luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2018

Seulul şi Phenianul au decis marţi, în cadrul primelor lor discuţii după o pauză de doi ani, să-şi restabilească legătura telefonică directă militară, a anunţat un responsabil sud-coreean, la câteva zile după reluarea unei linii telefonice civile, transmite Agerpres.

Coreea de Nord a redeschis o linie telefonică militară deconectată cu Sudul ca urmare a discuţiilor purtate de către cele două Corei la nivel înalt despre participarea Phenianului la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang şi căile de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două părţi, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

Coreea de Nord a notificat Seulul privind redeschiderea liniei telefonice de pe coasta de vest în cursul zilei, a indicat ministrul adjunct sud-coreean pentru Unificare, Chun Hae-Sung. „Am decis să repunem în funcţiune această linie telefonică militară începând de mâine (miercuri), ora locală 08:00”, a precizat el.


Coreea de Nord a tăiat un canal de comunicare frontalier şi o linie telefonică militară în februarie 2016 în semn de protest faţă de închiderea de către Seul a unui complex industrial comun.

Linia de asistenţă militară era utilizată pentru a informa Nordul privind intrarea şi ieşirea sud-coreenilor la complexul industrial Kaesong, situat chiar la nord de graniţa intercoreeană.

Această măsură sugerează că Phenianul ar putea să-şi trimită o delegaţie la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud pe cale terestră, iar, în cazul în care această opţiune va fi favorizată, vor fi necesare noi consultări între autorităţile militare din cele două ţări.

Coreea de Nord a restabilit săptămâna trecută un canal de comunicare diplomatic în oraşul Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul care a pus capăt războiului coreean (1950-1953), după declaraţia de Anul Nou a liderului nord-coreean Kim Jong-un, într-un gest de deschidere faţă de Seul.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: