luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 mai, 2021

Singura modalitate de a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini fără a încălca legislația europeană este impunerea unei limite pentru suprafața pe care o poate deține un proprietar, român sau străin, conform ministrului Agriculturii, Adrian Oros (foto).

Comisia Europeană, a mai declarat ministrul, discută plafonarea subvențiilor, întrucât multe dintre fondurile străine ce achiziționează terenuri agricole o fac pentru a beneficia de aceste sume.

„Această problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a declarat ministrul la emisiunea Agro Jurnal.


„Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat ministrul.

Comisia Europeană discută plafonarea subvențiilor

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„De aceea și această preocupare Comisiei (Europene – n.red) – și e în discuție de peste un an – de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase. Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo, în subvenții, se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

Autoritățile vor începe peste câteva zile recensământul agricol, a mai anunțat ministrul Oros. Din 10 mai, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: