miercuri

29 mai, 2024

14 mai, 2024

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, ceea ce înseamnă suspendarea pentru încă un an a taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene și moldovenești către UE.

Măsurile comerciale ale UE pentru Moldova se vor aplica în perioada 25 iulie 2024-24 iulie 2025, relatează Ziarul de Gardă, preluat de Rador. Acestea iau forma unei suspendări temporare a tuturor taxelor vamale și contingentelor restante în temeiul titlului V din Acordul de asociere. De asemenea, ele „consolidează protecția produselor agricole sensibile, prin consolidarea mecanismului de salvgardare deja inclus în regulamentul actual”.

Ministrul moldovean al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că decizia este „o oportunitate uriașă pentru antreprenorii noștri”. „Datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 milioane dolari. Cu 129% mai mult decât în 2022. Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața”, a transmis printr-un comunicat viceprim-ministru Alaiba.


Producătorii moldoveni exportă în special mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă.

În anul 2023, exporturile de prune, cireșe, caise, vișine și piersici ale Republicii Moldova au crescut cu 82% comparativ cu anul 2022 a anunțat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, din Republica Moldova.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: