8 decembrie, 2015

cercetare celule-stemAsociaţia Ad Astra, a cercetătorilor români din întreaga lume, i-a trimis ministrului Educației, Adrian Curaj, o listă de solicitări pe care membrii organizației le consideră necesare pentru creşterea capacităţii cercetării-dezvoltării și a transparenței atât de clamate de Guvernul Dacian Cioloș.

Solicitările Ad Astra:

  • Creșterea alocărilor bugetare în 2016 cu 50% față de 2015, astfel încât sumele să asigure cel puțin finalizarea proiectelor din Planul Național CDI (PNCDI) II, cofinanțarea proiectelor europene și a colaborărilor bilaterale
  • Stabilitate și predictibilitate în finanțarea cercetării – cu derularea proiectelor câștigătoare pe întreaga durată stabilită fără variații pe parcurs ale sumelor alocate inițial
  • Alocarea a cel puțin 50% din finanțarea cercetării să fie alocată pe bază de competiții
  • Analizarea abaterilor și întârzierilor de la prevederile Strategiei Naționale de Cercetare,
  • Dezvoltare și Inovare 2014-2020 (SNCDI) și ale PNCDI
  • Evaluarea institutelor de cercetare-dezvoltare, publicarea rapoartelor de evaluare și emiterea deciziilor de clasificare, certificare sau neacordare a certificării
  • Re-evaluarea institutelor de cercetare ale Academei Romane pe baza unui nou mecanism având criterii de maximă exigență profesională, cu experți de talie internațională, similar cu cel aplicat pentru evaluarea INCD-urilor. Evaluările anterioare ale Academiei Române au fost făcute formal, pe criterii mai mult subiective, în urma cărora marea majoritate a institutelor evaluate au primit calificative foarte bune, în contradicție cu diferențele majore dintre performanțele lor.
  • Demarareaprocesului de reorganizare a institutelor de cercetare care, în urma evaluării, se dovedesc a fi neperformante.
  • Respectarea obligațiilor legale ale ministerului privitoare la ierarhizarea programelor de studii și clasificarea universităților.
  • Evaluarea de urgență a activității, eficienței și gradului de profesionalism ale consiliilor din domeniul învățământului superior și cercetării (CNATDCU, CNCS, CCCDI, CNECSDTI, CEMU, CNFIS).
  • Organizarea unui proces de evaluare, coordonat de CNATDCU, care să verifice respectarea de către universități a prevederilor legale privind organizarea concursurilor pe posturi.
  • Utilizarea de echipe compuse, în majoritate, de experți din afara României în cadrul evaluărilor colegiale (peer review) a proiectelor PNCDI sau a proiectelor de cercetare finanțate din fonduri structural

(DOCUMENTUL POATE FI DESCĂRCAT AICI)

Bugetul pe 2016

Fondurile pentru cercetare și dezvoltare vor crește anul viitor cu 32,17%, până la 2,21 miliarde de lei, comparativ cu 1,67 miliarde de lei în 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016.


Suma menține distanța față de ținta pentru 2020, care este de 1% din PIB investiții ale statului în domeniul cercetării.

La un PIB estimat de 746,6 miliarde de lei în 2016, suma prevăzută în buget reprezintă 0,29% din PIB. În 2014, procentul a fost de 0,27.

Alocările sunt incluse în bugetul total de la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), de 10.596.105.000 lei, care este cu 431.288 lei mai mare decât cel de anul acesta.

Defalcat, banii pentru educație sunt mai puțini cu 108.471, comparativ cu 2015, fiindcă întreaga creștere a sumei distribuite MENCS la anul este repartizată Cercetării și Dezvoltării.


Pentru R&D s-au alocat în plus 539.759 de lei, urmând ca finanțările pentru anii următori să descrească, potrivit estimărilor din proiectul de buget.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: