luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 septembrie, 2013

Concentrația de cianuri de la Roșia Montana va fi mai mică decât limita europeană, iar RMGC va cheltui aproximativ 300 de milioane de euro pentru îndepărtarea poluării istorice și va depune o garanție de mediu de 146 de milioane de dolari, a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb, marți, în fața Comisiei speciale a Parlamentului constituite pentru Roșia Montană, relatează agenția Mediafax.

Concentrația de cianuri

Ministrul Rovana Plumb a declarat, marţi, la audierile din Comisia specială, că ministerul le-a impus celor de la RMGC folosească o concentrație mai redusă de cianură decât cea prevăzută inițial: o concentraţie de cianură de 3 părţi pe milion, în iazul de decantare, în timp ce proiectul RMGC prevedea 5-6 părţi pe milion.


„Ne-am asigurat că cianura va fi folosită numai în circuit închis, controlat, iar transportul va fi strict controlat”, a spus ministrul Rovana Plumb, citată de Mediafax.

Garanții

De asemenea, s-a dublat garanţia de mediu, de la 76 de milioane dolari, la 146 de mililoane de dolari.

Garanţia va acoperi închiderea şi reabilitarea ecologică a minei la standarde de mediu, potrivit ministrului Mediului. Ea va sta în contul statului român pe întreaga perioadă a exploatării.


S-au mai impus şi garanţii suplimentare pentru situaţiile de accident, de 25 milioane de dolari.

garanţiile financiare se vor constitui înainte de începerea exploatării şi vor fi valabile pe toată perioada exploatării.

Îndepărtarea poluării istorice

„În ceea ce priveşte efortul statului român pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorică – e nevoie de o investiţie de 300 de milioane de Euro. Poluarea istorică e cea prezentată şi sunt multe acţiuni de făcut. Statul român are capabilitatea de a putea monitoriza şi controla condiţiile de mediu impuse, dar investiţia care ar trebui făcută e foarte mare şi nu ne-o pemitem. Numai pentru Roşia Montană e vorba de 300 milioane de Euro. În România mai sunt peste 300 de situri poluate istoric”, a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că problemele legate de mediu şi poluare la Roşia Montană ţin de existenţa celor 18 halde de steril neecologizate şi abandonate, a două cariere abandonate fără a fi ecologizate şi a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide.

Ministrul Mediului a arătat că există ape acide care sunt deversate în bazinul hidrografic printr-o singură galerie şi a precizat că există şi alte puncte de scurgere din care se descarcă ape acide.

Ea a arătat că, prin deversarea acestor ape acide, se depăşesc cotele maxime admise de până la 100 de ori, fiind afectaţi sever 40 de km în aval în râul Arieş, şi că există mortalitate piscicolă în Arieş, iar ecosistemul e puternic afectat, transmite Mediafax.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: