miercuri

10 iulie, 2024

3 mai, 2021

Singura modalitate de a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini fără a încălca legislația europeană este impunerea unei limite pentru suprafața pe care o poate deține un proprietar, român sau străin, conform ministrului Agriculturii, Adrian Oros (foto).

Comisia Europeană, a mai declarat ministrul, discută plafonarea subvențiilor, întrucât multe dintre fondurile străine ce achiziționează terenuri agricole o fac pentru a beneficia de aceste sume.

„Această problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a declarat ministrul la emisiunea Agro Jurnal.


„Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat ministrul.

Comisia Europeană discută plafonarea subvențiilor

„De aceea și această preocupare Comisiei (Europene – n.red) – și e în discuție de peste un an – de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase. Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo, în subvenții, se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

Autoritățile vor începe peste câteva zile recensământul agricol, a mai anunțat ministrul Oros. Din 10 mai, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: