vineri

19 aprilie, 2024

1 iunie, 2011

Afiş electoral al lui Peter Eckstein din 2008, conceput în semn de protest la adresa candidaţilor care mizează excesiv pe transferul de imagine de la susţinători celebri

Paramentul a decis marţi că primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, fără ca ei să obţină neapărat majoritatea voturilor exprimate. Practic, in cazul unui număr mare de candidaţi, s-ar putea ajunge în situaţia ca un primar să fie ales chiar si cu numai 10-15% din voturi.

Iniţiativa legislativă prin are se elimină cel de-al doilea tur de scrutin a fost semnată de 61 de parlamentari, cei mai mulţi de la PDL şi PSD, dar şi de aleşi ai PNL, independenţi şi de la minorităţi.

Şi Guvernul a transmis punct de vedere favorabil iniţiativei.


Noile prevederi fuseseră respinse de Senat, dar marţi Camera Deputaţilor le-a adoptat, ca for decizional, urmând ca preşedintele Traian Băsescu să decidă dacă promulgă legea sau o întoarce în Legislativ pentru reexaminare.

Patru reputaţi sociolologi şi politologi comentează pentru cursdeguvernare.ro ce efecte va avea legea şi asupra cui se vor răsfrânge, dacă va fi promulgată

Vasile Dâncu: Legea favorizează partidele mari şi le forţează pe cele mici să se unească

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin favorizează partidele mari, PDL, PSD şi PNL.

”Aceste tipuri de legi încearcă să facă sisteme de două partide, unul la putere, altul în opoziţie. Partidele mici argumentează corect de altfel că aria de alegeri se îngustează, că de fapt este o îngustare a democraţiei, pentru că dispar partidele mici. Societatea noastră are nevoie de diversitate, de partide ecologiste, de partide ale comunităţilor, ale tinerilor. Este o lege care valorifică, de fapt, prezenţa mică la vot. Încearcă adaptarea scenei politice la prezenţă din ce în se mai mică la vot. Atunci când o propun cei de la putere, ei se gândesc că îi va avantaja, dar nu avantajează, din principiu, decât partidele mari. Cele trei partide mari, PSD, PDL, dar şi PNL, vor fi avantajate. Pe cei de la putere îi avantajează atunci când este prezenţă mică la vot. Acest lucru se întâmplă în centrele mari urbane, cu peste 200.000 de locuitori şi în aceste condiţii sunt avantajaţi cei de la putere, care au status quo-ul”, a declarat Dâncu.


El menţionează, însă, că prevederile se vr întoarce împotriva partidelor mari prin faptul că formaţiunile mici se vor uni.

”Dar legea poate avea şi un efect pervers pentru cei de la Putere, pe care ei nu l-au gândit, în entuziasmul lor: îi face pe cei din opoziţie să-şi unească, face partidele mici să facă alianţe electorale, coaliţii şi alte lucruri ca să vină cu candidaţi cu şanse foarte mari. În situaţia noastră de acum, probabil că şi USL va căuta soluţii încât să fie mult mai închegaţi, cu candidaţi foarte buni”, a spus şeful Institutului Român de Evaluare şi Strategie.

Dâncu avertizează, însă, că legea va fragiliza primarii şi îi va face mai dependenţi de partide.

”Vom avea nişte primari fragili, mai contestabili, care poate vor deveni mai demagogi, pentru că vor să-şi păstreze echilibrul fragil, şi mult mai dependenţi de partide, pentru că în asemenea condiţii independenţii sunt deja o iluzie”, a argumentat fostul senator PSD.

Vasile Dâncu a precizat, însă, că independentul Sorin Oprescu nu va avea de pierdut, în condiţiile în care legea îi favorizează pe primarii deja în funcţie.

”Oprescu a reuşit să fie undeva între partide, să fie un fel de contra sistem, dar în acelaşi timp în sistem. Bucureştenii se simt bolnavi şi vor un doctor şi atunci el e bun şi va câştiga în continuare în orice condiţii. Oprescu nu va fi afectat, în sondaje stă destul de bine, iar dacă va reuşi să-şi menţină trendul, câştigă cu sau fără un partid”, a apreciat sociologul.

Adrian Moraru: Lege benefică, România are nevoie de polarizare

Directorul adjunct al Institutului de Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, a afirmat că, potrivit unor simulări făcute de IPP, aproape toţi primarii aleşi în 2008 în sistemul actual ar fi câştigat şi în condiţiile eliminării turului doi de scrutin.

”(Primarii aleşi după noua lege – n.r.) vor arăta ca 92% din primarii actuali, pentru că 92% din primarii actuali – după simulările pe care le-am făcut – ar câştiga oricum din primul tur”, a spus Moraru.

Şeful IPP consideră că alegerile într-un singur tur nu ar avantaja substanţial niciunul dintre principalele trei partide.

”Nu ar avantaja pe niciunul dintre partide, în principiu. După simularea pe care am făcut-o noi, erau mici schimbări, de 1-2% din câte ştiu, uşor avantaja PSD şi PDL şi dezavantaja uşor PNL”, a arătat el.

Adrian Moraru a apreciat că noua lege privind alegerile locale ar aduce o polarizare benefică sistemului politic din România.

”Apoi, toţi cei aleşi acum sunt aleşi într-un singur tur, cu excepţia preşedintelui: parlamentarii, consilierii judeţeni, preşedinţii de consilii judeţene, deci acesta este trendul. Cred că uşor-uşor România are nevoie de o polarizare a celor două partide, unul de stânga şi unul de dreapta, care or fi”, a conchis Moraru.

Alina Mungiu-Pippidi: Preşedintele Băsescu ar putea să nu promulge legea, dacă va fi o presiune a societăţii civile

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, consideră că primarii care vor fi aleşi din primul tur fără să strângă majoritatea voturilor exprimate nu vor fi suficient de reprezentativi pentru comunitate.

”Există şi un argument pro, acelă că legea simplifică foarte mult procedura de alegeri şi în fond oamenii ştiu că se alege cineva dintr-un singur tur şi teoretic ar putea să se responsabilizeze, pentru că acum sunt două tururi şi participarea este foarte scăzută. Pui un singur tur şi lumea ştie că dacă nu iese din casă o să se aleagă acela care conduce în sondaje şi poate că e cineva odios aşa încât este suficientă mobilizare să iasă din casă. Cu un cost mai mic poţi să mobilizezi lumea mai mult”, a explicat ea.

”Argumentul contra este cel care spune că oamenii sunt leneşi, că votantul investeşte foarte puţin şi atunci reprezentativitatea primarilor va scădea. Şi noi avem deja o problemă de reprezentativitate, întrucât s-a prăbuşit participarea la vot, mai ales la alegerile locale. În momentul în care ai primari aleşi cu 10% sau puţin peste 10%, această problemă de reprezentativitate este foarte mare. În orice sistem de alegeri, reprezentativitatea este prima calitate pe care trebuie să o îndeplinească”, a adăugat politologul.

Alina Mungiu-Pippidi îi averizează, însă, pe iniţiatorii legii că prevederile se vor putea întoarce împotriva lor.

”Oamenii care plănuiesc şmecherii electorale nu sunt, de fapt, foarte capabili să socotească şi consecinţele. La un sistem atât de complicat cum sunt alegerile locale – unde sunt independenţi mulţi, oameni care schimbă partidul în ultima clipă – nu e deloc clar că sistemul va aduce avantaje electorale cuiva. Sunt convinsă că iniţiatorii cred că le vor aduce avantaje electorale şi la fel de convinsă sunt că vor avea surprize. Ei fac legea pentru astăzi şi nu ştiu cui va folosi această lege. Reduc reprezentativitatea, ajung să alegem primari care să fie aleşi de un număr infim de oameni şi în care să nu se recunoască şi care să aibă reacţii negative în restul comunităţii, pentru ce? Pentru un câştig care este cât se poate de incert”, a mai arătat preşedintele SAR.

Ea consideră că preşedintele Traian Băsescu ar putea să respingă de la promulgare legea, dacă societatea civilă va lua poziţii împotriva textului.

”Cine are altă părere – nu opoziţia, ci cine poate să aibă altă părere fără să fie bănuit că are un interes electoral – ar fi bine să-şi manifeste părerea asta, pentru că nu este adevărat că lucrurile sunt ireveresibile”, a mai afirmat Alina Mungiu-Pippidi.

Cristian Pîrvulescu: Legea va dezvolta clientelismul, politizarea şi conflictele în administraţie

Politologul Cristian Pârvulescu a criticat legea de eliminare a turului doi la alegerea primarului pe motiv că aceasta va favoriza şi mai mult clientelismul, politzarea din administraţie şi conflictele între edil şi consiliul local.

”Autoritatea primarilor va fi cea a funcţiei, dar legitimitatea lor este foarte controversată şi contestabilă, pentru că majoritatea vor fi aleşi cu sub 50% din voturi, în condiţiile unei prezenţe generale de sub 50% din alegători. Or, asta va face ca majoritatea dintre primari să nu fie reprezentativi pentru localitatea respectivă, să fie de fapt reprezentanţii minorităţii celei mai active. Vom vorbi atunci de mai mult clientelism, de mai multă politizare şi de nenumărate conflicte care vor apărea la nivelul administraţiei, conflicte între consiliu şi primar. Nu cred că vor apărea conflicte în administraţiile din zona rurală, dar sigur se vor înmulţi în zona urbană”, consideră preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.

De asemenea, politologul este de părere că prin noua lege se vor eterniza în funcţii actualii primari, iar partidul care va avea cel mai mult de profitat va fi PDL.

”Într-un singur tur de scrutin sunt realeşi fără nici un fel de dificultate primarii în funcţie. Au prima şansă şi estimez că 90% dintre acestea pot câştiga alegerile, ceea ce duce la eternizarea primarilor actuali, mai ales în condiţiile României, unde în majoritatea localităţilor nu există viaţă politică. Cred că primul partid favorizat va fi PDL, pentru că acest partid nu este în momentul de faţă favoritul sondajelor, dar îşi poate conserva numărul actual, care este semnificativ”, a mai explicat Cristian Pârvulescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: