Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult›
11.01.2021
Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
11.01.2021
Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Liban, în prag de revoluție – populația din Beirut cere ajutorul lui Emmanuel Macron
de Razvan Diaconu , 6.8.2020
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a mers joi în Liban pentru a discuta cu liderii politici și pentru a găsi soluții de revenire după dezastrul produs marți seara în capitala Beirut. Președintele Macron a promis că va contribui la organizarea unui răspuns internațional care să ajute Libanul.
Pe străzile din Beirut, o mulțime de oameni i-au cerut lui Macron ajutor pentru demiterea clasei politice aflate la putere. „Vă rugăm, ajutați-ne! Revoluție!”, a strigat mulțimea care scanda „Poporul vrea căderea regimului”.
Scenele au avut loc în timp ce Macron se afla în cartierul creștin Gemmayze, devastat de explozia de marți din portul Beirut.
„Sunt aici pentru a propune un nou pact politic și voi reveni în 1 septembrie, iar dacă nu se realizează, îmi asum răspunderea politică”, a spus Macron, în fața mulțimii supărate.
Emmanuel Macron a promis că va ajuta la organizarea unui răspuns umanitar internațional pentru Liban, dar a spus că guvernul libanez trebuie să implementeze reforme economice și să combată corupția. „Dacă aceste reforme nu vor fi realizate, Libanul va continua să sufere”, a avertizat președintele francez.
Zeci de oameni sunt încă dispăruți după explozia de marți care a rănit peste 5.000 de persoane și a lăsat până la un sfert de milion de libanezi fără locuință. Situația din Liban este dezastruoasă în contextul în care țara se lupta deja cu o criză economică majoră.
Surse oficiale, citate de Reuters, susțin că numărul morților a ajuns la 145 și va crește.
Președintele Michel Aoun a declarat că explozia a fost cauzată de 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitate în port. Libanezii acuză autoritățile de corupție, neglijare și administrare defectuoasă.
Franţa, fostă putere mandatară, şi Libanul au păstrat legături profunde, iar Emmanuel Macron este primul şef de stat care s-a deplasat la locul tragediei.
Liderii mondiali, inclusiv din Israel, Regatul Unit, Statele Unite, Franța, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Kuweit, Qatar, Rusia și Spania au oferit sprijin și asistență medicală umanitară Libanului.
Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.
Libanul importă cea mai mare parte a alimentelor sale, iar cantități mari de cereale stocate în port au fost distruse provocând temeri în privința siguranței alimentare.