Lista măsurilor din starea de urgență cu valabilitate și în starea de alertă - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

Lista măsurilor din starea de urgență cu valabilitate și în starea de alertă

14 mai, 2020

Vicepremierul Raluca Turcan a prezentat joi măsurile ce vor fi continuate și pe perioada stării de alertă pentru a sprijini angajații și companiile.

Potrivit vicepremierului, se vor deconta cu prioritate concediile medicale pentru persoanele carantinate și se va continua plata a 75% din salariul angajaților aflați în șomaj tehnic.

Termenul de eliberare a certificatelor de situații de urgență este prelungit până la 31 mai, iar posibilitatea de solicitare a amânării ratelor va fi prelungită până la 15 iunie.


Pe perioada stării de alertă se interzice deconectarea consumatorilor de la rețele de utilități-  electricitate, gaze, apă, canal și salubritate.

De asemenea, a fost introdus transportul gratuit pentru elevi, operatorii fiind obligați să ofere această faciliate.

Pachetul de măsuri anunțat

Măsuri din domeniul protecției sociale: 

 • Prelungirea şomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020, cu posibilitatea menţinerii acestei forme de sprijin și după 1 iunie, în domeniile ce vor fi în continuare restricţionate în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Măsura se referă, ca și în perioada stării d eurgență, la angajații cu contracte individuale de muncă, dar şi la profesii liberale, PFA şi alte categorii de profesionişti.
 • Acordarea de zile libere pentru părinți se prelungește până pe 12 iunie 2020, când se încheie anul școlar.
 • Reglementări pentru protecția la locul muncă – companiile cu mai mult de 50 de angajați sunt obligate să stabilească programe individualizate de muncă, cu decalaje de o oră la sosirea și la plecarea de la muncă (trei ore, în total)
 • Concediile și indemnizațiile pentru creșterea copilului se prelungesc până la 31 mai.

Măsuri pentru domeniul Sănătate:

 • se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale pentru cei aflați în carantină și pentru cei cu COVID
 • consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatoriul de specialitate vor putea fi acordate în continuare la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare
 • decontarea acestor servicii la distanță se va face fără folosirea cardului
 • serviciile medicale și tratamentele pentru Covid-19 se acordă gratuit tuturor persoanelor de pe teritoriul României. Se vor deconta la nivelul activității efectiv lucrate

Educație:

 • Operatorii de transport sunt obligații să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancțiuni încetării contractelor.
 • Licențele au fost prelungite, consiliile județene le preiau și au obligația să pună acestă condiție pentru transport gratuit.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Domeniul fiscal

 • asociațiile și fundațiile care achiziționează echipamente pentru Covid-19 sunt scutite de la plata TVA pentru aceste produse, dacă le cumpără pentru combaterea noului coronavirus sau le donează unor entități care le folosesc în acest scop (până la 1 septembrie)

Domeniul cultural

 • posibilitatea refolosirii biletelor de spectacol deja achiziționate sau transformarea lor în vochere pentru alte evenimente. Dacă într-un an nu se folosesc aceste bilete, banii vor fi returnați
 • veniturile impozabile din industria de evenimente, acestea vor fi plătite în momentul realizării evenimentelor

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr