24 ianuarie, 2013

Germania şi Franţa l-au avertizat, miercuri, pe premierul britanic David Cameron, după discursul acestuia referitor la relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, că ţara sa nu poate alege termenii ce trebuie respectaţi de către orice membru UE.

Cameron a anunţat că va fi organizat un referendum referitor la ieşirea din UE, dacă partidul său Conservator se va întoarce la putere, după alegerile generale care vor avea loc în 2015. Alegătorii vor fi întrebaţi dacă doresc renegocierea relaţiilor cu UE sau ieşirea din blocul comunitar.

Germania a declarat că Marea Britanie nu poate alege pe care dintre criterii le poate “culege”, ca şi când ar fi fructe într-un pom, iar Franţa a spus că nu este vorba despre un meniu “a la carte” din care fiecare comandă ce vrea.


Angela Merkel a precizat, totuşi, că doreşte să se ajungă la un compromis corect între Marea Britanie şi celelalte state membre UE. Merkel este, ca de obicei, precaută şi vrea să găsească modalităţi de a-i păstra pe britanici în UE, dar este, în final, angajată mai mult pentru dezideratul “mai multă Europă”, nu mai puţină.

La Washington, Casa Albă a salutat apelul lui Cameron de a rămâne în UE, spunând că Marea Britanie este mai puternică acum, ca membru al Uniunii.

Cameron a afirmat că referendumul va fi o decizie asupra destinului Marii Britanii şi, dacă ar putea să aducă o relaţie mai bună cu Uniunea Europeană, atunci el ar susţine “din toată inima” rămânerea în UE. Dar premierul a evitat să spună exact la ce puteri ale Uniunii se referă, la care organizaţia europeană ar trebui să renunţe, ca parte a noii înţelegeri sau ce s-ar întâmpla dacă negocierile nu ar merge în acea direcţie.

Cote record de neîncredere în UE


Cameron a mai spus că nivelul dezamăgirii faţă de Uniunea Europeană se află la cote record din toate timpurile şi că un simplu apel la britanici să accepte un acord european, în care nu au prea multe şanse de a alege, nu poate decât să accelereze cererile ca Marea Britanie să părăsească UE.

“De aceea mă pronunţ pentru organizarea unui referendum. Cred că o confruntare cu această idee, dându-i formă şi dezbatere ar fi mai benefic decât o aşteptare că situaţia dificilă se va rezolva de la sine”.

În opinia liderului britanic, interesul naţional este “cel mai bine servit într-o Uniune Europeană flexibilă, adaptabilă şi deschisă şi o astfel de Uniune ar fi cea mai potrivită pentru Marea Britanie”.

Euroscepticii, care sunt în număr mare în Partidul Conservator al lui David Cameron, vor fi mulţumiţi că el a oferit despre organizarea unui referendum, deşi consideră că orizontul de timp este cam îndepărtat,comentează BBC.

Criticii, în special dintre liderii de afaceri îngrioraţi de efectul asupra investiţiilor, spun că înainte cu patru ani de un astfel de vot, Marea Britanie ar putea aluneca într-un “dans” care să o aducă la periferia sau chiar s-o împingă î afara UE.

Unii dintre partenerii europeni ai Marii Britanii s-au declarat îngrijoraţi şi i-au spus lui Cameron că strategia sa reflectă o atitudine ignorantă şi egoistă. Angela Merkel, însă, a avut o reacţie rapidă şi a declarat că este gata să discute ideile lui Cameron. Omologul suedez al lui Cameron, Carl Bildt, a trimis un mesaj pe Twitter, în care spune că “în timp ce apelul la flexibilitate al lui Cameron suna bine, o Europă cu 28 de viteze nu ar fi o Europă, ci un dezastru”.

Multe dintre reacţii sugerează că liderul de la Londra a deschis cutia Pandorei în Europa, dintr-un motiv simplu: electoratul pentru politică internă.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că acum europenii “se concentrează asupra creşterii economice şi a locurilor de muncă, nu pe discuţii sterile despre tratate”, în timp ce liderul liberalilor europarlamentari, Guy Verhofstadt, a declarat că premierul Cameron “se joacă cu focul”.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a fost mai puţin diplomatic: “Dacă Marea Britanie vrea să părăsească Europa, noi îi vom întinde covorul roşu”, a explicat Cameron gestul celor care vor să scape de taxe mai mari şi să se mute în Marea Britanie.

Preşedintele francez Francois Hollande a repetat acest refuz asupra unor acorduri speciale: “Ceea ce pot săspun, în numele Franţei şi al meu, ca european, este că nu e posibil să negociem asupra Europei pentru acest referendum. Europa trebuie luată aşa cum e”. “Cineva poate să o modifice în viitor,dar nu poate propune reducerea ei sau diminuarea ei, ca o condiţie pentru a rămâne înăuntru”, a spus liderul francez.

Premierul italian Mario Monti, pe de altăparte, aavut o atitudine mai pozitivă. El s-a declarat de acord cu Cameron în privinţa nevoii de a face UE mai inovatoare şi a salutat ideea unui referendum britanic, spunând că totuşi el consideră că britanicii ar opta pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut ca Marea Britanie să rămână o parte activă şi constructivă a UE. “Avem nevoie de un angajament în privinţa principiului subsidiarităţii. Nu tot şi toate trebuie decise la Bruxelles, de către Bruxelles”, a spus el, adăugând că soluţia pentru rezolvarea problemelor economice este “mai multă Europă”, nu mai puţină.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: