joi

18 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2016

rutte valls forum davosRiscul închiderii sau măcar suspendării spațiului Schengen a figurat joi ca subiect pe agenda îngrijorărilor participanților la Forumul de la Davos.

Premierul Olandei, țară ce deține președinția UE, a repetat avertismentul recent lansat de președintele Consiliului European, Donald Tusk – dacă nu se reduce fluxul refugiaților în următoarele cel mult două luni, spațiul fără frontiere al celor 27 de state ar putea dispărea. Iar asta va pune în pericol chiar existența Uniunii.

La Davos, premierul Mark Rutte a afirmat că Europa a fost aproape de punctul de rupere și a insistat că este nevoie de un răspuns comun al statelor membre pentru ca unul dintre pricipiile fundamentale ale UE (libera circulație) să nu se piardă.


Acest răspuns ar trebui să vină în următoarele șase – opt săptămâni, a avertizat Mark Rutte.

Potrivit acestuia, în primele 3 săptămâni ale acestui an, aproximativ 35.000 de imigranți au traversat frontierele UE, un număr de patru ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2015.

„Nu putem face față unor numere atât de mari. Trebuie să rezolvăm cumva această” problemă, a adăugat premierul Rutte.

Înainte ca acordul Schengen să fie lichidat, Uniunea trebuie să impună funcționarea reglementării de la Dublin privind azilul (care obligă imigranții să ceară azil în primul stat membru în care ajung).


„Nimeni nu vrea să omoare spațiul Schengen, dar în cazul în care acesta este doar unul “de vreme bună”, atunci nu va putea supraviețui”, a insistat premierul olandez.

Mark Rutte a fost secondat la Davos, scrie The Guardian, de premierul francez, Manuel Valls, care a declarat că această criză a refugiaților și provocările de securitate adiacente reprezintă amenințări reale la adresa existenței Schengen, dar și a Uniunii.

„Proiectul european poate muri nu în decenii sau în ani, ci foarte curând, dacă nu vom putea face față acestei provocări de securitate”, a spus Manuel Valls.

istoria schengen ft
Spațiul Schengen împlinește anul acesta 31 de ani. Sursa: FT

 

Prim-ministrul Suediei, Stefan Löfven, s-a arătat sceptic în privința capacității Europei de a acționa în termenele considerate necesare de Mark Rutte:

„Eu nu sunt naiv”, a spus el. „Argumentul meu pentru țările ce nu sunt dispuse să accepte refugiați este că, dacă nu putem rezolva asta, Uniunea Europeană este în pericol. Dacă nu putem face acest lucru, punem în pericol Schengen”.

Austria a anunțat miercuri că intenționează să limiteze la 1,5% din populația locală numărul cererilor de azil. Pentru acest an, a informat guvernul, totalul va fi limitat la 37.500 imigranți.

maiziereMinistrul de interne Thomas de Maiziere (foto) a sugerat joi că Germania ar putea extinde controalele la frontieră, instituite în septembrie 2015, până la doi ani, fiindcă ar putea provoca măsuri similare în lanț din partea statelor vecine.

Nu întrevăd momentul în care am putea renunța la controlul al frontieră, a declarat ministrul, adăugând că un nou val masiv de imigranți este de așteptat să intre în Europa, în următoarele săptămâni, pe ruta Turcia – Grecia.

“Nu avem mai mult de două luni pentru a pune sub control lucrurile”, a declarat Donald Tusk în fața Parlamentului European, săptămâna aceasta.

Dacă nu va reuși să-și exercite un control adecvat la frontierele externe, Uniunea Europeană va eșua ca proiect politic, a mai adăugat el:

“Consiliul European din martie va fi momentul în care vom vedea dacă strategia noastră funcționează. Dacă nu, ne vom confrunta cu consecințe grave, precum prăbușirea Schengen. Desigur, această alternativă la strategia noastră nu este plăcută. De aceea, fac apel la statele membre să implementeze în totalitate strategia”, a cerut președintele Consiliul European.

Avertismentul vine la numai câteva zile după ce cancelarul Werner Fayman a anunțat că Austria a anulat temporar acordul Schengen și a rostit o concluzie asemănătoare:

“Dacă UE nu reușește să securizarea frontierelor externe, Schengen în ansamblul său este pus sub semnul întrebării (…) după care fiecare țară va trebui să-și controleze frontierele naționale”, a declarat cancelarul Faymann pentru cotidianul Oesterreich, adăugând că dacă frontierele externe ale blocului nu sunt asigurate în viitorul apropiat, “întreaga Uniune va fi pusă sub semnul întrebării”.

Acordul Schengen suspendat doi ani?

O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat pentru agenția italiană ANSVA  că executivul comunitar ar putea hotărî suspendarea pe doi ani a spațiului Schengen:

„În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani”.

Miniștrii de Interne ai statelor membre au discutat de principiu, în decembrie, propunerea fostei președinții, luxemburgheze, a UE, de reintroducerea a granițelor interioare ale Schengen pe o perioadă de maximum doi ani, ca urmare a deficiențelor pe care criza refugiaților le-a dezvăluit la frontiera elenă.

Propunerea apare la ultimul punct al unui document datat 1 decembrie, elaborat de reprezentanții Luxemburgului, țară ce deține președinția UE.

Un document prezentat la Consiliul JAI invoca articolul 26 din acord, care i-ar putea permite Coisiei Europene să recomande închiderea uneia sau mai multor frontiere interne în cadrul Schengen pe o perioadă de cel mult doi ani, față de maxim șase luni în prezent.

„Mai multe state membre au reintrodus recent controlul temporar la frontiera internă, în conformitate cu articolele 23-25 ​​din Codul Frontierelor Schengen.

europa schengen sarma ghimpataConform acestor dispoziții, un stat membru nu poate pune în aplicare astfel de controale pentru o perioadă totală mai mare de șase luni. O prelungire a acestei situații ar necesita adoptarea de către Consiliu, la propunerea Comisiei, a unei recomandări în conformitate cu articolul 26 din Codul Frontierelor Schengen.

O astfel de recomandare poate fi adoptată în circumstanțe excepționale, pentru a aborda o situație în care o evaluare a identificat deficiențe grave și persistente legate de controlul la frontierele externe și măsurile prevăzute la articolul 19 din Cod nu sunt eficiente.

În cazul în care este pusă în pericol funcționarea spațiului fără controale la frontierele interne și în măsura în care circumstanțele excepționale constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității în interiorul spațiului fără controale la frontierele interne sau doar dinunele părți ale acestuia, perioada pentru reintroducerea controlului la frontierele interne poate fi prelungită până la un total maxim de doi ani.”

Propunerea  a venit după ce Grecia a fost avertizată de mai multe ori să-și adecveze răspunsul la criza imigranților și să ceară ajutorul dacă nu face față acesteia, altfel va fi suspendată din Schengen.

Pe de altă parte, propunerea va permite unor țări precum Germania, Austria, Franța și Suedia, principalele țări de destinație pentru imigranții veniți  să-și mențină restricțiile în vigoare dincolo de perioada de maxim șase luni posibilă în prezent.

Un alt avantaj al suspendării extinse, scrie Financial Times, ar fi posibilitatea de a impune rapid controlul la frontiere. Încercarea de a suspenda din Schengen în mod individual un stat membru impune o perioadă de evaluare și măsuri de remediere ce pot dura cel puțin trei luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: