marți

18 iunie, 2024

9 mai, 2012

François Hollande, noul preşedinte francez, a anunţat în public că va reduce salariul său lunar, ceea ce nu este o decizie izolată în Europa. Le Figaro a realizat un foto-material cu liderii politici europeni, care au luat asemenea decizii, astfel:

François Hollande, preşedinte recent ales al Republicii Franceze, a anunţat că va reduce cu 30% remuneraţia sa, dar şi pe cea a miniştrilor săi. Predecesorul său, Nicolas Sarkozy, şi-a crescut salariul cu 170% la începutul mandatului său, trecând de la 7000 de euro la 19.331 de euro lunar net.

Remunerarea noului locatar de la Elysée ar fi redusă la 13.532 de euro pe lună, iar cu toate acestea, el va primi astfel dublul salariul său actual (6543 de euro pe lună).


Mario Monti, prim-ministrul italian şi ministru de Finanţe, care a urmat după Silvio Berlusconi, a renunţat la salariul său, ca urmare a faptului că ţara sa trece printr-o perioadă cu turbulente fără precedent.

În timp ce guvernul grec multiplică măsurile nepopulare de austeritate, preşedintele grec, Carolos Papoulias, a făcut acelaşi gest simbolic ca prim-ministrul italian, prin care a renunţat la salariul său anual de 370.993 de euro.

Enda Kenny, prim-ministrul irlandez, şi-a redus salariul său de 14.000 de euro. Bertie Ahern, care l-a succedat pe acesta, a fost cel mai managerul cel mai bine plătit din Europa, cu un salariu lunar de 25.800 de euro.

David Cameron, prim-ministrul britanic, a impus o reducere de 5% din remuneraţia de guvernanţilor. Cu 142.500 de lire sterline pe an (adică 170.000 de euro), conservatorul percepe cu 9.000 de euro mai puţin, decât predecesorul său, Gordon Brown.


Cancelarul german Angela Merkel primeşte 16.000 de euro lunar, în calitate de şef al guvernului.

Prim-ministrul spaniol, care a preluat mandatul în decembrie 2011, în timp ce ţara se confruntă cu o criză fără precedent, căştigă un salariu de 78.000 de euro pe an.

Elio Di Rupo, noul şef al guvernului belgian, a anunţat iniţial că va scădea salariul său şi al angajaţilor săi, dar a optat totuşi pentru o creştere de 10%. El percepe 248.000 de euro pe an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: