marți

19 martie, 2024

12 decembrie, 2019

Premierul Ludovic Orban a prezintat în fața Parlamentului cele trei proiecte de lege pentru care ăși asumă răspunderea, inclusiv cu modificările acceptate în şedinţa de guvern de joi dimineaţă.

Legile în chestiune vizează prorogarea unor termene în Justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 şi aprobarea plafoanelor pentru cheltuieli publice.

Referitor la ultimul subiect, premierul Orban a declarat în Parlament:


”Ați constatat, din declarații publice, dar și din realizatea prezentată de Ministerul Finanțelor că în acest an deficitul bugetar va depăși 4% din PIB. Urmare a acestui deficit, trebuie să facem pași spre a-l readuce, așa cum cere Uniunea Europeană. Acesta este obiectivul nostru, dar anul viitor trebuie aplicate și legea pensiilor, și legea salarizării în sectorul public, care angajează și alte cheltuieli suplimentare.

Cu toate acestea, în Parlament este în continuare o febrilitate de adoptarea altor legi care genereză cheltuieli suplimentare. Suntem într-o situație extrem de dificilă și spun limpede: bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio cheltuială suplimentară. Orice cheltuială poate duce la imposibilitatea de a face plăți vitale.”

 

În următoarele 3 zile, partidele parlamentare au posibilitatea să depună o moțiune de cenzură. Acest demers nu se va concretiza, foarte probabil, în primul rând din cauza temerilor legate de faptul că o posibilă cădere a guvernului ar deschide calea spre alegeri anticipate.


Guvernul a decis, în şedinţa care a precedat asumarea, să elimine din pachet prevederile referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor şi trecerea la completurile de 3 judecători, ambele fiind adoptate miercuri de Parlament.

Guvernul a respinse amendamentele USR şi ALDE privind deficitul bugetar, primul partid cerând ca deficitul să fie de 3%, al doilea dorins ca deficitul să crească, până la 3,95%.

Şeful Cancelariei primului ministru a anunțat că au fost acceptate două amendamente depuse de PNL, ”unul care priveşte o corecţie a unei erori materiale privind anexa 1 la Legea plafoanelor bugetare, altul de â modificare a bugetului alocat unităţilor administrativ teritoriale în sensul creşterii acestui plafon”.

La proiectul de abrogare a OUG 51/2019 privind transportul, Guvernul a acceptat două amendamente. Unul priveşte extinderea valabilităţii licenţelor actuale până la 30 iunie 2021, iar al doilea prelungirea termenului pentru finalizarea procedurii de selecţie pentru operatorii de transport de către consiliile judeţene. Acest teren a fost prelungit până la până la 1 iulie 2021.

Cele trei legi au fost adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului, iar miercuri au fost trimise parlamentului pentru declanşarea procedurii de angajare a răspunderii.

Ședinţa de joi a fost condusă preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că sunt prezenţi 172 de parlamentari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: