vineri

19 aprilie, 2024

16 iunie, 2016

prima casaDupă numai o lună de la intrarea în vigoare, legea a fost deja atacată la Curtea Constituțională, câteva judecătorii decizând să trimită CCR excepțiile ridicate de câteva bănci.

Într-unul dintre aceste cazuri, instanța a decis și suspendarea procesului până la pronunțarea magistraților CCR.

La Judecătoria Sectorului 6, Unicredit a ridicat mai multe excepții de neconstituționalitate pe care magistrații le-au considerat îndreptățite și le-au trimis CCR.


În plus, instanța a decis și suspendarea procesului până la decizia CCR: „Suspendă judecata, în temeiul art. 413, alin. 1, pct. 1 din Codul de procedură civilă, deoarece dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi, până la pronunţarea şi motivarea deciziei Curţii Constituţionale“, menționează minuta deciziei de la Judecătoria Sectorului 6.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat că practica nu este unitară în astfel de spețe, unele dintre instanțele care au acceptat excepții continuând judecarea cauzei.

Dacă Unicredit a ridicat mai multe excepții pe diferite prevederi, Banca Românească, membră a National Bank of Greece, contestă în integralitate Legea 77 din 2016.

Reprezentanții Băncii Românești consideră că această reglementare încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, al neretroactivităţii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comerţului şi principiul securităţii juridice.


Președintele Klaus Iohannis a promulgat în luna aprilie legea dării în plată, declarându-se mulțumit de forma revizuită a proiectului. ”Parlamentul a luat în considerare obiecțiile formulate în cererea de reexaminare, a modificat legea corespunzător și mi-a trimis-o. Am apreciat că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele și consider că legea, în forma actuală, este în regulă. În consecință, am promulgat legea și azi va fi publicată în Monitorul Oficial”, spunea atunci președintele.

Camera Deputaților a adoptat legea cu câteva modificări operate după ce Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare.

Modificările operate în forma finală:

  • legea dării în plată nu se va aplica programului Prima Casă
  • prevederile actului normativ vor beneficia doar acei debitori cu credite mai mici de 250.000 de euro.

Legea le permite celor care au luat un credit pentru achiziția unei locuințe sau a unui teren pe care să construiască o locuință să renunțe la împrumut prin darea în plată a garanției. Aceasta se va aplica şi persoanelor care se află în prezent în procedură de executare silită de către bănci.

Banca Naţională a României (BNR) a identificat, în Raportul asupra stabilității financiare prezentat în aprilie, pentru prima dată în istorie, un risc sistemic sever, și anume cadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar.

Guvernatorul BNR a precizat că riscul sistemic sever este dat de faptul că inițiativele legislative își propun să intervină retroactiv în contractele încheiate între bănci și clienți. Cel mai reprezentativ proiect în acest sens este legea dării în plată, care, deși a fost amendat la reexaminare, se va aplica în forma actuală întregului portofoliu de credite.

Mai multe instituții internaționale, printre care Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional s-au arătat îngrijorate în legătură cu acest proiect legislativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: