joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iulie, 2011

Guvernul de la Madrid îşi menţine decizia de a restricţiona piaţa spaniolă a muncii pentru lucrătorii români, după o întrevedere avută de ministrul spaniol al Muncii, Valeriano Gomez, cu omologul său român, Sebastian Lăzăroiu, care şi-a exprimat înţelegerea pentru situaţia dificilă în care se află Spania.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Muncii, Lăzăroiu a insistat, însă, ca românii să fie trataţi ca orice alţi cetăţeni au Uniunii Europene.

”În România decizia nu a produs bucurie, înţelegem situaţia dificilă, apreciem că am fost informaţi din primul moment, dar trebuie să ştim că românii sunt cetăţeni europeni. Trebuie să urmeze o decizie şi o analiză a Comisiei Europene şi aşteptăm această decizie!”, a spus Lăzăroiu, potrivit sursei citate.


La rândul lui, ministrul spaniol Gomez a motivat restricţiile şi prin faptul că 30% din lucrătorii români din Spania sunt şomeri.

”Nu a fost uşor de luat decizia, de vreme ce s-a trecut de la 200.000 la 860.000 de români, iar românii sunt primul grup extranaţional care cotizează la sistemul de asigurări sociale – 300.000 de oameni. Vom analiza la finalul fiecărui an această decizie şi sperăm să fie cât mai puţin timp în vigoare. Trebuie să aşteptăm să se refacă economia. Chiar dacă am fost criticat de sindicatele spaniole, nu le împărtăşim criticile: 30% dintre românii din Spania sunt şomeri. Nu este o măsură discriminatorie. Este o măsură tranzitorie după trei ani de criză ”, a afirmat Valeriano Gomez, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii de la Bucureşti.

El a arătat că restricţiile nu îi afectează pe românii care lucrează deja în Spania şi nici pe cei care sunt în şomaj în această ţară.

De asemea, românii din Spania vor avea la dispoziţie o linie telefonică specială pentru a reclama eventuale aplicări abuzive ale restricţiilor pe piaţa muncii.


”Am încercat să ne asigurăm că măsurile sunt foarte clare, atât pentru români, cât mai ales pentru funcţionarii care aplică această decizie. Am decis să înfiinţăm un grup de lucru care să urmărească aplicarea acestei decizii, astfel încât să nu fie abuzuri. Vom introduce o linie verde la care românii să poată semnala neclarităţile”, a spus ministrul Lăzăroiu.

 

Restricţiile contra romnilor de pe piaţa spaniolă a muncii au un caracter temporar şi vizează corelarea fluxului intrărilor de români cu necesităţile pieţei muncii din Spania pentru ‘a evita ca aceste persoane că ajungă în economia subterană şi să fie victime ale abuzurilor şi exploatării în muncă’.

Comisia Europeană analizează solicitarea Spaniei cu privire la reintroducerea acestor restricţii pentru lucrătorii români.

La 1 ianuarie 2011, în Spania se aflau 864.278 de români (15% din totalul străinilor), cu peste 33.000 mai mulţi faţă de aceeaşi dată a anului trecut.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: