilor la mai puțin de 50% în unele companii.
În luna noiembrie a anului trecut, România a obținut 1,7 miliarde lei în urma vânzării unui pachet minoritar la producătorul de gaze naturale Romgaz, aceasta fiind cea mai mare ofertă publică inițială derulată în România până acum.
Listarea Electrica face parte din angajamentele României față de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, ale căror delegații s-au aflat în țară în perioada 2-12 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand by și a prima evaluare a programului preventiv privind balanța de plăți a României cu Comisia Europeană.
Fondul Monetar Internațional a amânat până în noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv încheiat cu România din cauza dezacordului cu privire la intenția Guvernului de la București de a reduce contribuțiile sociale.