duminică

23 iunie, 2024

8 iulie, 2019

Piața a sancționat demiterea de sâmbătă a guvernatorului băncii centrale, Murat Cetinkaya, de către Recep Tayyip Erdogan, văzută ca un atac la adresa independenței băncii centrale.

Lira turcească s-a depreciat cu 2% la începutul zilei de luni și cu 8% de la începutul anului, până la 5,7218 / USD, după ce anul trecut s-a prăbușit cu 30%.

Randamentul obligațiunilor denominate în dolari SUA, scadente în 2029, a crescut cu 30 puncte de bază, până la 7,28%. Randamentul este raportul dintre dobândă și prețul titlului de stat, iar creșterea denotă neîncrederea pieței în capacitatea de plată a emitentului titlurilor (în condiții de dobândă constantă). Principalul indice al Bursei a scăzut cu 1,5%.


Cei doi au avut neînțelegeri tot mai mari în privința politicii monetare, șeful statului turc dorind reducerea dobânzii de referință a bănci centrale, cu riscul de a amplifica și mai mult inflația galopantă (de două cifre).

Situaţia din Turcia seamănă foarte mult cu cea din România, până la încarcerarea liderului partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, care a acuzat Banca Naţională a României că ar descuraja economia prin dobânzi mari.

Recep Erdogan este promotorul unui regim autocratic și al unei politici de stimulare a creșterii economice pe măsură, în cadrul căreia ginerele săiu este ministru al Finanțelor și Trezoreriei.

Ca urmare, inflația a crescut până la 18,7% în mai, chiar dacă banca centrală a ridicat dobnânda de referință cu peste 11 puncte procentuale anul trecut, până la 24%, pentru a susține lira, potrivit Reuters.


Apoi datorită efectului de bază ca şi a scăderii preţurilor la alimente inflaţia s-a redus până la 15,7 în iunie.
Lira câștigase 6% față de dolar de la începutul lunii mai până la sfârșitul săptămânii trecute, iar deficitul de cont curent scăzuse.

Economia s-a contractat al doilea trimestru consecutiv

Murat Cetinkaya a fost înlocuit de fostul său adjunct, Murat Uysal, care a declarat că va apăra independenţa bănci centrale şi că va folosi canalele de comunicare cu preşedintle Turciei , în scopul stabilităţii financiare.

Criticii politicii guvernamentale consideră, totuşi, că Murat Uysal va promova o serie de erduceri ale dobânzii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: