fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Lideri europeni la Davos: Avem șase săptămâni să salvăm Schengen

de Mariana Bechir 22.1.2016

rutte valls forum davosRiscul închiderii sau măcar suspendării spațiului Schengen a figurat joi ca subiect pe agenda îngrijorărilor participanților la Forumul de la Davos.

Premierul Olandei, țară ce deține președinția UE, a repetat avertismentul recent lansat de președintele Consiliului European, Donald Tusk – dacă nu se reduce fluxul refugiaților în următoarele cel mult două luni, spațiul fără frontiere al celor 27 de state ar putea dispărea. Iar asta va pune în pericol chiar existența Uniunii.

La Davos, premierul Mark Rutte a afirmat că Europa a fost aproape de punctul de rupere și a insistat că este nevoie de un răspuns comun al statelor membre pentru ca unul dintre pricipiile fundamentale ale UE (libera circulație) să nu se piardă.

Acest răspuns ar trebui să vină în următoarele șase – opt săptămâni, a avertizat Mark Rutte.

Potrivit acestuia, în primele 3 săptămâni ale acestui an, aproximativ 35.000 de imigranți au traversat frontierele UE, un număr de patru ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2015.

“Nu putem face față unor numere atât de mari. Trebuie să rezolvăm cumva această” problemă, a adăugat premierul Rutte.

Înainte ca acordul Schengen să fie lichidat, Uniunea trebuie să impună funcționarea reglementării de la Dublin privind azilul (care obligă imigranții să ceară azil în primul stat membru în care ajung).

“Nimeni nu vrea să omoare spațiul Schengen, dar în cazul în care acesta este doar unul “de vreme bună”, atunci nu va putea supraviețui”, a insistat premierul olandez.

Mark Rutte a fost secondat la Davos, scrie The Guardian, de premierul francez, Manuel Valls, care a declarat că această criză a refugiaților și provocările de securitate adiacente reprezintă amenințări reale la adresa existenței Schengen, dar și a Uniunii.

“Proiectul european poate muri nu în decenii sau în ani, ci foarte curând, dacă nu vom putea face față acestei provocări de securitate”, a spus Manuel Valls.

istoria schengen ft

Spațiul Schengen împlinește anul acesta 31 de ani. Sursa: FT

 

Prim-ministrul Suediei, Stefan Löfven, s-a arătat sceptic în privința capacității Europei de a acționa în termenele considerate necesare de Mark Rutte:

“Eu nu sunt naiv”, a spus el. “Argumentul meu pentru țările ce nu sunt dispuse să accepte refugiați este că, dacă nu putem rezolva asta, Uniunea Europeană este în pericol. Dacă nu putem face acest lucru, punem în pericol Schengen”.

Austria a anunțat miercuri că intenționează să limiteze la 1,5% din populația locală numărul cererilor de azil. Pentru acest an, a informat guvernul, totalul va fi limitat la 37.500 imigranți.

maiziereMinistrul de interne Thomas de Maiziere (foto) a sugerat joi că Germania ar putea extinde controalele la frontieră, instituite în septembrie 2015, până la doi ani, fiindcă ar putea provoca măsuri similare în lanț din partea statelor vecine.

Nu întrevăd momentul în care am putea renunța la controlul al frontieră, a declarat ministrul, adăugând că un nou val masiv de imigranți este de așteptat să intre în Europa, în următoarele săptămâni, pe ruta Turcia – Grecia.

“Nu avem mai mult de două luni pentru a pune sub control lucrurile”, a declarat Donald Tusk în fața Parlamentului European, săptămâna aceasta.

Dacă nu va reuși să-și exercite un control adecvat la frontierele externe, Uniunea Europeană va eșua ca proiect politic, a mai adăugat el:

“Consiliul European din martie va fi momentul în care vom vedea dacă strategia noastră funcționează. Dacă nu, ne vom confrunta cu consecințe grave, precum prăbușirea Schengen. Desigur, această alternativă la strategia noastră nu este plăcută. De aceea, fac apel la statele membre să implementeze în totalitate strategia”, a cerut președintele Consiliul European.

Avertismentul vine la numai câteva zile după ce cancelarul Werner Fayman a anunțat că Austria a anulat temporar acordul Schengen și a rostit o concluzie asemănătoare:

“Dacă UE nu reușește să securizarea frontierelor externe, Schengen în ansamblul său este pus sub semnul întrebării (…) după care fiecare țară va trebui să-și controleze frontierele naționale”, a declarat cancelarul Faymann pentru cotidianul Oesterreich, adăugând că dacă frontierele externe ale blocului nu sunt asigurate în viitorul apropiat, “întreaga Uniune va fi pusă sub semnul întrebării”.

Acordul Schengen suspendat doi ani?

O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat pentru agenția italiană ANSVA  că executivul comunitar ar putea hotărî suspendarea pe doi ani a spațiului Schengen:

“În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani”.

Miniștrii de Interne ai statelor membre au discutat de principiu, în decembrie, propunerea fostei președinții, luxemburgheze, a UE, de reintroducerea a granițelor interioare ale Schengen pe o perioadă de maximum doi ani, ca urmare a deficiențelor pe care criza refugiaților le-a dezvăluit la frontiera elenă.

Propunerea apare la ultimul punct al unui document datat 1 decembrie, elaborat de reprezentanții Luxemburgului, țară ce deține președinția UE.

Un document prezentat la Consiliul JAI invoca articolul 26 din acord, care i-ar putea permite Coisiei Europene să recomande închiderea uneia sau mai multor frontiere interne în cadrul Schengen pe o perioadă de cel mult doi ani, față de maxim șase luni în prezent.

„Mai multe state membre au reintrodus recent controlul temporar la frontiera internă, în conformitate cu articolele 23-25 ​​din Codul Frontierelor Schengen.

europa schengen sarma ghimpataConform acestor dispoziții, un stat membru nu poate pune în aplicare astfel de controale pentru o perioadă totală mai mare de șase luni. O prelungire a acestei situații ar necesita adoptarea de către Consiliu, la propunerea Comisiei, a unei recomandări în conformitate cu articolul 26 din Codul Frontierelor Schengen.

O astfel de recomandare poate fi adoptată în circumstanțe excepționale, pentru a aborda o situație în care o evaluare a identificat deficiențe grave și persistente legate de controlul la frontierele externe și măsurile prevăzute la articolul 19 din Cod nu sunt eficiente.

În cazul în care este pusă în pericol funcționarea spațiului fără controale la frontierele interne și în măsura în care circumstanțele excepționale constituie o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității în interiorul spațiului fără controale la frontierele interne sau doar dinunele părți ale acestuia, perioada pentru reintroducerea controlului la frontierele interne poate fi prelungită până la un total maxim de doi ani.”

Propunerea  a venit după ce Grecia a fost avertizată de mai multe ori să-și adecveze răspunsul la criza imigranților și să ceară ajutorul dacă nu face față acesteia, altfel va fi suspendată din Schengen.

Pe de altă parte, propunerea va permite unor țări precum Germania, Austria, Franța și Suedia, principalele țări de destinație pentru imigranții veniți  să-și mențină restricțiile în vigoare dincolo de perioada de maxim șase luni posibilă în prezent.

Un alt avantaj al suspendării extinse, scrie Financial Times, ar fi posibilitatea de a impune rapid controlul la frontiere. Încercarea de a suspenda din Schengen în mod individual un stat membru impune o perioadă de evaluare și măsuri de remediere ce pot dura cel puțin trei luni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.1.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult

Stiri

Revoltele iau amploare în SUA / Cel puțin 25 de state au pus restricții de circulație noaptea, mai multe orașe au cerut ajutorul Gărzii Naționale, sute de arestări

Iulian Soare

Revoltele din SUA, izbucnite în Minneapolis ca răspuns la uciderea de către poliție a unui afro-american neînarmat, s-au extins în ultimele zile în mai multe… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 31 mai – doar 124 de cazuri noi. Ministrul Sănătății: Cel mai mic număr în 24 de ore de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Doar 124 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, ceea ce confirmă apropierea de sfârșitul acestui val al epidemiei… Mai mult

Europa

Germania pregătește un program de 70-80 mld. euro pentru relansarea economiei

Iulian Soare

Guvernul german lucrează la un program de stimulente în valoare de 75 – 80 miliarde de euro, pentru a susține relansarea economiei după pandemia de… Mai mult

Stiri

Ziua Românilor de Pretutindeni / Klaus Iohannis: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

Vladimir Ionescu

“Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care… Mai mult

Stiri

Cele mai mari transferuri de aur făcute vreodată – în criza Covid: 550 de tone din toată lumea au fost trimise în depozite din SUA

Vladimir Ionescu

Cantităţi mari de lingouri de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri… Mai mult