joi

18 iulie, 2024

28 octombrie, 2021

Legea Zan, cum este cunoscut în Italia proiectul de lege împotriva homofobiei, a fot respinsă  miercuri  de Senatul Italian, spre satisfacția Vaticanului și a partidelor de extremă dreapta.

Legea care poartă numele deputatului Alessandro Zan, membru al Partidului Democrat (PD, centru-stânga), viza pedepsirea actelor de discriminare şi de incitare la violenţă faţă de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali (LGBT) şi persoane cu dizabilităţi.

Printr-un vot secret, cerut de Partidele Liga (extremă dreapta) şi Fratelli d’Italia (FDI, extremă dreapta), Camera superioară a Parlamentului italian a împiedicat  –  cu 151 de voturi la 131  – adoptarea definitivă a textului de lege.


Blocarea acestui proiect de lege este ”o pagină neagră a democraţiei şi drepturilor omului. Senatul a decis să rămână departe de exigenţele reale” ale ţării, a denunţat Alessandro Zan.

Critici ai textului apreciau că acesta ar putea afecta libertatea de exprimare şi că ar fi deschis calea ”propagandei homosexuale” în şcoli, argumente respinse de către Alessandro Zan.

Vaticanul a depus în iunie o plângere diplomatică oficială – o măsură fără precedent – împotriva legii, apreciind că încalcă Concordatul, Tratatul bilateral dintre Italia şi Sfântul Scaun.

Vaticanl îşi exprima atunci îngrjorarea faţă de faptul că, în virtutea legii homofobiei, catolicii ar fi putut fi daţi în judecată din cauza faptului că-şi exprimă opinia în favoarea structurii familiei tradiţionale heterosexuale.


Premierul italian Mario Draghi a răspuns atunci Vaticanului că parlamentul este ”liber” să legifereze în acest domeniu, deoarece ”Italia este un stat laic şi nu un stat confesional”.

În Italia, o ţară tradiţional catolică și unde Vaticanul este în inima Romei, legislaţia cu privire la lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali este foarte sensibilă. Însă, potrivit unui sondaj Demos & Pi, realizat în iulie, legea Zan era susţinută de 62% dintre italieni.

Potrivit regulamentului Parlamentului Italian, acest proiect de lege poate fi prezentat din nou peste şase luni, dar într-o variantă nouă, diferită de Legea Zan.

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: