joi

25 aprilie, 2024

4 martie, 2021

Organizația Patronală HORA propune Guvernului o serie de mai multe soluții pentru ca restaurantele să poată funcționa fără restricții, la capacitatea integrală, și în siguranță.

Una dintre măsuri ar fi, în opinia lor, prezentarea certificatului de vaccinare anti-Covid sau acceptarea testării rapide la intrarea în restaurant, hotel etc. Aceasta implică însă decuplarea industriei HORECA de regulile general valabile legate de incidența cazurilor într-o localitate.

Aceasta ar însemna ca la o incidență de peste 3 cazuri la o mie de locuitori, în două săptămâni, unitățile HORECA să rămână deschise. O solicitare similară celei pe care a făcut-o ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru clasele de final de ciclu, adică a VIII-a și a XII-a. Ministerul Sănătății se opune însă excepțiilor.


„Susținem o revenire cu precauție, iar siguranța comunității este primordială, pentru a ne putea bucura cât mai curând de un trend ascendent în industria turismului. Pentru asta, avem toată deschiderea de a colabora și de a susține programul de măsuri de siguranță, pentru care ne bazăm pe sprijinul autorităților pentru a fi implementat și respectat cu rigurozitate și conform cu legislația în vigoare”, se arată într-un comunicat al HORA.

Pentru acest lucru, organizația patronală propune mai multe variante care vor da posibilitatea funcționării fără restricții a restaurantelor și spațiilor de evenimente:

  • Prezentarea unui certificat de vaccinare
  • Testare PCR sau test rapid cu 48 de h înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte
  • Testare rapidă la intrarea în incinte

Capacitatea de cazare turistică în funcţiune a structurilor de primire turistică a fost, în primele nouă luni din 2020, cu 31% mai mică faţă de perioada similară din 2019, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada menţionată, hotelurile au deţinut cea mai mare pondere, respectiv 60,8% în totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune, fiind urmate de pensiuni agroturistice (12,8%), pensiuni turistice (90,8%), vile turistice (4,4%), hosteluri (3,5%), moteluri 2,8%, şi restul tipurilor de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică (4,9%).


Indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune în perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2020 a fost de 25,9% pe total structuri de primiri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: