marți

30 aprilie, 2024

16 decembrie, 2023

Liderii UE au promis Ucrainei că va primi pachetul de ajutoare financiare de 50 de miliarde euro pentru a își susține economia distrusă de război, cu sau fără acordul premierului Ungariei Viktor Orban.

Viktor Orban, care întreține relații bune cu Moscova și cu Vladimir Putin, a blocat aprobarea fondurilor pentru Kiev la summitul de două zile de la Bruxelles și, deși decizia necesită acordul tuturor celor 27 de state membre, liderii UE s-au arătat dispuși să sacrifice unitatea europeană, dacă de asta este nevoie.

„Este posibil ca cele 26 de state membre să furnizeze fondurile pe o bază bilaterală”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar reporterilor după Consiliul European din capitala Belgiei. „Puțin timp și spațiu în perioada Crăciunului ar putea ajuta.”

Și Franța și Italia pun condiții


La aproape doi ani de la Invadarea Ucrainei, în UE se dau lupte pentru distribuirea banilor și se creează diviziuni majore apărând blocaje în disputele zilnice privind prioritățile europene, comentează Politico.

Orban nu este singurul care complică luarea deciziei de a furniza Ucrainei finanțarea necesară. La fel cum au procedat și republicanii din Congresul SUA, liderii Franței și Italiei, Emmanuel Macron și Giorgia Meloni, leagă acordul lor de acordarea de suplimentarea fondurilor pentru priorități interne, cum ar fi stoparea migrației ilegale, au declarat trei oficiali europeni prezenți la discuții.

Aceasta înseamnă că liderii UE se vor reuni din nou la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie, pentru a lua o decizie.

Premierul olandez Mark Rutte a spus că este „destul de încrezător” că liderii ar putea găsi compromisul de care au nevoie și să depășească impasul la începutul anului viitor.


Întrebat de POLITICO dacă întârzierea a fost o victorie pentru președintele rus Vladimir Putin, cu scopul său de a scinda unitatea occidentală, Rutte a spus: „Nu, pentru că știe că vom găsi cumva o modalitate de a rezolva problema financiară”.

Moscova exultă

Blocajul din Consiliul European nu a putut trece neobservat la Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susținând că UE este caracterizată de incertitudine, iar Washingtonul joacă fără să vrea cartea rusească.

„În ceea ce priveste vocile care spun că este timpul să reducem ajutoarele pentru Ucraina, le-am auzit”, a comentat Lavrov. „Și nu este vorba doar de discuții, deoarece atât Europa, cât și SUA întâmpină deja dificultăți reale în a găsi finanțare suplimentară pentru a sprijini în continuare regimul (președintelui ucrainean Volodimir Zelenski – n.r.), care în mod clar nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor”.

Viktor Orban ar mai putea ceda o dată

La summitul desfăurat vineri, Orbán și-a reiterat opoziția față de pachetul de ajutor al Ucrainei, cu excepția cazului în care Comisia Europeană ar deblocat fondurile UE pentru Budapesta, care au fost înghețate din cauza încălcărilor statului de drept din Ungaria.

Cele două probleme sunt „direct legate”, a declarat reporterilor Balázs Orbán, directorul politic al prim- ministrului Ungariei.

La începutul acestei săptămâni, Comisia a deblocat fondurile de coeziune alocate Ungariei în valoare de 10,2 miliarde de euro și, deși acest lucru nu a fost suficient pentru a obține sprijinul lui Orbán pentru pachetul de ajutor pentru Ucraina, a deschis calea pentru ca UE să ia decizia mai complicată de a începe negocierile de aderare cu Ucraina ― un proces îndelungat care ar putea face țara să devină într-o zi membră a UE.

„Orbán are acum nevoie de puțin timp pentru a digera primul compromis (începerea negocierilor de aderare la UE)”, a spus un diplomat al UE. „Acum are nevoie de ceva timp pentru al doilea.”

Ministerul de Externe al Ucrainei a dat vineri o declarație în care lăuda începerea negocierilor de aderare și adăugând că guvernul său este optimist cu privire la asigurările oficialilor UE cu privire la pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro. „Acesta este un semnal clar că sprijinul financiar pentru Ucraina din partea Uniunii Europene va continua”, se arată în comunicat.

Președintele Comisiei Euroepne, Ursula von der Leyen, a declarat după summit că oficialii vor folosi săptămânile următoare pentru a pregăti o soluție alternativă în cazul în care Ungaria refuză să cedeze.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat optimismul că un acord cu privire la modernizarea bugetului UE și la un ajutor financiar pentru Ucraina ar putea fi convenit la summitul extraordinar al liderilor UE de luna viitoare. El a mai spus că UE are „alte modalități de a ajuta Ucraina” dacă Ungaria își menține opoziția.

„Sunt de fapt destul de încrezător că vom ajunge la un acord în ianuarie”, a spus Scholz. „Nu vreau ca nimeni să își facă iluzii. Va exista o decizie prin care se oferă fondurile necesare pentru Ucraina”.

Statele nordice s-au opus inițial variantei propuse de Bruxelles

Pe lângă opoziția Ungariei, una dintre problemele aprobării deciziei este că fondurile pentru Ucraina ― 17 miliarde euro nerambursabili și 33 miliarde euro împrumuturi extra-bugetare până în 2027 ― au fost combinate cu discuțiile privind bugetul general al UE.

Suplimentarea bugetului UE este menită să acopere cheltuieli neprevăzute, de la rate mai mari ale dobânzilor la finanțările post pandemie și până la suplimentarea fondurilor pentru stoparea migrației.

Contrar așteptărilor din perioada premergătoare summitului, această problemă a fost convenită relativ rapid.

În ultimele zile, unele guverne, în principal din nordul Europei, amenințaseră că vor bloca suplimentarea bugetului. Ei s-au opus acordării de bani Bruxellesului pentru situații neprevăzute, în afara sprijinului suplimentar pentru Ucraina, într-un moment în care economiile europene sunt într-o situație dificilă.

Dar au renunțat la obiecțiile lor joi seară, după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a reușit să reducă sumele suplimentare de la 66 de miliarde de euro la 21 de miliarde de euro.

„Războiul are un impact negativ și există consecințe”, a spus Meloni premieru Italiei. „Dacă nu suntem capabili să abordăm consecințele în mod eficient, vom pierde sprijinul opiniei publice pentru a susține cauza ucraineană”, a declarat ea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: