Liderii UE au decis joi seara că trebuie pregătite sancțiuni suplimentare împotriva Turciei din cauza ”activităților ilegale de foraj din Estul Mediteranei”, după cum arată concluziile primei zile a Consiliului European comunicate de purtătorul de cuvânt al instituției.
Decizia europeană apare după ce Reuters a anunțat vineri că Statele Unite au decis să impună propriile sancțiuni asupra Turciei din cauza achiziției din 2019 a sistemelor defensive rusești S-400, iar Ankara se poate confrunta curând cu măsuri punitive aplicate de principalii săi doi aliați Occidentali.
Liderii UE l-au mandatat pe Josep Borrell, Înaltul reprezentant pentru politică externă, să prezinte Consiliului, până în luna martie 2021, un raport privind ”starea relațiilor politice, economice și comerciale dintre UE și Turcia și opțiunile de răspuns, inclusiv în ceea ce privește extinderea și domeniile de aplicare” a sancțiunilor.
Această formulare arată că UE vizează în primul rând să sancționeze companiile implicate în activitățile de foraj din Mediterana.
Potrivit Politico, draftul cu concluziile summitului prezentat miercuri ambasadorilor UE a fost modificat în anumite puncte cu un limbaj mai dur la adresa Turciei, schimbări apărute la insistențele Greciei și Ciprului, susținute de Franța.
Consiliul a refuzat însă, influențat în primul rând de Italia, Spania și Germania, solicitări mai radicale ale Greciei împotriva Turciei, care a cerut impunerea imediată de sancțiuni și aplicarea unui embargou pe livrări de armament.