16 octombrie, 2016

lausanne
Negocierile de la Lausanne

Convorbirile de sâmbătă din localitatea elvețiană Lausanne, convocate de secretarul de stat american John Kerry, au eșuat în a formula o strategie comună cu Rusia pentru a pune capăt războiului sirian, aflat acum în cel de-al șaselea an de la debut.

John Kerry a invitat la aceste discuții pe ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și 7 miniștri de Externe din regiune- Iran, Iraq, Arabia Saudită, Turcia, Qatar, Iordania și Egipt- la săptămâni după ce acordul de încetare a focului construit cu greu de SUA și de Rusia eșuat.

Statele Occidentale acuză Rusia și Siria de comiterea de atrocități în localitatea Alep, acolo unde sunt bombardate spitale, sunt uciși civili iar evacuarea răniților este împiedicată, și de atacarea convoaielor umanitare din zonă, care au provocat moartea a 20 de voluntari.


Rusia și Siria dezmint acuzațiile, afirmând că bombardamentele și atacurile sunt îndreptate doar împotriva militanților radicali.

Diplomația europenă nu a fost prezentă la reuniunea din localitatea elvețiană. Ministrul francez de Externe a confirmat pentru Reuters că John Kerry va discuta duminică dosarul sirian cu miniștrii europeni de Externe care îi împărtășesc opiniile.

(Citiți și: Angela Merkel vrea sancțiuni mai dure împotriva Rusiei)

Rezultatul acestor discuții este previzibil, presa germană anunțând duminică inițiativa cancelarului german Angela Merkel de a solicita UE adoptarea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Dosarul sirian nu are în acest moment o rezolvare din cauza diferențelor de opinie referitoare la viitorul regimului Assad. Toate părțile implicate vorbesc de necesitatea unei tranziții politice în Siria care să se petreacă în urma organizării de alegeri.


Rusia insistă, având evidente interese militare și economice în Siria, ca aceste alegeri să fie organizate de actualul regim iar lui Assad să îi fie permisă participarea la alegeri.

Opinia celor mai importante state occidentale este că regimul Assat trebuie înlăturat și făcut responsabil pentru situația actuală a Siriei.

Rusia susține însă că toți participanții prezenți la discuțiile de sâmbătă, de la Lausanne, au căzut de acord că poporul sirian este singurul care trebuie să își decidă viitorul iar Siria trebuie să rămână un stat unitar, laic.

Ministrul de Externe al Rusiei a afirmat sâmbătă, potrivit Reuters, că un acord de încetare a focului care să fie respectat atât de Rusia cât și de SUA și care să faciliteze inclusiv desfășurarea de operațiuni umanitare nu poate fi obținut atâta vreme cât opoziția moderată din Siria nu se delimitează de mișcarea Jabhat Fatah al Sham (denumită anterior Nusra Front) și de alte ”grupări teroriste” afiliate acesteia.

”În același timp, trebuie înțeles clar că acțiunile împotriva Teroriștilor Stat Islamic și Nusra Front vor continua”, a precizat Serghei Lavrov.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: