1 octombrie, 2013

RMGC ar putea obține de la o Curte de arbitraj (fie cea de la Viena, fie cea de la Washington) obligarea României la eliberarea ultimului aviz necesar pentru demararea exploatării de la Roșia Montană, a declarat luni, în fața Comisiei parlamentare speciale, ministrul delegat Dan Șova, transmite MEDIAFAX.

Ministrul Dan Șova și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, au fost chemați luni să răspundă întrebărilor Comisiei parlamentare pentru Roșia Montană.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine a prezentat luni un al doilea scenariu în care România ar putea pierde în afacerea Roșia Montană, după ce săptămânile trecute vorbea de două miliarde de dolari despăgubiri pe care RMGC le-ar putea obține în instanță.


Este varianta în care România ar putea fi forțată să accepte exploatarea de la Roșia Montană, prin obligarea țării noastre, de către o Curte de arbitraj (de la Viena sau de la Washington), la eliberarea Acordului de mediu, ultimul document de care compania mai are nevoie pentru a demara lucrările de exploatare a aurului.

„Nu este obligatoriu – şi este pentru prima oară când spun într-un cadru public acest lucru – nu este obligatoriu ca RMGC să ceară despăgubiri statului român. Se poate întâmpla ceva, din punctul meu de vedere ca avocat, vă spun că se poate întâmpla ca investitorul căruia i se refuză eliberarea acordului de mediu sau a altor avize să se adreseze unei instanţe arbitrale care poate fi Curtea de arbitraj de la Viena sau Curtea de arbitraj de la Washington şi să ceară obligarea statului român la eliberarea avizului care lipseşte pentru începerea exploatării”, a spus Şova la Comisia pentru Roşia Montană, citat de MEDIAFAX.

El a arătat că nu este exclus ca RMGC să câştige la o astfel de instanţă arbitrală.

„Nu este exclus să câştige acest lucru. Dacă, Doamne fereşte, s-ar întâmpla aşa ceva, şi eu sunt obligat să trag acest semnal de alarmă, ne-am trezi în situaţia în care RMGC ar putea începe exploatarea la Roşia Montană în condiţiile de astăzi, adică foarte favorabile lor şi foarte defavorabile nouă”, a spus Şova.


Potrivit lui Şova, proiectul de lege, aşa cum a fost el conceput, ar face ca exploatarea minieră de la Roşia Montană să fie cea mai modernă exploatare din Europa şi cea mai dură din punct de vedere a condiţiilor impuse titularului licenţei.

„Negocierea a fost făcută la sânge pentru interesele statului român”, a spus Şova.

Sulfina Barbu: Nu există astfel de practici

Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că nu există astfel de practici și nu se poate întâmpla așa ceva, deoarece avem de-a face cu un act administrativ al autorităților din România și nicio instanță străină nu poate impune asta.

”Nu există niciun precedent, ca o instanță să oblige autoritățile unui stat să elibereze un acord de mediu”, a spus Sulfina Barbu.

Cel mult, a precizat ea, este posibil ca o astfel de instanță să intervină după eliberarea Acordului de mediu, în cazul în care statul nu-și respectă obligațiile asumate, iar compania îndeplinește toate condițiile fixate.

Robert Cazanciuc – Ministerul Justiției nu poate bloca adoptarea unui act normativ

Ministrul Justiției, prezent și el la Comisie, luni, a declarat că exproprierile vor fi făcute de stat, prin Ministerul Economiei, după ce s-au clarificat lucrurile din prima formă a proiectului.

„După cum am precizat în proiectul de act normativ, aşa cum el a venit în circuitul de avizare în mod oficial, această chestiune a fost clarificată şi statul, prin Ministerul Economiei, este cel care va face exproprierile”, a spus Robert Cazanciuc, citat de MEDIAFAX.

Ministerul Justiției a emis avizul de legalitate, cu observații, dar nu s-a pronunțat pe viabilitatea proiectului, neavând niciun rol în sensul acesta, a mai explicat Robert Cazanciuc.

„Am emis un aviz favorabil pentru că, din punctul nostru de vedere, proiectul nu încalcă niciun text imperativ. Au fost formulate mai multe observaţii, care reprezintă punctul de vedere a ministerului, obligaţia noastră fiind de a supune deciziei Guvernului toate valenţele juridice ale unui act supus aprobării”, a explicat ministrul Justiției.

„Ministerul Justiţiei nu poate bloca elaborarea sau adoptarea unui act normativ. Ministerul Justiţiei poate atrage atenţia când există riscul încălcării unor norme imperativ. Guvernul a decis adoptarea proiectului şi trimiterea către Parlament”, a mai explicat Robert Cazanciuc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: