marți

16 aprilie, 2024

11 septembrie, 2012

Preşedinţia cipriotă a Uniunii Europene a decis anularea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 19-20 septembrie, foarte posibil ca urmare a faptului că unele state membre au transmis că nu sunt pregătite să accepte lărgirea spaţiului Schengen, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a precizat, însă, că subiectele în dezbatere, printre care şi acceptarea României şi Bulgariei în zona Schengen, vor fi menţinute pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului JAI, din 25-26 octombrie.

„S-a luat decizia de anulare a acestei reuniuni şi toate subiectele vor fi menţinute pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului JAI programate pe 25-26 octombrie. În măsura în care s-a anulat Consiliul, e clar că nu acum (în septembrie – n.r.) se va lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi ulterior vom vedea dacă decizia se va lua în octombrie sau va fi reportată, ori va fi doar o discuţie legată de chestiunea aceasta, nu şi o decizie”, a declarat, pentru AGERPRES, Leonard Orban.


El a menţionat că decizia de anulare a reuniunii din septembrie a fost luată, posibil, din cauza opoziţiei faţă de aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen menţinute de Olanda şi a semnalelor clare date de Germania în aceeaşi direcţie.

„E foarte posibil ca unele state membre să fi transmis preşedinţiei cipriote că nu sunt pregătite să accepte lărgirea spaţiului Schengen: în primul rând Olanda, semnalele clare privind Germania”, a explicat ministrul Afacerilor Europene.

În context, Orban a menţionat că nu este exclus ca unele state membre să aştepte raportul suplimentar în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie, programat cel mai probabil pentru decembrie 2012, pentru a lua o decizie privind aderarea României la zona de liberă circulaţie.

„Raportul suplimentar MCV este programat spre finalul anului, cel mai probabil în decembrie, şi nu este exclus ca unele state membre să aştepte acel raport pentru a-şi definitiva decizia privind lărgirea spaţiului Schengen”, a spus ministrul.


În privinţa deciziilor aşteptate la reuniunea Consiliului JAI din octombrie, Leonard Orban a apreciat că e prematur să se pronunţe, ”pentru că se pot întâmpla multe până la sfârşitul lunii octombrie”.

Decizia de anulare a Consiliului JAI din septembrie a fost luată în urma unor consultări prealabile cu statele membre, a subliniat ministrul Afacerilor Europene, care a precizat că el a fost informat marţi în legătură cu această decizie.

„Sigur că a fost o consultare prealabilă, pentru că o asemenea decizie se ia cu consultarea statelor membre”, a explicat ministrul Afacerilor Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: