4 ianuarie, 2014

Trecerea Letoniei la moneda euro se desfăşoară fără nicio problemă, în a doua zi de folosire a monedei europene aproximativ un sfert din populaţia având în portofel doar euro, potrivit unui sondaj comandat de CE.

Letonia, care după ieşirea recentă din criza financiară a înregistrat cea mai mare creştere din UE (5,6%, în 2012), a devenit pe 1 ianuarie 2014 al 18-lea stat care foloseşte euro.

Trecerea a fost aşteptată cu scepticism şi teama că vor creşte preţurile, dar, pe de altă parte, şi cu speranţa diminuării dependenţei de Rusia.


Un studiu comandat de Comisia Europeană şi dat publicităţii sâmbătă arată că-n primele două zile din cele două săptămâni de tranziţie în care vor mai circula ambele monede (cea naţională şi euro), nu s-a înregistrat nicio problemă, trecerea derulându-se mult mai bine decât în cele 17 state care au adoptat până acum moneda comunitară.

La 1 ianuarie 2014, momentul oficial al introducerii euro, 52% din cei intervievaţi în sondajul comandat de CE aveau deja bancnote euro, iar 64%, monede, bani rămaşi din călătorii efectuate în zona euro sau schimbaţi la sfârşitul lui 2013, pentru a nu avea probleme după 1 ianuarie.

ATM-urile au fost şi ele pregătite pentru tranziţie, astfel încât de la prima oră din 2014 s-au putut retrage doar euro.

De asemenea, mai multe sucursale ale celor mai mari trei bănci din Letonia au lucrat miercuri, 1 ianuarie, pentru a putea schimba banii celor fără carduri.


Magazinele s-au pregătit şi ele, astfel încât pe 2 ianuarie, când s-a deschis majoritatea marketurilor, aproximativ 94% din restul dat clienţilor a fost în euro.

Circa 30% din cei care au făcut cumpărături pe 2 ianuarie au folosit euro, procentul fiind mult mai mare decât cel înregistrat în celelalte ţări, la începutul perioadei de tranziţie.

25% din cei intervievaţi pe 2 ianuarie au declarat că au în portofel doar bancnote euro sau că majoritatea banilor sunt euro.

Toate acestea au fost posibile, se spune în comunicatul CE, deoarece banca centrală letonă a livrat euro magazinelor şi altor firme, de la sfârşitul lui decembrie, astfel încât moneda naţională să fie retrasă din circulaţie cât mai repede.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: