19 iunie, 2013

Divizați în legătură cu soluționarea conflictului din Siria, liderii marilor puteri din G8 au ajuns totuși la un acord la reuniunea din Irlanda de Nord asupra unui nou set de măsuri vizând combaterea evaziunii fiscale.

Declarația finală a summitului menționează necesitatea ca administrațiile fiscale din lume să schimbe în mod automat informații în vederea combaterii evaziunii fiscale și angajamentul marilor economii de a dezvolta un model unic pentru schimbul automat multilateral și bilateral de informații fiscale, pe baza sistemelor existente.

De asemenea, liderii grupului celor mai puternice economii ale lumii au convenit publicarea unor planuri de acțiune națională pentru ca informația despre deținătorii și beneficiarii reali ai trusturilor să fie accesibilă administrațiilor fiscale și autorităților prin intermediul unor registre centrale.


În același timp, declarația finală a summitului G8 face referire la necesitatea ca statele să modifice reglementările care permit companiilor să-și transfere câștigurile dintr-o țară în alta pentru a scăpa de impozite, iar multinaționalele este necesar să informeze autoritățile fiscale ce impozite plătesc și unde.

Adoptarea declarației intervine într-un moment în care țările bogate fac eforturi să-și reducă deficitele bugetare, iar evaziunea fiscală provoacă anual pierderi de 1.000 de miliarde de euro în Europa și până la 30.000 de miliarde de dolari în întreaga lume.

Registrele publice, în așteptarea unor soluții

În pofida acordului final de la reuniunea G8 privind combaterea evaziunii fiscale, unele țări s-au arătat rezervate în ceea ce privește crearea registrelor publice, accesibile tuturor, cu informații despre beneficiarii societăților. Statele Unite, Canada și Germania au blocat progresul în acest sens, au declarat presei surse apropiate negocierilor.

De asemenea, Marea Britanie dorește consultări pentru a stabili dacă registrul său central va fi public, în timp ce Statele Unite au evocat necesitatea unui ”registru central” la nivelul fiecărui stat, cu informații disponibile pe „baza unei solicitări corespunzătoare”.


Progresele obținute la reuniunea din Irlanda de Nord în privința fiscalității, economiei și comerțului au fost puse în umbră de dezacordurile profunde privind conflictul sirian. După două zile de negocieri dure, liderii G8 au ajuns la un acord minimal, care face apel la organizarea cât mai curând posibil a unei conferinţe de pace, dar lasă în suspans toate aspectele-cheie privind soluţionarea conflictului.

În această problemă, care a dominat dezbaterile, discuțiile s-au desfășurat în „formatul G7+1”: occidentalii, care au sperat că vor obține o schimbare de poziție a Moscovei, s-au lovit de opoziția categorică a președintelui rus Vladimir Putin, decis să susțină regimul lui Bashar al-Assad. La conferința de presă susținută după summitul G8, președintele Vladimir Putin a negat că în chestiunea siriană el a fost singur împotriva tuturor. Preşedintele rus a precizat că a fost o discuţie generală, în care au fost exprimate opinii comune, dar şi în contradictoriu.

Următorul summit G8 va avea loc în perioada 4-5 iunie 2014 la Soci, după Jocurile Olimpice organizate în orașul de la Marea Neagră.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: