joi

30 mai, 2024

6 august, 2020

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a mers joi în Liban pentru a discuta cu liderii politici și pentru a găsi soluții de revenire după dezastrul produs marți seara în capitala Beirut. Președintele Macron a promis că va contribui la organizarea unui răspuns internațional care să ajute Libanul.

Pe străzile din Beirut, o mulțime de oameni i-au cerut lui Macron ajutor pentru demiterea clasei politice aflate la putere. „Vă rugăm, ajutați-ne! Revoluție!”, a strigat mulțimea care scanda „Poporul vrea căderea regimului”.

Scenele au avut loc în timp ce Macron se afla în cartierul creștin Gemmayze, devastat de explozia de marți din portul Beirut.


„Sunt aici pentru a propune un nou pact politic și voi reveni în 1 septembrie, iar dacă nu se realizează, îmi asum răspunderea politică”, a spus Macron, în fața mulțimii supărate.

Emmanuel Macron a promis că va ajuta la organizarea unui răspuns umanitar internațional pentru Liban, dar a spus că guvernul libanez trebuie să implementeze reforme economice și să combată corupția. „Dacă aceste reforme nu vor fi realizate, Libanul va continua să sufere”, a avertizat președintele francez.

Zeci de oameni sunt încă dispăruți după explozia de marți care a rănit peste 5.000 de persoane și a lăsat până la un sfert de milion de libanezi fără locuință. Situația din Liban este dezastruoasă în contextul în care țara se lupta deja cu o criză economică majoră.

Surse oficiale, citate de Reuters, susțin că numărul morților a ajuns la 145 și va crește.


Președintele Michel Aoun a declarat că explozia a fost cauzată de 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitate în port. Libanezii acuză autoritățile de corupție, neglijare și administrare defectuoasă.

Franţa, fostă putere mandatară, şi Libanul au păstrat legături profunde, iar Emmanuel Macron este primul şef de stat care s-a deplasat la locul tragediei.

Liderii mondiali, inclusiv din Israel, Regatul Unit, Statele Unite, Franța, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Kuweit, Qatar, Rusia și Spania au oferit sprijin și asistență medicală umanitară Libanului.

Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Libanul importă cea mai mare parte a alimentelor sale, iar cantități mari de cereale stocate în port au fost distruse provocând temeri în privința siguranței alimentare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: