vineri

29 martie, 2024

9 decembrie, 2010

„Cifrele sunt foarte mari şi îngrijorătoare. Reflectă nemulţumirile oamenilor, iar faptul că doar 10% sau sub 10% din ele se finalizează prin trimitere în judectă arată că nu toate nemulţumirile sunt de natură penală. Poate că dacă am avea o parte de control administrativ mai eficient, plângerile penale ar fi ceva mai puţine pentru că oamenii s-ar îndrepta şi spre instituţiile administrative care ar putea să rezolve o parte din probleme. În România, cetăţeanul tinde să creadă că faptele fie sunt penale, fie nu sunt deloc.

Avem o falie între dreptul penal, aplicarea legii în materie penală şi celelalte instrumente care ar trebui să suplinească acest instrument foarte dur, care este penalul, şi anume administrativul şi disciplinarul. În zonele acestea activitatea este mai blândă. Ar putea fi una dintre explicaţii.

În alte ţări problema se rezolvă prin principiul oportunităţii, adică procurorii şi poliţiştii au o mai mare libertate să aleagă dintre plângerile pe care le primesc pe acelea care au potenţial de valorificare şi de rezolvare printr-un doar penal.


Noul Cod Penal şi cel de Procedură Penală pot rezolva parţial acesată situaţie. Din perspectiva noastră, a organizaţiilor nonguvernamentale importante este ca atunci când dăm undă verde Codurilor să fim siguri că sistemul judiciar român poate să preia noile reglementari. Pentru asta e nevoie de nişte studii de impact, dacă avem suficienţi judecători pentru a prelua toate prevederile noilor coduri. Lucrurile nu sunt simple şi cred că trebuie făcută o evaluare matură înaintea intrării în vigoare a Codurilor”.

Laura Ştefan este expert anticorupţie în cadrul Societăţii Academice Române


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: