fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Just Business

Corona-vinul românesc: între blocarea industriei HoReCa și fabricarea biocidelor

Odată cu apariția problemelor pentru domeniul HoReCa, și afacerile producătorilor locali de vin au scăzut substanțial în 2020. Sprijinul din partea autorităților a fost tardiv,… Mai mult

18.10.2020

Europa

Valul 2 al pandemiei în UE – impactul pe țări

În Europa, pandemia de coronavirus înaintează accelerat și mai multe state, inclusiv România, anunță la câteva zile noi recorduri ale numărului de cazuri la 24… Mai mult

15.10.2020

Chestiunea

Analiză / Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României

Statisticile din primele opt luni ale anului privind evoluția industriei, a comerțului exterior și a consumului acreditează scenariul unei reveniri a economiei „în formă de… Mai mult

14.10.2020

Lista lui Trump: Nominalizările controversate pentru pozițiile cheie ale administrației

de Iulian Soare 20.11.2016

trumpPreședintele american ales Donald Trump a anunțat, pe pagina sa de Facebook, câteva dintre nominalizările pentru cele mai importante posturi din viitoarea sa administrație :

Mike Pompeo va fi director CIA, generalul în rezervă Michael Flynn va fi consilier național pe probleme de securitate internă, iar senatorul Jeff Sessions va ocupa poziția de procuror general.

Aproape toate discuțiile cu cei pe care dorește să-i invite în echipa sa de la Casa Albă s-au purtat la Trump International Golf Club, scrie presa americană.

Mike Pompeo – pentru cunducerea CIA: Un susținător al Ucrainei

mike-pompeoMike Pompeo (foto), 52 de ani, este membru al aripii conservatoare a Partidului Republican, Tea Party și în 2010 a fost ales în Camera Reprezentanților.

A absolvit ca șef de promoție Academia militară West Point și Harvard Law School.

Câteva din opiniile lui Mike Pompeo:

  • este unul dintre susținătorii controversatelor programe de supraveghere ale NSA
  • s-a opus închiderii închisorii din Guantanamo
  • face parte din Tea Party și se opune avorturilor ; este membru pe viață în Asociația Națională a Armelor
  • s-a opus acordului cu Iranul, iar joi scria pe Facenook: „Abia aștept să retrag această înțelegere dezastruoasă cu cel mai mare sponsor mondial al terorismului”
  • a fost criticat adesea pentru afirmațiile discriminatorii

De asemenea, Pompeo s-a remarcat în anii de mandat în Camera Reprezentanților ca un susținător al Ucrainei în fața agresiunii Rusiei.

În 2014, el a vizitat Ucraina și a declarat că scopul lui Vladimir Putin este controlul Ucrainei. “În funcție de gradul în care ne demonstrăm susținerea pentru guvernul ucrainean putem schimba calculele lui Putin”.

Pentru confirmarea lui Pompeo în fruntea CIA Donald Trump are nevoie de votul majorității Senatului.

Michael Flynn – la securitate națională: Dorește colaborarea cu Rusia în combaterea ISIS

michael-flynnFlynn (foto), 57 ani, a acceptat deja propunea de a fi consilierul pentru securitate națională.

L-a consiliat pe Trump în timpul campaniei sale pe probleme de securitate naţională şi deseori a vorbit în deschiderea mitingurilor electorale ale republicanului.

A fost director al CIA între 2012 și 2014, post în care a fost numit de Barack Obama.

Pentru numirea sa nu este nevoie de obținerea votului Congresului.

Militar de profesie, a absolvit U.S. Army Command and General Staff College și Naval War College.

A fost ofițer activ din 1981, a participat la campaniile din Irak și Afganistan, și s-a retras în 2014 cu gradul de locotenent general.

Michael Flynn consideră islamismul radical ca fiind principala amenințare la adresa stabilității globale și a criticat administrația Obama din cauza modului în care a abordat lupta împotriva ISIS.

În opinia sa, SUA pot și trebuie să coopereze cu Rusia în combaterea ISIS și a altor organizații teroriste.

Michael Flynn a iscat controverse intense când a apărut alături de Valdimir Putin, la Moscova, la un dineu în onoarea televiziunii ruse de stat RT.

Jefferson Beauregard Sessions – procuror general:  Suspectat că simpatizează KKK 

jeff-sessionsNominalizarea care îngrozește, scrie The Guardian, este cea a lui Jeff Sessions (foto), 70 de ani, ca procuror general.

Afirmațiile rasiste ale senatorului de Alabama sunt foarte cunoscute și ele au dus în 1986 la respingerea nominalizării lui (de către Ronald Reagan) ca judecător la o curte din Alabama.

Mai mulți colegi procurori au citat în timpul audierilor din Comisia judiciară a Senatului afirmații rasiste și extremiste ale lui Sessions precum ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, cea mai mare și puternică asociație din SUA care militează pentru drepturile omului) “este o organizație comunistă” care încearcă “să le bage pe gât oamenilor drepturile civile”.

În schimb, despre Ku Klux Klan republicanul ar fi declarat la un moment dat că o consideră “OK” cât timp nu aude că membri acesteia se droghează. În timpul audierilor, el a susținut că a fost doar o glumă, însă numărul mare de mărturii care conturau un profil extremist și discriminatoriu au dus atunci la respingerea nominalizării.

În afara declarațiilor, însă, scrie The Guardian, există și dosare instrumentate de acesta în care erau acuzate persoane de culoare ce au fost achitate apoi de către judecători, investigații ce au fost calificate drept abuzive de presa americană.

Misiunea Departamentului de Justiție este, printre altele, să protejeze americanii de discriminare (pe bază de rasă, culoare, religie, orientare sexuală etc.), scrie The Guardian, iar cel nominalizat de Donald Trump pentru a conduce acest Departament este o persoană care un istoric încărcat în acest sens.

Sessions a calificat drept intrusiv Voting Rights Act of 1965 (care interzice discriminarea rasială în procesul electoral și a eliminat testele pentru identificarea analfabeților care doreau să voteze), a cerut un amendament la Constituție pentru a stopa acordarea automată a cetățeniei americane celor născuți în SUA, s-a pronunțat împotriva căsătoriilor persoanelor de același sex și a fost de acord cu intenția lui Donald Trump de a interzice accesul imigranților musulmani în SUA.

Republicanul va trebui însă confirmat de Senat.

Michael Rogers – Ar putea fi numit șef al comunității de informații americane

michael-rogerMichael Rogers (foto), 57 de ani, nu figurează încă pe lista deja anunțată de Donald Trump, dar a avut joi o întâlnire cu președintele ales, iar presa americană spune că ar putea ajunge la conducerea tuturor celor 17 agenții de informații ale SUA, dacă va fi numit șef al Comunității Naționale de Informații americane, așa cum confirmă unele surse.

De altfel, întâlnirea dintre cei doi a provocat un scandal și protestul unora dintre șefii securității și apărării din SUA. Potrivit Washington Post, întrevederea dintre amiralul Michael Rogers cu Donald Trump la biroul acestuia din urmă din New York, “fără a-și avertiza superiorii în prealabil”, a fost “un gest aparent fără precedent pentru un militar de rang înalt” și “a provocat consternare la cel mai înalt nivel al administrației”.

Până să fie promovat de Trump, Rogers ar putea fi însă demis de Barack Obama. “Obama intenționează să-l demită pe amiralul Michael Rogers din funcțiile sale de la conducerea NSA și de la cea a US Cybercommand (unitatea responsabilă cu războiul informatic în cadrul Pentagonului), după ce mai mulți înalți oficiali de rang înalt au emis critici la adresa acestuia pe tema vitezei cu care a reacționat pentru a combate gruparea jihadistă Statul Islamic și în ceea ce privește scurgerile repetate de mai multe informații de înaltă confidențialitate”, scrie New York Times.

Rogers a fost numit la conducerea Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) în 2014, cu misiunea de a repara prejudiciul cauzat de scandalul Edward Snowden.

Rogers a absolvit Naval War College, a fost comandant al Flotei a 10-a și apoi a fost responsabil cu eforturile Marinei pe cybersecurity și cyberwarfare.

Mitt Romney – secretar de stat?

pence-trump-romney

Vicepreședintele ales Mike Pence, Donald Trump și Mitt Romney, sâmbătă, după întâlnirea de la Trump International Golf Club

Sâmbătă, Donald Trump s-a întâlnit și cu Mitt Romney, tot la Trump International Golf Club, și i-ar fi oferit mandatul de șef al diplomației americane, potrivit unor surse NBC News.

Alte surse suțin că ar fi vorba doar despre un post de consilier.

Romney este un republican moderat, ceea ce ar putea stârni nemulțumirea radicalilor care l-au susținut pe Trump și care ar putea considera nominalizarea drept o trădare.

Moderatul l-a criticat adesea pe mogulul imobiliar ajuns să reprezinte republicanii în cursa pentru Casa Albă și a spus despre aceasta că “există numeroase dovezi că Trump este un șarlatan, o făcătură.”

AFP scri că, dacă ar fi numit secretar de Stat, postul cel mai important în rang protocolar după cel de vicepreședinte, Mitt Romney ar putea să se sprijine pe puternica sa notorietate mondială, deși el nu are aproape deloc experiență în diplomație.

Ar trebui să cadă, însă, de acord cu Donald Trump, în special asupra Rusiei. În timp ce viitorul președinte își înmulțește cuvintele de conciliere la adresa lui Vladimir Putin, Mitt Romney estimase, în 2012, că Moscova este inamicul geopolitic numărul unu pentru Statele Unite, amintește France Presse.

Programul întâlnirilor din acest weekend mai curpinde discuții cu generalul în rezervă James Mattis (posibila propunere pentru Pentagon), și Michelle Rhee, fostă șefă a școlilor din Washington.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.11.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

[RBL] Leadershipul și educația – piloni ai unei societăți antifragile

Vladimir Ionescu

Astăzi a avut loc cea de-a doua zi a Conferinței Naționale RBL – Antifragilitate într-o lume a crizelor, aducând în atenția celor peste 250 de… Mai mult

Stiri

12 direcții prioritare din planul național de redresate cu fonduri europene – concluzii după întâlnirea Klaus Iohannis – Ludovic Orban

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au stabilit miercuri 12 direcții prioritare de accesare a fondurilor europene alocate României în următorul exercițiu financiar. Președintele… Mai mult

Stiri

VIDEO Răzvan Atim, UiPath: „Toate sarcinile din activitatea unei microîntreprinderi pot fi automatizate”

Redacţia

Este esențial pentru companiile mici să adopte tehnologia pentru a gestiona volume mari care compactează business-ul, a spus Răzvan Atim, General Manager pentru Europa de… Mai mult

Stiri

VIDEO Raluca Nicolescu, Raiffeisen Bank: Recomandăm firmelor să vorbească cu banca înainte de a aplica pe programe de finanțare

Redacţia

Directorul ariei IMM de la Raiffeisen Bank, Raluca Nicolescu a vorbit la conferința „Finanțarea IMM-urilor în criza COVID-19”, organizată pe 20 octombrie despre faptul că… Mai mult

Stiri

Primăria Capitalei reziliază contractul cu turcii de la Bozankaya Otomotiv pentru achiziția a 100 de troleibuze

Vladimir Ionescu

Primăria Capitalei a anunţat miercuri că a demarat procedura de reziliere a contractului privind achiziţia a 100 de troleibuze noi, având în vedere că nu… Mai mult

pagina-conferinte

VIDEO CONFERINȚA ONLINE Finanțarea IMM-urilor în criza COVID-19

Redacţia

București, 20 octombrie 2020. Organizator: CursDeGuvernare.ro în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Speakeri : Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș alături de alți oficiali din Guvern, reprezentanți… Mai mult

Europa

Polonia / Grevă de o zi din cauza restrângerii dreptului de a face avort

Iulian Soare

Angajați din toată Polonia protestează miercuri față de o sentină a Curții Constituționale prin care au fost interzise  avorturile chiar și în cazul în care… Mai mult