Ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș, anunță finalizarea proiectul de lege prin intermediul cărora IMM- urile vor avea acces la granturi, acesta urmând să fie discutat în primă lectură în ședința de guvern de joi.
Marcel Boloș mai spune că până la 1 august va fi finalizat cadrul legislativ necesar operaționalizării măsurilor de ajutor economic decise de guvern și tot în august, foarte probabil, va fi lansat în dezbatere publică Planul național de Reziliență și Recuperare, solicitat de Bruxelles.
”Avem pregătit pentru primă lectură în ședința de guvern de mâine ( joi- n. red) pachetul de sprijin pentru IMM, acele granturi care urmează să fie acordate IMM.
Urmează pachetul de 780 milioane euro, cu măsuri cuprinse în Planul de relansare economică a României. Un pachet mai diversificat, care începe cu sprijin pentru încurajarea inițiativei de antreprenoriat în rândul studenților, sprijin pentru antreprenoriat rural și digitalizare IMM. Pentru cele 3 direcții propunem un buget de aproximativ 2,5 miliarde euro.
La acestea se adaugă măsuri indirecte, de sprijin pentru industria alimentară, prin programul național de acordare de pachete alimentare pentru persoane aflate în risc social și un program de vouchere pentru persoanele vârstnice și pentru elevii care provin din familii cu situație materială precară. Toate sunt gândite ca sprijin prin fonduri europene.
Pâna la data de 1 august vom finaliza toate măsurile menționate, tot cadrul normative, astfel încât să răspundem nevoilor oamenilor și mediului de afaceri”, a spus Marcel Boloș.
În ceea ce privește Planul naționale de Recuperare și Reziliență, Marcel Boloș a afirmat că există ”un termen orientativ, octombrie”, pentru depunerea acestui plan la Comisia Europeană.
”Noi am creionat liniile mari, domeniile de intervenție. Vom face public acest document, deocamdată suntem în plin proces de organizare a lansării dezbaterii publice”, a afirmat ministrul Fondurilor europene.
Legat de acest plan, Marcel Boloș a avertizat: ”Vom avea 2 mari greutăți: discutăm de pregărtirea proiectelor, asta e partea grea, plus capacitatea de implementare. Se știe, am făcut mereu eforturi să nu pierdem banii. Acum, acest efort trebuie dublat pentru că și banii se dublează. Va trebui să găsim cele mai bune modalități de implementare și de absorbție fondurilor”, a afirmat ministrul Boloș.
Precizările ministrului Marcel Boloș au fost făcute la conferința „Economia viitorului post-COVID: planurile României în strategia Europei”, organizată miercuri de cursdeguvernare.ro.