joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2021

Diplomatul Lazăr Comănescu, fost ministru al Afacerilor Externe, a devenit secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

„Salut cu satisfacţie obţinerea azi de către România a poziţiei de Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu, pe care îl felicit! Un succes al diplomaţiei române şi dovadă a angajamentului continuu al României pentru cooperarea la Marea Neagră”, a scris ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pe contul său de Facebook.

Componenţa OCEMN:

  • State membre fondatoare: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina. Serbia a aderat la OCEMN prin decizia Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe (CMAE) de la Erevan (18 aprilie 2003), iar Macedonia de Nord prin decizia CMAE de la Sofia (28 iunie 2019).
  • Observatori la OCEMN: Austria, Belarus, Croația, Cehia, Egipt, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Tunisia, Statele Unite ale Americii, Clubul Internațional al Mării Negre, Conferința Cartei Energiei, Comisia pentru protecția Mării Negre împotriva poluării, Comisia Europeană.

Lazăr Comănescu a deţinut două mandate de ministru al Afacerilor Externe, în perioada aprilie – decembrie 2008 şi din noiembrie, 2015 până în ianuarie, 2017. A mai fost ambasador al României în Germania, în perioada 2009 – 2015 şi şef al Reprezentanţei României la UE, din 2001 până în 2008.

OCEMN a fost constituită în 1992, în condiţiile existente în acea perioadă în zona Mării Negre. Astfel, la 25 iunie 1992, la Istanbul, unsprezece şefi de stat şi guverne (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina) au semnat „Declaraţia Summit-ului privind Cooperarea Economică la Marea Neagră” şi „Declaraţia Bosforului”.

În iunie 1998, la Yalta, s-a semnat „Carta OCEMN”, care a intrat în vigoare la 1 mai 1999 şi care a devenit documentul fundamental al Organizaţiei. Odată cu aderarea Republicii Macedonia de Nord, în noiembrie 2020, numărul membrilor OCEMN a crescut la treisprezece.

Dezvoltarea Organizaţiei a fost marcată de crearea de structuri de cooperare în domeniile guvernamental, parlamentar, de afaceri, financiar-bancar, academic şi ştiinţific. Au fost înregistrate progrese în domeniile: comerț, comunicații, știință şi tehnologie, transporturi, energie, agricultura, turism, protecția mediului, combaterea criminalității organizate, buna guvernare, asistenţa în caz de dezastre.


Au fost semnate acorduri multilaterale de cooperare, respectiv Memorandumuri de Înţelegere în domeniile: combaterea criminalității organizate şi a terorismului; asistenţa de urgenţă în caz de dezastre; facilitarea transportului rutier de bunuri; dezvoltarea autostrăzii inelare a Mării Negre; dezvoltarea magistralelor maritime ale Mării Negre; cooperarea între academiile şi institutele diplomatice ale statelor membre.

Organisme principale ale OCEMN:

  • Consiliul Miniştrilor afacerilor externe (CMAE) este forul de decizie al OCEMN, care se întrunește semestrial în ţara care deţine Preşedinţia-în-Exerciţiu (PiE) a OCEMN. PiE se asigură de către statele membre, în ordine alfabetică (conform alfabetului în limba engleză), pentru o perioadă de 6 luni.
  • Comitetul Înalţilor Funcţionari (CIF) din ministerele de externe ale statelor membre analizează principalele probleme ale Organizaţiei şi formulează propuneri înaintate CMAE. Reuniunile CIF pot fi ordinare (în perioadele premergătoare reuniunilor CMAE) şi extraordinare (convocate de PiE pentru discutarea unor probleme urgente).
  • Grupurile de lucru, la care se adaugă întâlniri ale grupurilor create ad-hoc şi ale experților, acoperă domeniile sectoriale: energie; transporturi, comunicații, mediu; situații de urgenţă; turism; știință şi tehnologie; ocrotirea sănătății şi domeniul farmaceutic; promovarea şi protejarea investițiilor; cooperare industrială şi comercială; IMM; finanțe şi bănci; schimb de date statistice şi informații economice; agricultură şi industrie alimentară; combaterea crimei organizate.
  • Secretariatul Permanent Internaţional (PERMIS), cu sediul la Istanbul, funcționează sub coordonarea PiE şi asigură serviciile de secretariat pentru OCEMN, sub directa conducere a Secretarului general. Personalul PERMIS acționează pentru implementarea deciziilor, hotărârilor şi rezoluţiilor CMAE, în calitate de oficiali internaţionali responsabili cu activitatea OCEMN.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: