sâmbătă

10 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2020

Liderii UE au decis joi seara că trebuie pregătite sancțiuni suplimentare împotriva Turciei din cauza ”activităților ilegale de foraj din Estul Mediteranei”, după cum arată concluziile primei zile a Consiliului European comunicate de purtătorul de cuvânt al instituției.

Decizia europeană apare după ce Reuters a anunțat vineri că Statele Unite au decis să impună propriile sancțiuni asupra Turciei din cauza achiziției din 2019 a sistemelor defensive rusești S-400, iar Ankara se poate confrunta curând cu măsuri punitive aplicate de principalii săi doi aliați Occidentali.

Liderii UE l-au mandatat pe Josep Borrell, Înaltul reprezentant pentru politică externă, să prezinte Consiliului, până în luna martie 2021, un raport privind ”starea relațiilor politice, economice și comerciale dintre UE și Turcia și opțiunile de răspuns, inclusiv în ceea ce privește extinderea și domeniile de aplicare” a sancțiunilor.


Această formulare arată că UE vizează în primul rând să sancționeze companiile implicate în activitățile de foraj din Mediterana.

Potrivit Politico, draftul cu concluziile summitului prezentat miercuri ambasadorilor UE a fost modificat în anumite puncte cu un limbaj mai dur la adresa Turciei, schimbări apărute la insistențele Greciei și Ciprului, susținute de Franța.

Consiliul a refuzat însă, influențat în primul rând de Italia, Spania și Germania, solicitări mai radicale ale Greciei împotriva Turciei, care a cerut impunerea imediată de sancțiuni și aplicarea unui embargou pe livrări de armament.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: