luni

19 februarie, 2024

15 noiembrie, 2023

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis miercuri că legea pensiilor va intra în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială luni, 20 noiembrie. După același scenariu urmat marți la Senat, proiectul va fi votat de plen tot luni.

(Citește și: ”Senatul a adoptat noua lege a pensiilor”)

Comisia se va reuni în şedinţă luni, de la ora 10.00. Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este 20 noiembrie. Raportul va fi dezbătut în şedinţa de plen.

Camera Deputaților este forul decizional în acest proiect de lege.

O nouă cifră privind impactul bugetar


Legea pensiilor a fost adoptată marți în Senat, întâi în Comisia de muncă și apoi în plen, iar multe dintre amendamentele admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen.

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a susținut legea în fața senatorilor, afirmând că impactul bugetar este de 25 de miliarde lei, pentru anul viitor.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.

USR și AUR s-au abținut de la vot. PNL a votat proiectul, așa cum s-au înțeles Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu în ședința de luni a coaliției, deși în luările de cuvânt senatorii PNL nu au părut prea fericiți de decizia partidului.


Reforma Legii pensiilor este jalon semnificativ în PNRR, de care depinde aprobarea cererii de plată 4 din PNRR.

Dacă nu va fi modificată, viitoarea lege va face obiectul analizei Comisiei Europene, mai ales că impactul legii adaugă la deficitul bugetar, în actuala structură de venituri și de cheltuieli, aproape de 3% din PIB.

Nu este foarte clar dacă guvernul a reușit să convingă Comisia Europeană să înlocuiască cu un alt indicator plafonul cheltuielilor totale cu sistemul de pensii de 9,4% din PIB, plafon asumat prin PNRR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: